DP Sözcüsü Altıntaş: Hamas, Türkiye üretimi İHA mı kullanıyor?

DP Sözcüsü Haydar Altıntaş, Bakan Yaşar Güler'e Türkiye üretimi bir İHA'nın Hamas tarafından İsrail'de gerçekleştirilen bir saldırıda kullanıldığına dair iddiaları sordu.

Abone ol

DUVAR - DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Türkiye üretimi bir insansız hava aracının (İHA) Hamas tarafından İsrail’de gerçekleştirilen bir saldırıda kullanıldığına dair iddiaları gündeme getirerek, “Bu iddialar hakkında elinizde bulunan bilgiler nelerdir?” diye sordu.

Türkiye’de üretilen İHA’ların Hamas tarafından kullanıldığı iddiaları hakkında Milli Savunma Bakanlığı’nın elinde bulunan bilgilerin açıklanmasını isteyen Altıntaş, Bakan Güler’e şu soruları yöneltti:

"-        Türkiye üretimi İHA’ların Hamas tarafından kullanıldığı iddiaları hakkında Bakanlığınızın elinde bulunan bilgiler nelerdir? Bu iddialar doğrulanmış mıdır?

-        Türkiye’nin savunma sanayii ürünlerinin terör örgütlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla aldığı önlemler nelerdir? Bu konuda herhangi bir denetim veya kontrol mekanizması mevcut mudur?

-        Türkiye'nin ürettiği İHA’ların ihraç edildiği ülkeler ve uygulanan güvenlik protokolleri nelerdir?

-        Türkiye'nin savunma sanayii ürünlerinin ihraç edildiği ülkelerde son kullanıcı denetimleri nasıl yapılmaktadır? Bu denetimlerin etkinliği nasıl sağlanmaktadır?

-        İHA’ların terör örgütlerinin eline geçmesini önlemek için uluslararası alanda Türkiye'nin işbirliği yaptığı ülkeler ve kuruluşlar hangileridir? Bu işbirliği kapsamında yürütülen çalışmalar nelerdir?

-        Bu olayın ardından Türkiye’nin savunma sanayii ürünlerinin ihracat politikalarında herhangi bir değişiklik yapılması planlanmakta mıdır? Bu ürünlerin ihracatını uluslararası anlaşmalara bağlayarak TBMM onayına tâbi hale getirmek düşünülebilir mi?"