Dr. Zeynep Erdoğan'ın katiline 'iyi hal' indiriminin yolu açıldı

Mehmet Erdoğan adlı erkek tarafından katledilen Dr. Zeynep Eroğan’ın ölümüne ilişkin iddianame tamamlandı. Erdoğan’ın ailesinin avukatı, ‘eşi kasten öldürme’ suçlamasının yetersiz olduğunu söyledi.

Abone ol

ANKARA - Ankara'da kadın doğum uzmanı Operatör Doktor Zeynep Erdoğan'ı 9 Mayıs tarihinde öldüren, Zeynep Erdoğan’ın oğlu A.A.’yı da yaralayan Mehmet Erdoğan isimli erkek hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede katil zanlısı Erdoğan’a, “Eşi Kasten Öldürmek”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” ve “Kasten yaralama” suçlamaları yöneltildi. Ankara 31’inci Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen dava kapsamında sanık Erdoğan 27 Ocak 2022 tarihinde hâkim karşısına çıkacak.

Mehmet Erdoğan hakkında daha önceden çeşitli suçlardan verilmiş mahkumiyet kararları ortaya çıktı.

AVUKAT: İDDİANAME YETERSİZ

Katledilen Zeynep Erdoğan’ın ailesinin Avukatı Ganican Emin Yılmaz, iddianamenin yetersiz olduğunu belirterek, katil zanlısına 'canavarca hisle' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlamalarının yöneltilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, bu suçlamaların yöneltilmemesi nedeniyle katil zanlısına ‘iyi hal indirimi’nin uygulanabileceğini söyledi.

BIÇAK DARBELERİNİN HER BİRİNİN ÖLDÜRÜCÜ NİTELİKTE OLDUĞU BELİRTİLDİ

Katil zanlısı Mehmet Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede yer alan ve Adli Tıp Kurumu’ndan alınan rapora göre; Zeynep Erdoğan’ın vücudunda beş bıçak darbesi tespit edildiği ve her birinin öldürücü nitelikte olduğu ifade edildi.

Mehmet Erdoğan’ın saldırısında yaralanan Zeynep Erdoğan’ın oğlu A.A.’nın ifadeleri de iddianamede yer aldı. Olay günü gece yarısı uykusundayken kafasına aldığı darbeyle uyandığını, katil zanlısı Mehmet Erdoğan’ın el ve ayaklarını bağlamaya çalıştığını, direndiği sırada Erdoğan’ın başına odunla vurduğunu belirten A.A., sürüklenerek bodrum katına indirildiğini söyledi. Bodrum kata indiğinde burada yastık ve battaniye olduğunu gördüğünü belirten A.A., olayın daha önceden planlandığını anladığını, kendi çabalarıyla kurtularak dışarıdaki kişilere haber verdiğini söyledi.

A.A., için hazırlanan Adli Tıp Kurumu’nun raporunda, A.A’nın yaralanmasının basit tıbbi müdahaleyle giderilemeyecek ve yaşamını tehlikeye sokacak nitelikte olduğu, vücudunda ağır derecede yaşam fonksiyonlarını etkileyecek nitelikte kemik kırığı oluştuğu belirtildi.

KATİL ZEYNEP ERDOĞAN’I DAHA ÖNCE DE DARP ETMİŞ

İddianamede, katil zanlısı Mehmet Erdoğan’ın 8 Kasım 2020 tarihinde Zeynep Erdoğan’ı “boğazını sıkmak suretiyle” darp ettiği iddiasıyla kamu davası açıldığı bilgisi de yer aldı.  

Katledilen Zeynep Erdoğan’ın, katil zanlısı Erdoğan hakkında ‘315 bin lira parasını alması’ ve ‘100 bin TL değerindeki altının kaybolması’ üzerine şikâyette bulunduğu ve bu şikayetle ilgili soruşturma açıldığı bilgisi de iddianamede yer aldı.

İddianamede Mehmet Erdoğan’a ilişkin, “Şüpheliye ait adli sicil kaydında yer alan bilgilerin incelenmesinde; çeşitli mahkemeler tarafından verilen dolandırıcılık, kredi ve banka kartlarının kötüye kullanılması ve hırsızlık suçlarından mahkûmiyet hükümlerinin yer aldığı görülmüştür” denildi.

SAVCILIKTAN, ŞÜPHELİNİN SAVUNMASINA İTİRAZ

İddianamede katil zanlısı Mehmet Erdoğan’ın ifadeleri de yer aldı. Katlettiği Zeynep Erdoğan’ı suçlayan Mehmet Erdoğan, Zeynep Erdoğan’ın bıçakla kendisine saldırdığını, 'kendisini korumak için' elindeki bıçağı aldığını ve sonrasında yaşananları hatırlamadığını iddia etti. 
Mehmet Erdoğan’ın 'kendisini savunduğu' ve 'kendisini kaybettiği' yönündeki savunmasına  itibar edilemeyeceğini belirten savcılık, “Eşi kasten öldürmek”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Kasten yaralama” suçlarından' ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıla kadar hapis talep etti.

İDDİANAMEDEKİ İKİ EKSİK

Katledilen Zeynep Erdoğan’ın anne, baba ve kardeşinin avukatı Ganican Emin Yılmaz, savcılığın hazırladığı iddianamenin yetersiz olduğunu söyledi. Savcılığın iddianamede Türk Ceza Kanunu’nun 82’inci maddesi uyarınca “Eşi kasten öldürme” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını istediğini, aynı maddenin diğer fıkralarında yer alan “tasarlayarak adam öldürme” ve “canavarca hisle adam öldürme” suçlamalarını yöneltmediğini belirten Avukat Yılmaz şunları söyledi:

“Yaralanan A.A.’ya yönelik saldırı da ‘adam öldürmeye’ teşebbüstür. Fakat savcılık bunu da ‘nitelikli yaralama’ olarak değerlendirmiş. Zeynep Erdoğan’ın katledilmesine yönelik de “tasarlayarak adam öldürme” ve “canavarca hisle adam öldürme” suçlamalarının yöneltilmesi gerekiyordu. Bu yargılama sürecinde ‘iyi hal’ indirimine neden olabilir. Katil zanlısının cezası ağırlaştırılmış hapis cezası yerine müebbet hapis cezasına indirilebilir. İki ya da üç fıkra ile suçlanmış olsaydı dava sonunda mahkemenin iyi hal uygulama indirimi de neredeyse sıfıra inecekti."