Dört ilde devre mülk dolandırıcılığı: Bir milyar dolar gitti

İstanbul, İzmir, Yalova ve Ankara'da bir milyar dolarlık devre mülk dolandırıcılığı iddiası: Binlerce kişi mağdur, şikayetler yargıya taşındı.

Abone ol

DUVAR - Yalova, Ankara, İzmir ve İstanbul’da on binlerce kişi devre mülk vaadiyle dolandırıldı. Şikayetler üzerine çok sayıda dava açıldı.

Bir grup mağdurun şikayeti üzerine açılan bir davada Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı, 52 kişi hakkında 110 sayfalık, "Tacir veya şirket yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetmek"ten iddianame düzenledi. İddianame Yalova 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yine Yalova'da açılan davadan bir diğer dava da 18 Temmuz'da Yalova 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, 26 kişiye satılması gereken bir devre mülkün 530 kişiye satıldığını belirterek mağdurları haklı buldu. 

Mağdur avukatlarının iddiasına göre, bazı turizm şirketleri bu yöntemle yaklaşık bir milyar dolar kazanç sağladı. Elde edilen paraların küçük bir kısmıyla Türkiye'de oteller inşa edilirken, asıl büyük miktar ise yurt dışına aktarıldı.

ON BİNLERCE KİŞİ DOLANDIRILDI

Dolandırıldıklarını söyleyerek yargıya başvuranların ifadelerine göre, devre mülk satışlarından kaynaklı mağduriyetler incelendiğinde Karaderili Şirketler Grubu’nun adı öne çıkıyor. Sanık avukatlarına göre, ilk mağduriyetler 2000’li yılların başında yaşanmaya başladı ve farklı şirketler tarafından yaklaşık 22 yıldır on binlerce kişi dolandırıldı. Yine avukatlar sadece Karaderili Şirketler Grubu’na bağlı şirketlerin 100 bin kişiyi dolandırdığını belirtiyor. Bu kişiler 4 ay önce bir araya gelerek 'Turizm Mağdurları' adında bir platform da kurdu. Platforma 3 ay içerisinde 1500 kişi başvurdu. 

Ancak hem bu davalarla ilgilenen avukatlar, hem mağduriyetini dile getirerek şikayetçi olanlar, hem de 'Turizm Mağdurları Platformu' yöneticileri söz konusu şirketler tarafından aranarak tehdit edildiklerini de iddia ediyor.

NASIL DOLANDIRILDILAR?

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 52 kişi hakkında hazırladığı iddianameye göre, dolandırılan 107 kişi ilk olarak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Şikayetlerinde Yalova’daki Doğa Termal Tatil Köyü İşletmeciliği Turizm Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şirketi’nin kendilerini arayarak ya da mesaj göndererek devre mülk reklamı yaptığını, onlarca kişinin "ücretsiz gezi" ve "tatil" adı altında servis araçlarıyla toplanıp Yalova’nın Esenköy Beldesi ile Çınarcık ilçesine götürüldüğünü belirtti. Buraya gelenleri stantlarda karşılayan görevliler, "Esenköy’de bir tatil köyü kurulacağını" söyleyerek projeyi anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirdi. İkna olanlardansa para alınarak, devre mülk sözleşmesi ve senetler imzalatıldı.

HAYALİ YER SATILDI, TANITIM YERİ KAÇAK

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı olayın Yalova'da gerçekleşmesi nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, Esenköy Jandarma Komutanlığı'na müzekkere yazılarak Doğa Termal Tatil Köyü İşletmeciliği'nin Esenköy’de tatil köyünün bulunup bulunmadığı, tatil köyü için Esenköy Belediyesi'nden ruhsat alınıp alınmadığı, Doğa Termal Tatil Köyü’nün varsa inşaatını fotoğraflayarak belgelerin Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini istedi. Esenköy Jandarma Komutanlığı 27 Ekim 2018 tarihli yanıtında, bölgede "Esenköy Doğa Termal Tatil Köyü" adında bir tatil köyü bulunmadığını ancak Esenköy Beldesi Engere mevkiinde "Doğa Termal Tatil Köyü"ne ait bir tanıtım yeri bulunduğunu ve buranın da kaçak yapı olduğunu, Esenköy Belediye Başkanlığı tarafından hakkında yıkım kararı alındığını, Esenköy Doğa Termal Tatil Köyü için kurumlardan alınan herhangi bir izin belgesinin ise bulunmadığını bildirdi.

TERMAL TESİS DE BAŞVURU DA YOK

Soruşturmayı genişleten savcılık, şirketin daha önce Armutlu Doğa Termal adı altında faaliyet gösteren söz konusu şirketin 26 Ekim 2015 tarihinde Metin Y. ve Mehmet F. K. tarafından Hüseyin B.’ye satıldığı bilgisine ulaştı. Ancak şirketin, Doğa Termal Tatil Köyü İşletmeciliği Turizm Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şirketi olarak faaliyetine devam ettiği, imza yetkili sahibinin ise Hüseyin B. olduğu tespit edildi. Hüseyin B.’ye devredilen Özkalyoncu Yapı İnşaat Ltd. Şirketi'nin Armutlu’da 29 kişiye devre mülk sattığı ancak devre mülklerin hak sahiplerine teslim edilmediği de saptandı. Savcılık bu bilgiler üzerine belediye, tapu müdürlüğü gibi ilgili tüm kurumlardan bilgi istedi.

Kurumlardan Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelen yanıtlara göre, Özkalyoncu Yapı İnşaat ve Tic. Ltd. Şirketi ile Doğa Termal Tatil Köyü İşletmeciliği'nin devre mülk olarak sattığı taşınmazın termal tesis olarak kullanılmadığı belirtilirken, termal tesis için yapılan bir başvurunun da olmadığı iletildi.

PARAVAN ŞİRKETLER ARACILIĞIYLA MÜŞTERİ TOPLANDI

Tüm bu yanıtlar savcılık tarafından Ticaret Bakanlığı'na bildirildi. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, “şirketin tüketicilere sözleşme ve ön bilgilendirme formu vermediği ya da eksik verdiği", "müştekilere sözleşmeden cayma ya da dönme hakkının kullandırılmadığı", "yasal süre içerisinde cayma hakkını kullanmak isteyen müştekilerden mevzuata aykırı olarak kesinti yapıldığı", "yapı ruhsatı bulunmayan projelerin satışa konu edildiği", "devre mülke konu olan taşınmazın süresinde teslim edilmediği", "müştekilere devre mülk tapularının verilmediği” suçlamalarını yöneltti.

Soruşturmada ayrıca Doğa Termal Tatil Köyü İşletmeciliği’nin Yalova Esenköy’de yapacağını açıkladığı Esenköy Doğa Termal ve Özkalyoncu Yapı İnşaat’ın Armutlu’da yapacağını açıkladığı Özkalyoncu Termal projelerinde yer alan devre mülklerin komisyon karşılığında satılması için kurdukları 6 paravan şirket aracılığıyla İstanbul’dan müşteri topladığı tespit edildi. Bu şirketlerin sadece kâğıt üzerinde kurulu olduğu da İstanbul Ticaret Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda yer aldı.

'ÖRGÜTLÜ ŞEKİLDE SATIŞ YAPILDIĞINI TESPİT ETTİK'

Savcılık, iddianamede şu ifadelere yer verdi: “Şirketlerin adreslerinde yapılan denetimlerde, adreslerinin boş olduğu, bu adreslerde faaliyet göstermediği, faaliyet gösterenlerin ise herhangi bir proje satışı yapmadığı, Doğa Termal Tatil Köyü İşletmeciliği'nin Armutlu projesinin satışının yapıldığı tespit edildi. Şüphelilerin farklı ad altında şirket kurarak termal niteliği bulunmayan termal ruhsatı dahi alınmayan yerlerde 'termal devre mülk' vaadiyle şikayetçi olan müştekilere devre mülk sattıkları, şüpheliler arasında telefon irtibatı bulunmakla, hakkında yakalama kararı olanların cep telefonu dahi kullanmadıkları tespit edildi. Şüpheliler 2014 yılından beri Esenköy Beldesi'nde bulunan Doğa Termal Tatil Köyü ve Armutlu ilçesinde bulunan Özkalyoncu Termal adı altında hali hazırda bulunmayan devre mülkleri planlı ve örgütlü bir şekilde satarak müştekileri dolandırdı." 

SAVCILIK: AZ SATAN ÖRGÜT ÜYELERİ CEZALANDIRILIYOR

Örgüt içerisinde hiyerarşik yapılanma olduğunu da belirten savcılık, iddianamede "çok az devre mülk satan örgüt üyelerini cezalandırdıklarını, çok devre mülk satan örgüt üyelerini ödüllendirdiklerini" ifade etti.

DURUŞMA 15 EYLÜL'DE YAPILDI

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, 107 kişi bu şekilde 3 milyon 504 bin 455 lira dolandırıldı. İddianame Yalova 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkemeye bilirkişi raporu da sunuldu. Rapora göre söz konusu satışı yapılan yerlerin büyük bir kısmının boş arsa olduğu, bazılarının ise henüz inşaat halinde olduğu belirtildi. Davanın önceki gün görülen duruşmasında tutuklu üç sanıktan ikisi tahliye edildi, bir kişinin tutukluğuna devam kararı verildi.

25 METREKARELİK ALAN 530 KİŞİYE SATILDI

Konuyla ilgili açılan bir diğer dava ise Yalova 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. 18 Temmuz 2022 tarihinde kararını açıklayan mahkeme, Karaderili Şirketler Grubuna bağlı olan Terma City Otel ve Kuşadası Otel İşletmeleri Turizm İnşaat Ticaret Anonim Şirketi’ne ait bir alanın 530 kişiye satılmasıyla ilgili, “satılan yerin net alanının 25,20 metrekare olduğu, 1 haftalık tatil hakkının 1 yıl içerisinde hissedar sayısı dikkate alındığında fiilen kullanımının mümkün olmadığı sabit olmakla, sözleşmeye uygun ifa olmadığından taraflar arasında imzalanan sözleşmelerin iptaline” kararını verdi.

KARADERİLİ ŞİRKETLER GRUBU ÖNE ÇIKIYOR

Dolandırıcılık iddialarında Karaderili Şirketler Grubu aleyhine en çok dava açılan ve şikâyet gerçekleştirilen firma olarak öne çıkıyor. Bu şirkete bağlı çok sayıda paravan şirket de var. 1995 yılında kurulan şirket, Türkiye genelinde Yalova Terma City başta olmak üzere, Kuşadası Holiday Leisure Club ve Emet Thermal Resort otellerini bünyesinde bulunduruyor. Terma City Otel, 2019 yılında gerçekleştirilen törenle Türkiye’nin en büyük termal otellerinden biri olma iddiasıyla açıldı. Ancak mağdurlar tarafından ismi en çok anılan şirketler, Karaderili Grubu'na bağlı Terma City ve Terma Garden.

DAVA AÇAN AVUKAT TEHDİT EDİLDİ

Karaderili Şirketler Grubu başta olmak üzere on binlerce kişiyi dolandıran şirketlere dava açan Avukat Bayram Berkcan Malgaz, önce avukatlar ve şirket yetkilileri tarafından uyarıldı. Daha sonra sözlü hakarete maruz kaldı. Davanın peşini bırakmayacağını belirten Malgaz, bu sefer de telefonla aranarak ölümle tehdit edildi. Bunun üzerine, İstanbul Barosu'na ve savcılığa şikayette bulundu.

Devre mülk dolandırıcılığının artık bir sektör olduğunu belirten Malgaz, şunları söyledi: “Savcılar ve hakimler olayı hemen idrak edemiyor. Çoğu savcı mağdurlara, ‘ticari bir uyuşmazlık’ diyor. Aben Grubu’nun yaptığı dolandırıcılık faaliyetlerine ilişkin hazırladığım dosya, Anadolu Adliyesi Örgütlü Suçlar Savcılığı tarafından kabul edildi. Şu anda soruşturma devam ediyor. Savcılık dosyaya gizlilik kararı getirdi. Aben için ise 88 kişilik bir şikâyet dilekçesi var. Livana şirketinde çalışanlar, verileri daha önce çalıştıkları Karaderili Şirketler Grubu’ndan aldılar. Bazıları da kendini avukat olarak tanıtarak dolandırmaya devam etti.  En büyük firma Karaderili Şirketler Grubu… Yargıtay kararı var. Yargıtay 2016 yılında verdiği kararında, Kuşadası Otel İşletmeleri’nin Royal Doğa ve Termade Termal’in yaptığı satışlarla ilintili olduğunu ve para trafiğinde organik bağı bulunduğunu tespit etti. Tahminimize göre Karaderili Şirketler Grubu, 50 ile 100 bin arasında kişinin mağduriyet yaşamasına sebebiyet verdi. Yalova’da yürütülen soruşturmada yargılananların tümü Karaderili Şirketler Grubu çalışanları.”