Doğalgaz patlamasında ihmal iddiası: Yetkisiz kişilere kutuları bağlattılar

Doğalgaz kesintisi sonrasında Uşak'ta meydana gelen patlamalar şehirde korku ve endişeye neden oldu. Makina Mühendisleri Odası tehlikenin hâlâ devam ettiğine işaret ederek patlamalara karşı dikkatli olunması uyarısı yaptı. Avukat Ezgi Sağcan ve Volkan Berber Uşak Valiliği, belediye ve gaz şirketi hakkında 'görev ihmali' ve 'kamu güvenliğini tehdit' gerekçeleriyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

Osman Çaklı

Uşak'ta geçen pazar günü doğalgaz boru hattının altyapı çalışmaları sırasında delinmesinden sonra kentin gazı kesilmişti. Hasar giderildikten sonra dün öğle saatlerinde Atatürk Mahallesi'nde doğalgaz vanası açılan iki binada meydana gelen patlama 7 kişi yaralanmıştı. Kente henüz doğalgaz akışı sağlanmazken bugün sabah Kemalöz Mahallesi'nde bir patlama daha meydana geldi. Olayla ilgili vatandaşların gaz arzı sağlandıktan sonra izlemesi gereken adımlar hakkında bilgilendirme yapılmadığı gerekçesi ile savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

'YAŞANAN SÜREÇ NORMAL DEĞİL'

Doğalgaz patlamaları hakkında konuştuğumuz Uşak Makina Mühendisleri Odası'ndan Ozan Bayık, yaşanan sürecin normal olmadığına değinerek, "Patlama olduktan sonra gaz dağıtım şirketi bütün binaların tesisatına gaz vermeye başladı" dedi. Her binanın önünde regülatör olduğunu hatırlatan Bayık, "Regülatörün bir kısmı devre dışı kaldı. Bir kısmı çalışmaya devam etti. Devre dışı kalan tesisat kutularını gaz dağıtım şirketi tek tek kontrol ederek kutuları bağlamaya başladı. Sıkıntılardan bir tanesi ise şöyle, insanlar soğukta durmamak için yetkili olmayan kişilere kutularını bağlattılar. Örneğin onuncu daire kutuyu bağlatıyor, yirminci dairenin gaz bağlandığından haberi olmayınca açık kalan ocağa bir anda gaz verilince istemediğimiz patlamalar gerçekleşti" diye konuştu.

'PATLAMA TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR'

Bugün ki patlamada olay yerinde olduğunu dile getiren Ozan Bayık, menfez havalandırmasının kapalı olduğunu ancak sorunun yalnızca vatandaşlardan kaynaklı olmadığını söyleyerek, gaz dağıtım şirketinin süreci iyi yönetemediğini, yeterli bilgi paylaşmadığını vurguladı. Bayık, tehlikenin hâlâ sürdüğünü belirterek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.

'ALO 187 HATTINA ULAŞILAMIYOR'

Öte yandan vatandaşların bir kısmı açıklanan önlemlere uysa da, önlemlerden haberdar olmayanların halen yaygın iletişim araçları ile haberdar edilmediğinden, olası bir patlamanın daha meydana gelmesinin an meselesi olduğuna dikkat çeken avukat Ezgi Sağcan, insanlar can ve mal güvenliğinin olmadığını söylüyor. "Patlamaların sebebi halen tespit edilemediğinden açıklanan önlemlerin de koruyucu olup olmadığı bilinmemektedir" diyen Sağcan, Uşak Valiliği'nin krizi yönetemediğini düşünüyor. İnsanların evde ve iş yerlerinde korku içinde olduğuna dikkat çeken Ezgi Sağcan, 'Alo 187' hattına kimsenin erişemediğini de dile getiriyor.

AVUKATLAR SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ortada çok açık bir ihmal olduğunu söyleyen Ezgi Sağcan, patlamalardan zarar gören vatandaşlara, kusurun tespiti bakımından gecikmeksizin savcılığa başvurmaları çağrısında bulundu. Son olarak avukat Volkan Berber ile savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Sağcan  "Bugün Uşak Valiliği, Uşak Belediyesi ve UDAŞ hakkında 'Kamu Güvenliğini Tehdit Etmek' ve 'Görevi İhmal'den Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Sorumlular kim olursa olsun yargı önünde hesap vermelidir" dedi.