Dört partiden ABD’ye CAATSA kınaması
ABD’nin Rusya’dan S-400 füze sistemi alımına ilişkin yaptırım kararına CHP ve İYİ Parti’den de kınama geldi. CHP’li Ünal Çeviköz, S-400'lerin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesi gerektiğini savundu. İYİ Parti de “Trump yönetimi giderayak aldığı bu kararlarla ardılına zehirli bir miras bırakmıştır” dedi. Ardından TBMM'de grubu bulunan dört parti ABD'yi kınayan bir metne imza attı.
ANKARA - Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemi alımına ilişkin ABD’den yaptırım (CAATSA 231) kararı almasıyla ilgili AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti ortak açıklama yayınladı.
TBMM Başkanı Celal Adan, Genel Kurul'da 4 siyasi partinin ortak açıklama metnini okudu.
ABD yönetiminin 14 Aralık 2020 tarihinde Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırım kararının reddedildiği ifade edilen açıklamada, "Türkiye milli güvenliğinin gerektirdiği hiçbir adımı atmaktan çekinmez. Bu konuda tehdit ve yaptırımlar karşısında geri adım atacak bir ülke değildir" ifadesi yer aldı. Bildiride şunlar kaydedildi:
"ABD'nin attığı bu yanlış adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmaz. Karşılıklı saygı temelinde ileri götürülmesi gereken ilişkilerimize de bir fayda sağlamayacağı açıktır. Türkiye, dış politikasında barış ve istikrara katkıda bulunmak için üzerine düşeni yapan bir ülkedir. NATO'nun saygın ve vazgeçilmez müttefikleri arasında yer almaktadır. Çıkar gruplarının dar görüşlü ve hasmane ajandalarının Türkiye-ABD ilişkilerini rehin almasına müsaade edilmemelidir. Türkiye'yi dışlayan bir bakış açısının dünya barışına katkı sunması mümkün değildir. Bu tavır, NATO'nun müttefiklik ruhuna aykırıdır. Bu nedenlerle, ABD'yi bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyoruz."
ÇEVİKÖZ: S-400’LER EN KISA SÜREDE KULLANILIR HALE GETİRİLMELİ
CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, "Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken 2,5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir" dedi.
'BİDEN’A ZEHİRLİ MİRAS'
İYİ Parti Uluslararası Politikalar Başkanlığınca yapılan açıklamada da, “yaptırımları hem ulusal ve müşterek güvenlik arayışlarımıza, hem de egemenlik haklarımıza yönelik kabul edilemeyecek nitelikte kararlar olarak görüyor ve kınıyoruz” denildi.
CAATSA yaptırımları kararının ABD ile Türkiye arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle de bağdaşmadığı belirtilen açıklamada, “Trump yönetimi giderayak aldığı bu kararlarla ardılına zehirli bir miras bırakmıştır” değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Diplomasi yoluyla çözülemeyecek bir sorun olmamakla birlikte S-400’lerin alımının gerçekçi bir tehdit değerlendirmesi ve risk analizi temelinde yapılmamış olması da bugün içine düşülmüş olan açmazın ana nedenlerinden biridir. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın “görülür kaza” durumundaki bu yaptırımların olası etkilerini azaltacak tedbirleri zaten almış olduğunu düşünmek isteriz. İktidarın milli çıkar ve egemenlik haklarımızdan taviz vermeksizin Türkiye-ABD ilişkileri açısından yeni bir kara leke niteliğindeki bu konuyu Washington’daki müstakbel yönetim ile ele almasını, akılcı ve müttefiklik ilişkilerimize uygun bir çözüme kavuşturmasını bekleriz. Amerika Birleşik Devletleri’ni ise müttefikliğe yakışmayan, ülkelerimiz arasındaki dostluğa katkıda bulunmaktan uzak bu kararları gözden geçirmeye davet ederiz” denildi.
HDP: BU MİLİTARİST OYUNA ORTAK OLMAYACAĞIZ
Bu arada HDP'den Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç imzasıyla yapılan açıklamada "Bu yaptırım kararlarının sorumlusu Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştıran AKP hükümetidir" denilerek şunlar kaydedildi:
"Rusya ile yapılan S-400 füze anlaşmasına HDP olarak ilk günden karşı tutum almıştık. Diğer taraftan ABD ile diplomasi ve dış ilişkileri Trump ile kurulan şahsi ilişkilere indirgeyen hükümetin tutarsız yaklaşımının da sürdürülemez olduğu belirtmiştik. Suriye Savaşı ve Afrin pazarlıkları ile birlikte anılan S-400 anlaşması basit bir askeri ticaret anlaşması değildir. Rusya’dan askeri malzeme alan ülkelere 2017’den beri otomatik olarak uygulanan CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye uygulanacağı en başından beri biliniyorken, beklenmeyen bir gelişmeymiş gibi yaklaşım sergilemeyi doğru bulmuyoruz.
Bu yaptırım kararlarının sorumlusu Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştıran AKP hükümetidir. Şimdiye kadar yaptığımız uyarı ve eleştirilerin küçük bir kısmı dahi dikkate alınmış olsaydı bugün bu noktada olmayacaktı. Hükümetin, hatalı politikaları üzerinde ciddiyetle düşünmesi gereken bir zamandayız.
Belli ki ABD Hükümeti 12 adet olan CAATSA yaptırımlarının en hafiflerinden birkaçını seçmiş ve şimdilik kimi savunma sanayi yetkilileri ile sınırlı tutmuştur. S-400 krizi aşılamazsa yaptırımlar şimdiki sınırların ötesine geçip genişleyebilir, zaten çok zorda olan halkı ekonomik olarak perişan edebilecek bir seviyeye yükselebilir. Asıl engellememiz gereken yakın zamanda olabilecek bu muhtemel gelişmedir.
Yıllardır iktidarın mevcut politikalarını eleştirip karşısında yer alırken aynı zamanda Türkiye’nin böyle bir tablo ile karşı karşıya kalmamasının mücadelesini veriyorduk. Bugün de aynı tutumumuzu sürdürüyoruz. Yaptırım kararlarına karşı çıkmanın yolu iktidarın ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalarının arkasında hizalanmak değil, böylesi politikaların karşısında durup halka bir alternatif çıkış yolu göstermektir. S-400, F-35, CAATSA etrafında dönen tartışmaları hükümetin yanlış politikalarından müteşekkil bir militarist oyun olarak görüyoruz ve bu oyuna ortak olmayacağız diyoruz."