'Doğal Anne' kitabının yazarı Prema Sundari: Erkekler de okumalı
Biyolog Prema Sundari'nin 'Doğal Anne' kitabı yayımlandı. Sundari, "Kitabımın adı 'Doğal Anne' olsa da çocuğun bakımına nasıl katılabileceklerini öğrenmeleri için erkeklere de tavsiye ediyorum" diyor.
DUVAR- Ukraynalı bir biyolog olan Prema Sundari, pek çok ülkede annelik ve çocuk bakımı üzerine eğitim almış bir yazar. Öğrendiklerini önce YouTube kanalında, ardında Instagram hesabında geniş kitlelere duyuran Sundari, şimdi de bilgilerini bir kitap haline getirdi.
Gerekli Kitaplar etiketine sahip olan 'Doğal Anne' isimli kitap, raflardaki yerini yeni yeni alırken biz de Sundari ile bir araya geldik. Kendisine kitabın yazım sürecini, annelik ve çocuk yetiştirmenin önemini ve yeni çalışmalarını sorduk.
''TUVALET İLETİŞİMİ’Nİ YAYGINLAŞTIRAN KİŞİ OLARAK TANINIYORUM'
Okurlarımız için kendinizden bahseder misiniz? Dünyanın pek çok yerini gezen, annelik konusunda birçok eğitim alan Prema Sundari kimdir?
Türkiye’de 'tuvalet iletişimi'ni yaygınlaştıran kişi olarak tanınıyorum. Biyoloğum, Ukraynalıyım. Kyiv’de sevgi dolu bir ailede büyüdüm. Uluslararası İlişkiler lisesinden onur derecesiyle mezun oldum ve ardından Ukrayna’nın en iyi ikinci üniversitesi olan National University of Kyiv-Mohyla Academy’de Biyoloji ve Kyiv National University of Taras Shevchenko’da Gazetecilik (Medya İletişimi) bölümlerini bitirdim. 2014 yılında İstanbul’a taşınmaya karar verdim, çünkü buranın benim şehrim olduğunu tüm kalbimle hissettim ve bunca yıldır İstanbul’u içtenlikle seviyorum. Burası aynı zamanda kızımın doğduğu yer. 'Doğal Anne' kitabını yazmak dışında, bir de toplum yararı için bakım kozmetiklerinin bileşenleri hakkında güvenilir bilgi alabileceğiniz ekodedektif.com web sitesini kurdum.
'Doğal Anne' kitabı nasıl ortaya çıktı? Kitabı hangi motivasyonla yazdınız?
Hem bakım açısından hem de çocuk psikolojisi açısından annelik sanatını öğrenmeye çok zaman ayırdım. Kişisel deneyimlerimden tüm bilgilerimin gerçekten işe yaradığına ikna olduğumda ve insanlar bana çocuk konusunda şanslı olduğumu söylediklerinde (her ne kadar hepimiz bunun şansla ilgili olmadığını bilsek de), bilgimi ortak bir yapıya dönüştürmeye başladım. Çocuğun doğal ihtiyaçlarını pazarlama açısından değil, doğa açısından görürsek, anneliğin çok keyifli olabileceğini, çok fazla annenin görmesini istedim.
Anneliğin 21. yüzyılda, eskiye nazaran daha çok önemsendiğini söyleyebilir miyiz? Geçmişten bugüne annelik nasıl bir evrim geçirdi?
Genellikle annelik daha iyiye doğru gelişiyor. Her yıl daha fazla bağımsız araştırma yapılıyor, nüfusun okuryazarlığı artıyor ve geçmişe kıyasla kadınlar artık bilgiye her zamankinden daha kolay erişebiliyor. Öte yandan, şimdi her zamankinden daha fazla bilgi var ve doğru verileri yanlıştan ayırt etmek hâlâ bir sanat. Bu nedenle başarılı annelik için tüm konuları çok yönlü incelemek ve aynı zamanda kalbinizi dinlemek önemli. Hiçbirini yapmayanlar, genellikle yararsız ve hatta zararlı olan her türden aygıtı satın alarak kolayca pazarlama kurbanı olabilirler.
İyi bir çocuk yetiştirmek için önce iyi bir anne olmak mı gerekiyor?
Tarihte, çok kötü ebeveynlere sahip çocukların iyi insanlar haline geldiği; bunun tersine, çok iyi ebeveynlere sahip çocukların şu ya da bu nedenle suçluya dönüştüğü birçok örnek bulunuyor. Psikolojide 'yeterince iyi anne' kavramı vardır. Yeterince iyi anne olursak, çocuklarımızın mutlu olma şansları artar.
Kitabınız 'Doğum Öncesi', 'Doğum' ve 'Doğum Sonrası' olarak üç bölüme ayrılıyor. Peki bu süreçte babalara dair neler söylemek istersiniz?
Endüstriyel gelişmeyle birlikte erkeklerin babalıktaki tarihsel rolü değişti. Bunun başlıca nedeni, ailelerin birkaç nesildir birlikte yaşamayı bırakması ve yavaş yavaş bir çocuğun bakımının yalnızca kadın meselesi olmaktan çıkmasıdır. Dünya durmuyor ve bu çok iyi bir şey. Ama yine de fizyolojimiz aynı kalıyor. Erkekler doğum yapamıyor, emziremiyor ve genellikle bir bebekle anne kadar güçlü bir bağ kuramıyor. Aynı zamanda babalar, örneğin tuvalet iletişimi, beslenme, yatağa yatırma vb. diğer çocuk bakımı konularıyla başarılı bir şekilde başa çıkabiliyorlar. Kitabımın adı 'Doğal Anne' olsa da, eşlerini daha iyi anlamaları ve çocuğun bakımına nasıl katılabileceklerini öğrenmeleri için erkeklere de okumalarını çok tavsiye ediyorum.
Instagram hesabınızdan da konuyla ilgili bilgilendirici gönderiler paylaşıyorsunuz. Sizi takip eden annelerle etkileşiminiz nasıl? Anlatmak isteyeceğiniz bir anınız var mı?
Instagram açmadan önce YouTube için videolar yapıyordum ve birçok takipçim benden Instagram açmamı istedi. Zor ve çok zaman alan bir iş olduğu için başlarda Instagram’a pek girmek istemedim. Ama sonra Amerika Afganistan’dan askerlerini çekti ve oradaki kadınların durumuyla ilgili kalp kırıcı haberlerden çok etkilendim. Okuyamayan ve hakları ihlal edilen kadınların kaderi beni özellikle üzdü. Bu yüzden bilgilerimi paylaşabileceğim bir blog oluşturmam gerektiğine karar verdim. Eğitim, özellikle annelik konusunda kadınlar için son derece önemlidir. Her gün kadınlardan çok samimi mesajlar alıyorum ve onların anneliğini daha kolay ve keyifli hale getirebildiğim için çok mutluyum. Bu kadar geniş bir insan yelpazesinin güvenine sahip olmak büyük bir nimet ve ben gerçekten hepsine minnettarım.
'KALBİNİZİ DİNLEYİN - RAHAT OLUN'
Buradan annelere neler tavsiye etmek istersiniz?
Çok basit ama tüm anneliğin temelini oluşturan iki sözüm var. Bunları yüzlerce kez tekrarladım ve yine zevkle söyleyeceğim. 1: Kalbinizi dinleyin. 2: Rahat olun. Rahatladığımızda ve kendimizle temas halinde olduğumuzda, eylemlerimizin doğruluğundan emin olabiliriz, çünkü bilinçaltı ve genetik düzeyde, Havva’dan (veya mitokondriyal Havva’dan) anne olduğumuz ana kadar öğrenebileceğimiz tüm bilgilerin zaten sahibi olduğumuza inanıyorum.
Son zamanlarda neler yapıyorsunuz?
Hayata geçirmek istediğim geniş bir proje listem var ve yavaş yavaş bu listeye göre ilerliyorum. Şu anda anneler ve çocuklar için temiz içerikli, etkili bakım serisi oluşturmaya çalışıyorum. Planlarımda birkaç kitap daha ve çok daha fazlası var... Sürpriz olsun.