Diyarbakırlılara Demirtaş'ı sorduk: Kim seçilirse destekleriz ama o kalbimizin başkanı

HDP’nin 3. Olağan Kongresi 11 Şubat'ta gerçekleşecek. Merak edilen başlıca soru, bir yılı aşkın bir zamandır cezaevinde olan Selahattin Demirtaş’ın yeniden Eş Genel Başkanlığa aday olup olmayacağıydı. Diyarbakırlılara Demirtaş'ı ve yerine kimi Eş Genel Başkan olarak görmek istediklerini sorduk.

Abone ol

DİYARBAKIR - Yaklaşık iki ay önce HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı seçilen Mehmet Şerif Camcı ile bir söyleşi yapmıştık. HDP’nin 3. Olağan Kongresi yaklaşıyordu. Partinin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hem mevcut koşullar hem de partinin tüzüğü gereğince, uygun görülürse görevi başka arkadaşlarına devredebileceğini ifade eden bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamaya rağmen parti, bir yıldır tutuklu bulunan Demirtaş’ı yeniden Eş Genel Başkan adayı göstermeyi düşünüyor muydu? Bu soruyu sorduğum Camcı, şöyle bir yanıt vermişti: “Bize göre Selahattin Bey sadece Kürtler için değil, Türkiye için ciddi bir şanstır. Bu şans yok edilmeye çalışılıyor. Selahattin Bey ciddi toplumsal karşılığı olan bir liderdir. Dünya liderleri arasında ağırlığı olan siyasal liderlerden biridir. Türkiye toplumu içinde kabul görmüştür. Genel başkanımızın daha yapacağı işleri olduğuna inanıyoruz.”

Biraz yuvarlak bir cevap gibi görünebilir ama benim o zaman edindiğim izlenim hem Camcı’nın hem de parti içinde genel eğilimin Demirtaş’ı yeniden aday göstermekten yana olduğu yönündeydi. Ancak beklenti gerçek olmadı. Demirtaş dün Diyarbakır'da okunan mektubuyla yeniden aday olmayacağını açıkladı.

HDP’nin 11 Şubat'ta gerçekleşecek 3. Olağan Kongresi için parti kurmayları Diyarbakır’da hazırlıkları tamamlarken biz de seçmenlere Demirtaş'ın durumunu ve onsuz olmadığı durumda parti eş genel başkanlığı için kimi önereceklerini sorduk...

'DEMİRTAŞ HAPİSTE, YENİ BAŞKANA İHTİYAÇ VAR'

Demirtaş yeniden eş genel başkanlığa seçilebilir de seçilmeyebilir de. HDP ve Demirtaş buna karar verecek elbette. Demirtaş’ın mektubu kamuoyu ile paylaşılmadan bir gün önce Diyarbakırlılara, “Demirtaş’ı yeniden Eş Genel Başkan olarak görmek ister misiniz” diye sorduk.

İşte aldığımız cevaplar:

Büfe işletmecisi Erdal’a, “HDP’nin kongresi gerçekleşiyor. Demirtaş olmayabilir. Siz ne düşünüyorsunuz?” diye sordum. Erdal, “Gecikmiş bir karardır” dedi “Partinin başkanı dışarıda, partinin başında olmalıdır. Demirtaş hapiste olduğu için yeni bir başkana ihtiyaç var.”

Demirtaş’ın ilk zamanlar siyasette bocaladığını ifade eden Erdal, zamanla deneyim kazandığını ve çok iyi bir siyasetçi olduğunu da belirtti. “Gönlüm onun başkan olmasından yana ama o cezaevinde. Şimdi konuşmayalım ama biz de ona yeterince sahip çıkamadık” diyen Erdal’a, Demirtaş’ın yerine kimi eş başkan görmek istersin diye de sorduk. En çok bu soru karşısında düşündü. HDP’li bazı milletvekillerinin adları üzerinde sesli düşündü bir süre, sonra “Bilmiyorum” dedi.

Demirtaş aday değil: Yeni heyecan için...

‘ERDOĞAN’A GÜZEL CEVAP VERİYORDU’

Koşuyolu Parkı’nda rastladığım yaşlı kadın ile 14-15 yaşındaki torununa da sordum aynı soruları. Yaşlı kadın, “Selahattin çok iyidir ama hapistedir, büyük haksızlık yaptılar ona” dedi. Çocuk, “Demirtaş olsun” diyerek araya girdi. “Neden?” diye sorunca, “Çünkü Erdoğan’a çok güzel cevap veriyor” dedi. Fotoğraflarını çekmek için izin istedim. Yaşlı kadın torununun elinden tutup kendine doğru çekti, “Kurban olayım çekme. Daha çocuk bu, alıp götürüler” dedi panikle.

Torunu elini kurtarmak istedi ama beceremedi. Bağlar’a doğru yürüdüler. Torununun elini sımsıkı tutmuş, peşinden adeta sürüklüyordu kadın. Çocuk, ninesinin telaşıyla eğleniyordu, nine 'ortamın ne kadar kötü olduğunu' anlatıyordu kendi kendine.

‘DEMİRTAŞ YENİDEN ADAY GÖSTERİLMELİ’

Kahve işletmecisi Deniz ise, “Parti Selahattin Demirtaş’ı yeniden aday göstermeli” dedi. Nedenini de şöyle açıkladı: “Çünkü onu yeniden Eş Genel Başkan seçmezsek onunla ipleri koparmış olacağız. Onu devlete gerçekten teslim etmiş olacağız.”

Deniz, Demirtaş’ın aday gösterilmesi konusunda ısrarlı ancak yine de partinin kararına saygı duyacağını belirtiyor. Onun yerini kim doldurabilir diye düşünüyor: “Ayhan Bilgen olabilir ama o muhafazakar kesimden geliyor. Sırrı Süreyya Önder de olabilir ama o da sosyalist.” Bir süre kararsız kalan Deniz, sonunda şunu söylemekle yetiniyor: “Kim gelirse gelsin o da partinin içinde pişer. Demirtaş da önce acemiydi, siyaset yapmayı sonradan çok güzel öğrendi.”

Deneyimli gazeteci Faruk Balıkçı da Demirtaş sevgisine dikkat çekiyor. Ancak onun olmadığı koşullarda kendisine göre öne çıkan isimler Önder ve Sancar.

GAZETECİ FARUK BALIKÇI’NIN ADAYLARI

Deneyimli gazeteci arkadaşım Faruk Balıkçı ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilciliğinde karşılaştım. Onun kişisel fikrini sordum. “Demirtaş çok iyi bir siyasetçi” diyerek sözlerine başlayan Balıkçı, şöyle devam etti. “Sadece Kürtlerin sevdiği, saydığı bir siyasetçi değil, Türkiye genelinde bütün halklar tarafından sevilen bir siyasetçi. Halkı çok iyi anlayan ve halkın da kendisini çok iyi anladığı bir siyasetçi. Zaten bu nedenle cezaevinde. Siyasi rakipleri onu kendileri için bir tehlike olarak gördüğü için hapiste.” Demirtaş’ın yeniden aday gösterilmesi gerektiğini düşündüğünü dile getiren Balıkçı, “Hapiste de olsa etkili bir muhalefet yürüteceğine inanıyorum. Parti nasıl bir karar verir bilmiyorum ama hapiste olduğu için eş genel başkanlığa seçilmemesinin halkta bir kırgınlığa neden olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Farzı mahal” dedim Balıkçı’ya, “Demirtaş’ın yerine eş genel başkanlığa kim aday gösterilirse kırgınlık en aza indirgenir? Senin aklından kim geçer yeni genel başkan için?”

Balıkçı, “Sırrı Süreyya Önder ya da Mithat Sancar uygun isimler gibi geliyor bana” şeklinde karşılık verdi.

DEMİRTAŞ SEVGİSİ GALEBE ÇALIYOR

“Demirtaş aday olmayacaksa, HDP’nin yeni eş başkanı olarak kimi görmek istersiniz” diye başkalarına da sordum. Örneğin Sanat Sokağı’nda garsonluk yapan genç kadın, “Onun yerine kim başkan seçilirse seçilsin destekleriz ama Demirtaş kalbimizin başkanıdır” şeklinde cevap verdi. Diyarbakır’da konuştuğum yaklaşık on kişi aynı hissiyat içinde.

Demirtaş'ın mektubunun açıklanmasından önce gerçekleştirdiğimiz bu küçük çaplı nabız yoklamasından edindiğim izlenim, Selahattin Demirtaş’ın siyasi bir lider olarak Diyarbakırlıların gönlünü fethettiği yönünde oldu. Evet 'bilinenin' bir kez daha teyidi oldu bu... Ama işte bu nedenle Diyarbakırlılar onun koltuğuna uzun boylu düşünmeden kimseyi oturtamıyorlar! Onun yerine geçecek siyasetçinin bir de bu nedenle işi zor olacak gibi görünüyor.