DT Eski Genel Müdürü Yücel Erten: DT'de eskiye değil eskiden geriye dönüldü

Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Yücel Erten değişen kararnameyi değerlendirdi. Erten, "Değişiklik görünüşte, eski yapıya dönülmedi. Eskisinden daha geriye gitme ihtimaline açık bir istasyona varılmıştır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Devlet Tiyatrolarının (DT) kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenmeye devam ediyor. 703 numaralı Kararname’yle kaldırılan genel müdürlük, tüzel kişilik ve edebi kurul; yeni çıkarılan 4 numaralı Kararname’yle tekrar tanımlandı.

Evrensel'den İsmail Afacan'a konuşan Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Yücel Erten 4 numaralı Kararname’nin Devlet Tiyatrolarında geriye dönüş olmadığını belirtti. Erten "Kurum açısından tam olarak eski yapıya dönülmemiş, eskisinden daha geriye gitme ihtimaline açık bir ara istasyona varılmıştır" dedi.

'DÖNÜLMÜŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR!'

"5 gün arayla iki kararname çıkarıldı. İlki 9 Temmuz’da çıkan 703 numaralı Kararname, ikincisi 15 Temmuz’da çıkan 4 numaralı Kararname... Bu kadar kısa bir sürede Devlet Tiyatrolarının geleceğini şekillendirilecek iki kararnameye imza atıldı. İlkinde genel müdürlük, tüzel kişilik ve edebi kurul kaldırılırken, ikincisinde tekrar tanımlandı" vurgusunda bulunan Yücel Erten, “Kafalar karıştı tabii. Benim şimdilik seçebildiğim şu: İlk kararnamede DT yasasının tüzel kişiliği yok edilmiş oluyordu. Şimdi 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ana hatlarıyla yasaya dönülmüş gibi görünüyor. Ama görünüş öyle. Çünkü üç önemli farklılık bu karambolde yürürlüğe girmiş oluyor" dedi.

'GELENEKSEL KARARNAME KALDIRILIYOR'

Genel müdürü atayan üçlü kararname, genel müdürün niteliklerini belirleyen hüküm ve tüzüğün ortadan kalktığına dikkat çeken Erten, Devlet Tiyatrolarında yapılan üç önemli değişikliği şu sözlerle dile getirdi:

"Birincisi, genel müdür artık cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Geleneksel üçlü kararname, yani ilgili bakanın önerisi üzerine, başbakan ve cumhurbaşkanı tarafından onay gerektiren kararname kaldırılıyor. İkincisi de genel müdürün niteliklerini belirleyen bir hüküm kalmıyor. Bu yasa maddesi son olarak şöyleydi: ‘Genel Müdür, Kültür ve Turizm Bakanının teklifi üzerine, yükseköğretim kurumlarının birinden mezun, özel veya kamu kuruluşlarında veya bunların her ikisinde en az 15 yıl hizmet görmüş; sahne hayatında başarılarıyla tanınmış sanatçılar, tiyatro yazarları, eleştirmenleri, temayüz etmiş tiyatro yönetmenleri ile üniversitelerde tiyatro sanatı dalında görev yapan öğretim elemanları arasından, müşterek kararname ile atanır’. Üçüncü önemli farklılık ise yönetmelik konusu. Önceki yasa, bir tüzük gerekliliğine işaret ederdi. Şimdi ise yasaya ve tüzüğe göre daha zayıf bir yasal dayanak olan ‘yönetmelik’ esas alınıyor. ‘Hizmet birimleri Bakan onayı ile yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir’ deniliyor."

'DEMOKRATİK GÜVENCE KALKTI'

4 numaralı Kararname’nin Devlet Tiyatrolarına nasıl yansıyacağını ise Erten, “Özet olarak üçlü kararnamenin göreli de olsa demokratik açıdan güvencesi kalktı, genel müdürün tayini artık ‘Seni aldım, onu koydum’ şeklinde tek imzaya bakıyor. Artık kimse genel müdürün niteliklerini, liyakatini, birikimini sorgulayamaz. Atamayı yaparken siyasî meşrebine bakmak yeterli olabilir. İşleyişi büyük ölçüde belirleyecek olan yönetmelik de dayanıksız, oynak ve kaygan bir enstrüman. Kanunu değiştirmek zordur ama, yönetmeliği ha deyince değiştirebilirsin. Özetin özeti: Bence kurum açısından tam olarak eski yapıya dönülmemiş, eskisinden daha geriye gitme ihtimaline açık bir ara istasyona varılmıştır” sözleriyle ifade etti.