Doğa Derneği Başkanı Kılıç: Flamingo ölümlerinin sorumlusu devlet

Tuz Gölü'nde yaşanan flamingo ölümleri üzerine soruşturma başlatıldı. Tuz Gölü'ne doğru yola çıkan Doğa Derneği Başkanı Kılıç, ölümlerde sorumlunun çiftçi değil, DSİ ve bakanlık olduğunu savunuyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Tuz Gölü’nde yaşanan flamingo ölümleriyle ilgili Konya valiliği olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Kimi çevrelere göre flamingo ölümlerinin nedeni kuraklık iken, çevrecilere göre gerçek neden yanlış tarım politikası. Flamingo ölümleri üzerine Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç ile konuştuk.

'SORUMLU BAKANLIK VE DSİ'

Sulak alanlar kurumadan önce Avrupa'nın en büyük flamingo kolonisi İç Anadolu'da bulunuyordu. Büyük kolonilerin hepsi yıllar içerisinde yok edildi. İç Anadolu özelinde, tek büyük flamingo kolonisi Tuz Gölü'nde bulunuyor. Türkiye genelinde ise yalnızca iki tane flamingo üreme alanı var. Biri İzmir Gediz Deltası diğeri ise Konya Tuz Gölü. Flamingo üzerine çalışan doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç, dünkü görüşmemizde gölde bütün flamingo yavrularının öldüğünü dile getirmişti. Göle giden iki ana arter üzerine atılan bentler su akışını kesmiş ve flamingoların beslenmesi olanaksız hale geldiği için toplu ölümlerin yaşandığı ifade edilmişti. Ancak Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç'a göre, ölümler yeni değil.

Dicle Tuba Kılıç

Her yıl flamingo ölümü yaşanıyor ama bu yıl bütün yavruların ölmesi dikkat çekti. Kurak iklime sahip İç Anadolu Bölgesi’nde asıl sorumlunun çiftçi değil, yanlış tarım politikaları olduğu savunuluyor. Kılıç, sorumlunun devletin kendisi olduğunu söyledi: "Sorun ne kuraklık ne de doğrudan çiftçinin kendisi. Ölümler ilk kez olmuyor. Çiftçiler de ilk kez sulu tarım yapmıyor. Tek bir sorumlu var burada Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ'nin kendisidir."

'KURAK YERDE SULU TARIM TEŞVİK EDİLİYOR'

Kılıç, var olan su kapasitesine göre tarımsal sulama yapılması gerektiğini belirtti: "Fakat biz gölde bir birim su var iken üç birimlik sulamaya ihtiyaç duyulan tarım yaptırıyoruz. Çiftçi buna teşvik ediliyor. Burada çiftçi sorumlu tutulamaz. 20 yıldır sulu tarım yaptırıyorlar bu insanlara. Mısır, pancar üretimi teşvik ediliyor. Kurdun, kuşun, balığın hakkı bu şekilde gasp ediliyor. Şu anda en büyük su israfı tarımda."

‘BAŞKA TÜRLER DE ÖLMÜŞ OLABİLİR’

Doğa Derneği akşam flamingo ölümlerinin olduğu bölgede inceleme yapacak. Dicle Tuba Kılıç, bugün kepçelerle bentlerin açılmaya çalışıldığı bilgisini edindiklerini ifade etti. Ancak bentler açılmasının ya da kanala akan suyun hiç engellenmemiş olmasının ölümleri önlemeyebileceğini söyledi: "On binlerce dönüm alan sulanıyor. Anadolu’nun her yeri kan ağlıyor. Bölgede on binlerce kaçak kuyu var. Yeraltı suyu dahi tüketilmiş. Zaten su göle gitmeden azalıyor. Tuz Gölü’ne akması gereken hiçbir dere, hiçbir çay akmıyor. Bunun nedeni ısrarla söylüyoruz, yanlış tarım politikası." Kılıç, son olarak ‘fotoğrafçılar sayesinde ölen kuşları bulduk’ diyerek, endemik balık ve diğer kuş türlerinin ölmüş olabileceğine vurgu yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Tuz Gölü'nde ölen flamingolarla ilgili açıklama yaparak hazırlanan ilk rapora göre herhangi bir zehirlenme olmadığını belirtti.