Doğu Akdeniz’de turizm koridoru: İsrail ile Yunanistan anlaşmaya yakın

İsrail ile Yunanistan'ın bu yaz korona virüsü salgınının turizm üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçmek için bir turizm paktına hazırlandığı belirtildi. Buna göre iki ülke birbirlerinin aşı sertifikalarını tanıyacak, 2021 yazında karantinasız ve PCR testsiz seyahat mümkün olacak.

Abone ol

DUVAR - İsrail ile Yunanistan'ın, korona virüsünü pandemisinin gölgesinde Doğu Akdeniz’de bir 'turizm koridoru' oluşturmaya hazırlandığı belirtildi. Koridora Kıbrıs Cumhuriyeti'nin de katılması olasılık dahilinde.

İsrail ve Yunanistan'ın müzakere ettiği belirtilen plana göre, iki ülke arasında aşı sertifikası temelinde özgür seyahat için bir turizm paktı yapılacak. Buna göre, aşı olan kişiler bir ülkeden diğerine karantina veya negatif test sonucu gibi başka bir kısıtlamaya tabi olmadan seyahat edebilecek; yolcuların aşı olduklarını kanıtlayan bir sertifika sunmaları yeterli olacak. Yeni planın 2021 yazında devreye girmesi bekleniyor.

MİÇOTAKİS'İN ZİYARETİNDE AÇIKLANACAK

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, turizm anlaşması kamuoyuna önümüzdeki hafta başında, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 8 Şubat'taki İsrail ziyaretinde açıklanacak. Miçotakis'e bu ziyarette Yunanistan dışişleri ve turizm bakanları da eşlik edecek.

Duvar’ın Lefkoşa’nın güneyinden ulaştığı son bilgilere göre İsrail, Yunanistan'la imzalayacağı turizm anlaşmasının bir benzerini Kıbrıs Cumhuriyeti'yle de imzalamaya hazırlanıyor. Müzakerelerin olumlu sonuç vermesi halinde, 2021’in yaz turizm sezonunda İsrailli ve Kıbrıslı turistler iki ülkeyi kısıtlamalara takılmaksızın özgürce ziyaret edebilecek. 

İsrail, şu ana dek nüfusunun üçte birini aşılayarak dünyanın en hızlı aşılama gerçekleştiren ülkelerinden biri olarak öne çıktı. Genel kapanmanın önümüzdeki günlerde gündemden kalkması bekleniyor. Kıbrıs Cumhuriyeti de İsrail gibi bugünlerde korona önlemlerini gevşetmeye ve aşılama kampanyasına odaklanmaya başlıyor. Duvar’a ulaşan son bilgilere göre önümüzdeki günlerde Kıbrıs’a AB'den 60 binin üzerinde aşı ulaşması bekleniyor. Yunanistan’daysa an itibariyle yeni virüs dalgası ve mutasyon endişesi hâkim. Komşu ülkede tekrardan genel kapanma gündeme gelirken aşılama kampanyası sürüyor.