Dondurma köyü sevinse mi, üzülse mi bilmiyor!
Dondurma köyündeki altın, gümüş ve kurşun madeni ile ilgili ÇED süreci durduruldu. 15 yıldır bölgede çalışmalar yapan Kazdağı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan Ünal; 'Karara sevinsek mi üzülsek mi bilemiyoruz' dedi. Çünkü kararı durdurma gerekçesi 'eksikliklerin tamamlanması'...
DUVAR - Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Dondurma köyüne yapılacak altın madeni arama çalışmaları ile ilgili olarak İnceleme ve Denetleme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldı. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu ve olumsuz raporunun açıklanması beklenen toplantıda, eksikliklerin tamamlanması amacıyla ÇED süreci durdurulması kararlaştırıldı.
Kazdağı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İnşaat Mühendisi Süheyla Doğan Ünal, köyün muhtarı ve köyde yaşayan yurttaşlarla görüştüklerini söyleyerek köyde madencilerin istenmediğini söylüyor.
'OLUMLU YA DA OLUMSUZ KARAR VERİLMEDİ'
ÇED sürecini takip eden Ünal, ÇED olumlu ya da olumsuz raporunu beklerken son gelişmeleri takip etmek için BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) üzerinden başvuruda bulundu. Başvurunun cevabını kısa sürede alan Ünal, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Cumartesi günü Çan ilçesinin Dondurma Köyü'ndeki, Koza A.Ş' ye ait altın madeni projesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılacak İDK toplantısı öncesi dayanışmak için Köye gitmiştik. Çok yararlı bir ziyaret olmuştu. İDK toplantısı dün gerçekleştirildi. Dernek olarak ÇED dosyası ile ilgili görüş, eleştirilerimizi ve ziyaretimiz sonrasında köylülerden topladığımız imzaları ve basında çıkan haberlerimizi İDK toplantısına fakslamış ve posta yoluyla da göndermiştik. Dün gece BİMER üzerinden toplantının sonucunu sorduk. Bunun yanıtını da aldık.”
'KÖYLÜLER İSTEMİYOR'
BİMER üzerinden aldığı yanıtın ardından köy muhtarı ile görüştüğünü söyleyen Ünal, köyde bulunan yurttaşların ve köy muhtarının köylerinde maden arama çalışmalarına izin vermek istemediğini belirtiyor.
BİMER'in verdiği yanıtı aktaran Ünal, "İDK üyelerinin belirtmiş olduğu eksiklerin tamamlanması amacıyla ÇED süreci durduruldu. Bu şu demek: Olumlu, olumsuz karar verilmemiştir, daha sonra yeniden görüşülecektir. Verilen bu kararın ardından köyün muhtarı ile görüştüm. Daha önce köydekilerle de konuyu görüşmüştük. Köylüler ve muhtar projenin zararlarını bildiği için köyde maden araması yapılmasını istemiyorlar" dedi.
Ne olmuştu?
Koza Altın İşletmeleri'nin Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan Dondurma köyünde yapmayı planladığı altın, gümüş, kurşun madeni projesinin ÇED toplantısı için 29 Ocak 2015'te köye gitti. Köyün kahvesinde yapmayı planla ÇED toplantısıi köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı. Dondurma köyünde yapılacak ÇED toplantısı için başta Çanakkale olmak üzere çevre köylerden kent ve doğa savunucuları köylülere destek olmak için köye gitmişti.