DTO Başkanı Rıza Hakan Erbay: Denizli vaka sayılarında başa döndü

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, kentte korona vakalarının hızla arttığını ve salgında en başa dönüldüğünü söyledi. Erbay, Denizli Devlet Hastanesi'nin neredeyse tamamen dolduğunu, sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtti.

Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, Denizli’nin korona virüsü tablosu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erbay, haziran ayı ve özellikle Kurban Bayramı sonrasında önlemlerin neredeyse tümüyle terkedilmesi sonrası Denizli’de korona virüsü tanısı alan, hastaneye yatan ve yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısında iki kattan fazla artış olduğuna dikkat çekti. Erbay, aynı durumun Türkiye genelinde de yaşandığını aktardı.

‘DEVLET HASTANESİ DOLMAK ÜZERE’

Korona virüsünde bulaş hızında en başa dönüldüğünü aktaran Erbay, “Maalesef yine başlangıca dönülmüş, bizim için alarm zilleri yeniden ve üst düzeyde çalmaya başlamıştır. Denizli Devlet Hastanesi hemen hemen dolmuş durumda ve Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne de yeniden yatış sağlanması için hazırlıklar yapılmaktadır. Birey olarak yapacaklarımız bildiğimiz gibi maske, mesafe ve el yıkama önlemlerini samimi ve sürekli olarak aksatmadan uygulamaktır. Bu üç temel önlemin hepimiz tarafından uygulanması salgını kontrol etmede son derece önemlidir. Kamu spotları ile de bunlar sürekli vurgulanmalıdır” dedi.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİK SENDROMU İÇİNDE'

11 Mart ile 1 Haziran arasında uygulanan karantina, sokağa çıkma kısıtlamaları gibi önlemlerin, hastalığın kontrolünü belli bir noktaya kadar sağladığını belirten Erbay, “Normalleşme sürecinin belirlenmiş standartlara uyulmaksızın aniden ve tümüyle gevşetilmesi ve kontrolün bireylerin inisiyatifine bırakılması ile hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımızda yorgunluk, değersizleşme duygusu oluştu. Sağlık çalışanları, ‘Kimsenin önlemlere aldırdığı yok, böyle giderse bugün olmazsa yarın ben de bu hastalığı kapabilirim’ diye düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu içerisinde olduğunu söyleyen Erbay, “Hayatı tehdit eden, tedavisi henüz bulunmamış tehlikeli bir hastalıkla ön cephede hayatı pahasına mücadele ederken idari hatalar, hak edişlerinin ödenmemesi, önlemlerin uygulanmasına karşı duyarsızlaşma ve boşvermişlik, şiddet ve hekim karşıtlığı gibi algılanan yasa tasarılarının gündeme getirilmesi hekimlerimizde bir tükenmişlik sendromuna yol açmaktadır. Bu nedenle ilimizde ve ülkemiz genelinde çok sayıda hekim istifa etmekte veya emekliliklerini istemektedir” diye konuştu.

‘EN İYİ TEDAVİ HİÇ ENFEKTE OLMAMAK’

Erbay son olarak “Yine söylemeliyiz ki, korona virüsü hastalığının en iyi tedavisi hiç yakalanmamak ve bunun için de önlemlere sıkı bir şekilde uymaktır. Pandemi ile mücadele bilimin verilerini ve aklımızı kullanarak yapılır. Avrupa ülkeleri salgının birinci dalgasını kontrol etmeyi başardılar. Bu mücadele çağdaş bir ülke olarak devletimiz ve toplumumuz için de bir sınavdır. Hastalığı kontrol almak için gerekenleri yaparak ve bir an önce tarihe karışmasını sağlayarak kaliteli bir devlet ve toplum olduğumuzu dünyaya ispat etmeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı. (DUVAR)