DSÖ Sözcüsü Drysdale: Maymun çiçeği doğru stratejilerle durdurulabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Medya Sorumlusu ve Sözcüsü Carla Drysdale son günlerde artan Covid-19 salgını ve Maymun çiçeği virüsüne ilişkin soruları yanıtladı.

Abone ol

DUVAR- Covid-19 vakaları dünyada ve Türkiye’de hızla artmaya devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgınını ‘uluslararası önem arz eden halk sağlığı acil durum’ ilan etti. Peki Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 vakalarındaki artışı ve Maymun çiçeği virüsünü nasıl değerlendiriyor?

DSÖ Medya Sorumlusu ve Sözcüsü Carla Drysdale, Covid-19 salgını için, ‘’bilimsel topluluklar, siyasi liderler ve halk arasında Covid-19 risk algısında büyük bir kopukluk’’ olduğunu söyledi. Maymun çiçeği virüsü için ise uyardı: ‘’Doğru gruplarda doğru stratejilerle durdurulabilir.’’

‘BİLİMSEL TOPLULUKLAR, SİYASİ LİDERLER VE HALK ARASINDA COVİD-19 RİSK ALGISINDA KOPUKLUK VAR’

Covid-19 salgınının son haftalardaki yükselişine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Drysdale, ‘’İlk olarak, BA.4 ve BA.5 gibi Omicron'un alt varyantları; dünya çapındaki vaka, hastaneye yatış ve ölüm dalgalarını artırmaya devam ediyor’’ dedi ve ekledi:

‘’İkincisi, gözetim -test etme ve sıralama dahil- önemli ölçüde azaldı ve bu da varyantların bulaşma, hastalık özellikleri ve karşı önlemlerin etkinliği üzerindeki etkisini değerlendirmeyi giderek zorlaştırdı.

Üçüncüsü, teşhis, tedaviler ve aşılar etkin bir şekilde uygulanmıyor. Virüs serbestçe yayılıyor ve ülkeler, hem akut vakalar için hastaneye yatış hem de insanlar açısından hastalık yükünü kapasitelerine göre etkin bir şekilde yönetmiyor.

Son olarak bilimsel topluluklar, siyasi liderler ve halk arasında Covid-19 risk algısında büyük bir kopukluk var."

'VAKALAR SON HAFTALARDA ARTMAKTA'

BA.4 ve BA.5 varyantlarının ne kadar tehlikeli olduğuna ilişkin sorumuzu yanıtlayan Drysdale yeni varyantlara ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

‘’BA.4 ve BA.5, Omicron alt varyantlarıdır ve ilgili Omicron varyantının bir parçası olarak izlenmektedir. Diğer Omicron alt varyantları gibi, geçmiş enfeksiyon veya aşılamadan gelen antikorların BA.4 ve BA.5’e karşı etkili olmadığı durumlarda daha düşük şiddete ve daha yüksek bağışıklık kaçışına sahip olduklarını göstermiştir.

Bu varyantlarla enfekte olan vakaların oranı, önceki varyantlarla enfekte olan vakalarla karşılaştırıldığında son haftalarda artmaktadır. Bu varyantların, şimdiye kadar tüm varyantlar arasında en yüksek büyüme avantajına sahip olduğu gösterilmiştir.

BA.5 şu anda 26 Haziran – 2 Temmuz 2022 haftasında GISAID'e sunulan diziler arasında yüzde 50'lik bir küresel yaygınlığa sahip baskın Omicron soyundan gelen soydur. BA.4 tüm dizilerin yüzde 14'ünü oluşturmuştur.

Vakalardaki artışın ardından, bazı ülkelerde hastaneye yatışlarda ve yoğun bakım ünitesine kabullerde de artış gördük. Bununla birlikte, eldeki kanıtlar BA.2'ye kıyasla BA.4 ve BA.5'in neden olduğu hastalık şiddetinde bir değişiklik önermemektedir.’’

SONBAHAR’DA YENİ BİR COVID-19 DALGASI BEKLENİYOR MU?

Virüsün yeni dalgalarının Covid-19 pandemisinin henüz bitmediğini gösterdiğini belirten Drysdale, ‘’Tüm ülkeleri test ve sıralama hizmetlerini sürdürmeye, virüsün nasıl yayıldığına ve geliştiğine dair daha net bir resim vermeye çağırıyoruz. Ve tüm ülkeleri, tüm sağlık çalışanlarının, yaşlıların ve diğer risk altındaki grupların, tavsiye edildiği gibi destekleyici aşılar da dahil olmak üzere, tam olarak aşılanmasını sağlamaya çağırıyoruz’’ dedi.

'MAYMUN ÇİÇEĞİ DURDURULABİLİR'

DSÖ Genel Direktörü’nün, 23 Temmuz'da Maymun Çiçeği salgınını 'Uluslararası Önem Arz Eden Halk Sağlığı Acil Durumu' ilan ettiğini hatırlatan Drysdale, DSÖ Genel Direktörü’nün ülkelere bulaşmayı durdurma ve savunmasız grupları koruma konusunda tavsiyelerde bulunduğuna da dikkat çekti.

Drysdale, ‘’Salgın, hakkında çok az şey anladığımız ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ndeki kriterleri karşılayan yeni bulaşma yolu ile hızla dünyaya yayılmıştır’’ dedi ve ekledi: 

‘’Salgın ancak doğru gruplarda doğru stratejilerle durdurulabilir. Bu nedenle, tüm ülkelerin, etkili bilgi ve hizmetler tasarlamak, sunmak ve etkilenen toplulukların sağlığını, insan haklarını ve onurunu koruyan önlemleri benimseyerek çalışması çok önemlidir.’’

DSÖ’nün, bulaşma zincirlerini kırmak ve salgını durdurmak için gözetim, vaka araştırmalarını ve temaslı takibini güçlendirmede ülkelere rehberlik etmek için geçici bir kılavuz yayımladığını belirten Drysdale sözlerini şu şekilde tamamladı:

‘’DSÖ ayrıca, etkili risk iletişimlerini birlikte oluşturmak ve damgalama, ayrımcılık ve yanlış bilgilendirmeyi hızlı ve kararlı bir şekilde ele almak için etkilenen topluluklarla yakın bir şekilde çalışmaktadır.’’