DSÖ: Covid'le mücadelede en az 115 bin sağlık çalışanı öldü
DSÖ Başkanı Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla mücadelede dünya genelinde en az 115 bin sağlık çalışanının öldüğünü söyledi. BM Genel Sekreteri Guterres ise "Bir virüsle savaş halindeyiz" dedi.
DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüsüyle mücadelede dünya çapında 115 binden fazla sağlık çalışanının öldüğünü kaydetti. DSÖ'nün en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA) 74'üncüsü İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. Burada yaptığı açılış konuşmasında, "Neredeyse 18 aydır sağlık çalışanları yaşam ve ölüm arasında duruyor" diyen Ghebreyesus, "Bu alanda raporlama yetersiz olsa da, başkalarına hizmet veren en az 115 bin sağlık çalışanının nihai bedeli ödedeğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Covid-19 aşılarının dağıtımındaki eşitsizliğe dikkat çeken Ghebreyesus, DSÖ liderliğinde kurulan küresel aşı paylaşımı platformu COVAX'ın eylül ayına kadar dünya nüfusunun yüzde 10'unu, yıl sonuna kadar ise yüzde 30'unu aşılamayı amaçladığını söyledi. DSÖ Başkanı, bu hedefin gerçekleştirilmesi için ülkelere aşı bağışlama çağrısında bulundu.
'500 MİLYON KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ'
DSÖ'nün 194 üye ülkesinden temsilcilere hitap eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise salgının 'tsunami etkisi oluşturduğunu', 3.4 milyon kişinin öldüğünü, 500 milyon kişinin işini kaybettiğini, küresel bilançoda trilyonlarca dolar kayıp yaşandığını vurgulayarak "En savunmasız durumdakiler en çok acı çekiyor. Korkarım bu (salgın) bitmekten çok uzakta" dedi.
'SAVAŞ EKONOMİSİNİN ACİLİYETİNE İHTİYAÇ VAR'
Guterres, Covid-19 aşılarının adaletsiz dağılımına işaret ederek, zengin ülkelerin halklarının çoğunu aşılayıp ekonomilerini açtığı bir durumla karşı karşıya olduklarının, yoksul ülkelerde ise virüsün mutasyonlara uğrayarak daha derin acılara neden olmaya devam ettiğinin altını çizdi. Guterres, ülkelerin tek başına virüsü yenemeyeceğine işaret ederek 'virüsü durdurmak için dünyanın kararlı ve dayanışma içinde mücadele vermesi' gerektiğini dile getirdi ve "Bir virüsle savaş halindeyiz. Silahlarımızın kapasitesini artırmak için savaş ekonomisinin mantığına ve aciliyetine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER/AA)