DTSO’dan Kürtçe hikaye yarışması

DTSO Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçen öğrenciler için hikaye yarışması düzenleyecek. Dereceye giren öğrencilere tablet hediye edilecek.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (DTSO) yapılan yazılı açıklamada, Kürtçe ders seçiminde son günün 21 Ocak olduğu hatırlattı. Açıklamada, “Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2012 yılında müfredata alınan seçmeli Kürtçe dersi büyük heyecan uyandırmıştır. Ancak seçmeli derslere (Kütçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri) önemli oranda talep olmasına rağmen, gerek öğretmen yetersizliği, gerekse de okullarda yeterince bilgilendirme yapılmaması nedeniyle toplumun beklentilerine cevap verilmemiştir” ifadesine yer verildi.

'ÖĞRENCİLER BİLGİLENDİRİLMİYOR'

DTSO’nun Kürtçe hikaye yarışması duyurusunda, ataması yapılmayan Kürtçe öğretmenler de hatırlatıldı: “2022-2023 eğitim öğretim yılında seçmeli dersler için başvurular yeniden açılmış ve 21 Ocak 2022 tarihine kadar devam edecektir. 5-6-7 ve 8’inci sınıflar için seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinin seçilmesi hem Kürtçenin önündeki bazı engellerin aşılmasına vesile olacak, hem de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinden mezun olan öğretmen adaylarının istihdamını sağlamış olacaktır.

Kürtçenin orta öğretimde seçmeli ders olarak okutulması yeterli olmamakla birlikte çocuklarımızın kendi ana dillerinde eğitim almaları önemli ve değerlidir. Kürtçe seçmeli ders tartışmaları devam ederken, öğrenci ve velilerinin konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarından veya Kürtçe eğitim verilmeyeceği düşüncesiyle bu dersleri tercih etmemektedirler.”

YARIŞMAYA KATILANLAR ÖDÜLLENDİRİLECEK

DTSO ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulacak bir komisyon tarafından yürütülecek “Kürtçe Hikâye Yazma Yarışması” sonucunda başarılı olan 100 öğrenciye tablet hediye edileceğini, ayrıca yarışmaya katılacak bütün öğrencilere Kürtçe Edebiyat seti hediye edileceğini duyurdu.

HİKAYELER KÜRTÇE OLACAK

Açıklamada, yarışmanın koşulları şu şekilde açıklandı:

  • Hikayeler Kürtçenin Kurmanci veya Zazaki lehçelerinde yazılacaktır.
  • Başvuru yapan öğrenciler seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçtiklerini belgeleyeceklerdir.
  • Yarışmacılar Ortaöğretimin 5-6-7 ve 8.nci sınıf seviyesinde olacaklardır.
  • Hikayeler en az 400 kelimeden oluşmalıdır.
  • Yarışmaya Diyarbakır il ve ilçelerinde eğitim gören öğrenciler başvurabilecektir."

Yarışmanın başvuru tarihi 21 Mart olarak açıklandı. Yarışmaya katılacak öğrenciler, Ticaret ve Sanayi Odası'nın hizmet binasına belgelerini ulaştırmaları gerekiyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)