DP Genel Başkanı Uysal, ‘Demokrasiye Geçiş Planı’ teklifini açıkladı

‘Demokrasiye Geçiş Planı’ teklifini açıklayan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, " AKP’nin yapması gereken evvela yeni bir anayasa değil yeni bir anlayıştır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, milletvekilleriyle birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında partinin “Demokrasiye Geçiş Planı” teklifini açıkladı.

Uysal, “AKP, 2002’den beri sözlü olarak 82 Anayasasını eleştirmiş, gerekli çoğunluğa sahipken bile darbe anayasasının ancak kendi aleyhine kısımlarını değiştirmiştir. Bu açıdan bakılırsa bugünkü Anayasa aslında 12 Eylül Askeri Darbesinin değil AKP’nin ürünüdür. AKP iktidarı 2002-2021 yılları arasında 177 maddelik anayasamızda 30’u aynı maddelerde olmak üzere toplamda 134 değişiklik yapmıştır. AKP’nin anayasa değişikliği anlayışı, iktidarının değişmesini zorlaştıracak tedbirlerden ibarettir” diye konuştu.

“AKP’nin yapması gereken evvela yeni bir anayasa değil yeni bir anlayıştır” diyen Uysal, şöyle konuştu:

“Demokrat Parti olarak AKP’nin gerçekten ve samimi bir şekilde sivil, demokratik, adil ve yeni bir anayasa gayreti varsa hayata geçirilmesi gerektiğini düşündüğümüz ilk etapta 'Demokrasiye Geçiş Planı' teklifimizi duyurmak istiyoruz:

Devlet Başkanlığı ile Parti Başkanlığı birbirinden ayrılmalıdır.

Yargı bağımsızlığını sağlayacak ilk adım olarak HSK’nın yapısı ve üyelerinin seçimi değiştirilmeli, yargı siyasetin etki ve denetiminden çıkarılmalıdır.

Gazi Meclisimizin millet adına ifa ettiği 'Bütçe Hakkı' Meclis'e iade edilmelidir. Bütçe, milletimizin temsilcileri tarafından, onların rıza ve iradesine uygun bir biçimde yapılmalıdır.

Siyasi Partiler Kanunu en hızlı şekilde değiştirilmelidir. Temsilde Adaletin bir gereği olarak; seçim barajı kaldırılmalı, siyasi parti genel başkanlarının makam odalarını 'seçim bölgesi' haline getiren, millet iradesini sakatlayan aday belirleme süreci değişmeli ve ön seçim şartı getirilmelidir. Denetim ve temsil ilişkisinin kuvvetlenmesi için 'daraltılmış bölge' seçim sistemi uygulanmalı, her seçim bölgesinde milletvekili sayısının iki katı kadar aday belirlenerek tercih sistemine geçilmelidir.

TRT, Anadolu Ajansı, Basın İlan Kurumu ve RTÜK özerkleştirilmelidir. Yönetimleri, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler tarafından eşit bir şekilde belirlenmelidir.

Siyasetin finansmanının şeffaflığı ve denetimi sağlanmalıdır."