Dört kişiden biri temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor

Ekonomik krizin en önemli göstergelerinin bir yoksulluk oranı. TÜİK ve Metropoll Araştırma şirketi, Türkiye’de yoksulluk oranıyla ilgili yaptıkları farklı araştırmalarda benzer sonuçlara ulaştı.

Abone ol

ANKARA - Pandemi, kapanma önlemleri, kronik ekonomik sorunların sarmal haline gelmesi, buna dolar kurundaki tırmanmanın eklenmesiyle yoksulluk tırmanışa geçti. Metropoll Araştırma Şirketi’nin Nisan 2021’de yaptığı anket çalışması yoksulluktaki artışla dikkat çekiyor.

DÖRT KİŞİDEN BİRİ YOKSUL

Metropoll’un Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 16 - 21 Nisan 2021 tarihleri arasında toplam 1752 kişiyle yaptığı 'Türkiye’nin Nabzı' araştırmasında yoksulluğun arttığı görülüyor.

Araştırma kapsamında katılımcılara “Aşağıdaki cümlelerden hangisi gelir durumunuzu daha iyi açıklar?” diye soruldu. Verilen cevaplara göre durum şöyle:

Katılımcıların yüzde 26.6’sı “Temel ihtiyaçlarımı karşılamıyorum” derken, “Zor da olsa temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum” diyenlerin oranı yüzde 53.6. Öte yandan “Temel ihtiyaçlarımı rahatça karşılıyorum” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 17.2. Katılımcıların yüzde 2.6’sıysa konuya dönük “Fkrim yok/cevap vermek istemiyorum” dedi.

Araştırma şirketinin ulaştığı temel veri, yani temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlananların oranı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun nisan ayında ulaştığı “Geniş hanehalklarının yüzde 27’si yoksulluk sınırının altında yer alıyor” bulgusuyla örtüşüyor. Dünya Bankası’nın yoksulluk tanımında günlük geliri 1.9 doların altında olan kişiler yoksulluk sınırının altında yer alıyor. Bu tanım dikkate alındığında hem TÜİK hem de Metropoll Araştırma'nın çalışması, Türkiye’de 4 kişiden en az birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor. Geçen yılki araştırmada “temel ihtiyaçlarımı gideremiyorum” diyenlerin oranı yüzde 24 olmuştu. Bir başka anlatımla 2020’ye göre yoksulluk en az yüzde 11 arttı.

RAHAT GEÇİNENLERİN AĞIRLIKLI KISMI AK PARTİ VE MHP’DEN

Çalışmada ankete katılanların siyasi tercihlerine göre de yoksulluk oranları ele alınıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçmeninin 26.6’sı temel ihtiyaçlarının rahat karşılandığını söyleyerek ilk sırada yer aldı, onu iktidarın diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 25.6 ile takip etti. Listede Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 8 ile son sırada yer aldı.

Temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlananların, yani yoksulluk sınırında kalanların partilere göre dağılımında HDP yüzde 42 ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 40 ile Saadet Partisi takip etti.