DSÖ: Covid-19'un kökenini tespit etmek ahlaki bir zorunluluk

Ghebreyesus, DSÖ'nün Covid-19’u salgın ilan edişinin üçüncü yılında virüsün kökenine ilişkin açıklama yaptı. Ghebreyesus, Covid'in kökenlerini tespit etmenin 'ahlaki bir zorunluluk' olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19’u salgın ilan edişinin ve Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının üçüncü yılında, korona virüsünün kökenine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Covid'in kökenlerini tespit etmenin 'ahlaki bir zorunluluk' olduğunu söyleyen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, milyonlarca insanın 'Long Covid' ile yaşadığına dikkat çekti.

Ghebreyesus, "Covid-19'un kökenlerini anlamak, gelecekteki salgınları önlememize yardımcı olacak bilimsel bir zorunluluktur. Ayrıca, Long Covid ile yaşayanlar karşı da ahlaki zorunluluğumuzdur" ifadelerini kullandı.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE ONAYLANDI

Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi'nde Covid-19 virüsünün kökeni ile ilgili istihbari bilgilerin kamuya açıklanmasını gerektiren yasa tasarısı kabul edildi. Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü'nün (DNI), Covid-19 virüsünün kökeni ile ilgili istihbari bilgileri kamuyla paylaşmasını gerektiren yasa tasarısı oylandı.  asarı, oy birliğiyle kabul edildi.

AA'nın aktardığına göre Covid-19 salgınının, Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaynaklanmış olabileceğine inanmak için nedenlerin bulunduğu belirtilen tasarıda, DNI'nın, Covid-19'un kökenine dair bilgileri kamuyla paylaşması çağrısı yapıldı. Tasarıda, Wuhan Enstitüsü'ndeki araştırmacılara ilişkin bilgilerin de paylaşılması istendi. Söz konusu tasarı, 2021'de de Senatoda kabul edilmiş ancak Temsilciler Meclisi'nde gündeme gelmemişti. Bu kez 2 Mart'ta Senato'da tekrar kabul edilen tasarı, Temsilciler Meclisi'nden de geçerek Başkan Joe Biden'ın masasına gitti.

FBI'DAN 'LABORATUVAR' İDDİASI

Wall Street Journal, ABD Enerji Bakanlığı'nın, kısa süre önce Beyaz Saray'a ve önemli Kongre üyelerine sunduğu gizli istihbarat raporuna göre, Covid-19'un büyük olasılıkla Çin'deki bir laboratuvardan kazayla sızdığını düşündüğünü yazmıştı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, istihbarat topluluğunda bu konuda değişik görüşler olduğunu ancak emin olacak kadar yeterli bilginin bulunmadığını belirtmişti. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray ise Covid-19'un "büyük olasılıkla Çin'deki bir laboratuvardan kazayla sızdığı" tezi üzerinde durduklarını söylemişti. (DIŞ HABERLER)