Katar'da şu sıralar bir şey düzenleniyor demişti Onur Salman geçen haftaki yazısında. Sonbaharda bile insan sağlığını böylesine zorlayan bir ülkede normalde yazın oynanacak dünya kupası kış mevsimine alındı. Dünya Atletizm Şampiyonası organizasyon olarak Dünya Kupası öncesinde bir test niteliği de taşıyor bu açıdan ülke adına. Tribünlerdeki boşlukları gün geçtikçe zorunlu katılımcılarla doldurduklarını gördük. İki günde Katar'ı cirit atma hevesi sarmamıştır herhalde.
Dünya Kupası'nda da seyirci sayısı konusu tartışılanlar arasında. Ülkenin futbolla olan ilişkisini arttırmak için yapılan futbolcu transferlerinin yanı sıra milli takımlarını Copa America'ya götürmek de vardı. 2022'ye odaklanan Katar futbolunun bu süreçte stadyumlara yaptığı yatırımlar ise uzun süredir dünyanın gündeminde.
Stadyumların inşaatlarında çalıştırılan Nepalli işçilerin çalışma koşulları uzun zamandır bilinen ancak bir türlü önüne geçilemeyen bir konu. Buna rağmen FIFA Başkanı Gianni Infantino Katar'daki organizasyonun bizlere sunacaklarını eşsiz övgülerle sunmuştu. Nepal Hükümeti'nin açıklamasına göre 2009-2019 arasında Katar'a çalışmaya gidenlerden bugüne kadar bin 426 işçi hayatını kaybetmiş. 111'i ise sadece bu yıl içinde yaşama gözlerini yummuş.
Nepalli işçilerin çalışma koşulları hiç iç açıcı değil. Bazı günler sadece ekmek ve su verilen işçilerin dış dünyayla iletişime geçme izinleri yok. Başka bir işe de gidemiyorlar, çünkü pasaportlarına el konulmuş durumda. Katar'ın bu konuda sesi çıkmasa da FIFA soruşturma başlatacağını söylemişti. İnşaatlardan sorumlu TAWASOL şirketinin çalışmalar sırasında işçi ve insan haklarını ihlal ettiğinin tespit edildiğini bildirdi FIFA.
Modern köleliğin somutlaştığı yerlerde futbol oynamak hangimizin içine ne kadar sinecek bilemiyorum ama o top yuvarlandığında bir süreliğine daha dertleri arkada bırakıp önümüzdeki maçlara bakmaya çalışacağız...