Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya en sıcak 8 yılını yaşadı

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün "2022 Küresel İklim Durumu Raporu", 2015-2022 döneminin küresel sıcaklık açısından en sıcak 8 yıl olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

DUVAR - Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) "2022 Küresel İklim Durumu Raporu", iklim krizinin geçtiğimiz yıl doğa olaylarından ekonomiye kadar çok yönlü olumsuz etkilerini sürdürdüğünü ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına yol açtığını gösterdi.

Rapora göre, iklim krizi, dağların zirvesinden okyanusun derinliklerine kadar 2022'de de etkisini sürdürdü. Kuraklıklar, seller ve sıcak hava dalgaları her kıtayı etkilerken milyarlarca dolar değerinde kayıp ve hasara neden oldu.

ETKİSİ BİNLERCE YIL SÜRECEK

Antarktika'da deniz buzu seviyesi en düşük düzeye inerken bazı Avrupa buzullarında alışılmışın dışında erime oldu. Son 3 yıldır hava sıcaklığını düşürücü etkiye sahip hava olayı La Nina'nın etkisine rağmen 2015-2022, küresel sıcaklık açısından en sıcak 8 yıl oldu.

AA'nın aktardığına göre, buzul erimeleri ve deniz seviyesinin yükselmesi, 2022'de yine rekor seviyelere ulaşırken etkisinin binlerce yıl sürmesi bekleniyor. Küresel ortalama sıcaklık ise 2022'de 1850-1900 yılları ortalamasının 1,15 derece üzerinde ölçüldü.

DOĞU AFRİKA'DA 20 MİLYON KİŞİ GIDA GÜVENSİZLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYA

Avrupa Alpleri'nde kışın az miktardaki kar yağışı, martta Sahra tozunun etkisi ve mayıs ile eylül arasındaki sıcak hava dalgalarının birleşimiyle rekor düzeyde buzul erimesine neden oldu. İsviçre'de 2021-2022 yıllarında buzul hacminin yüzde 6'sı, 2001 ile 2022 yılları arasında ise üçte biri kayboldu. 25 Şubat 2022'de 1,92 milyon kilometrekareye düşen Antarktika'daki deniz buzu seviyesi, kaydedilen en düşük düzey oldu.

Kuraklık, Doğu Afrika'yı da etkilerken yağışlar, art arda 5 yağışlı mevsimde de ortalamanın altında kaldı. Ocak 2023 itibarıyla Doğu Afrika genelinde 20 milyon kişi kuraklık ve diğer doğa olaylarının etkisiyle gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı.

PAKİSTAN'DAKİ SELLERDE 1700 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Pakistan'da temmuz ve ağustosta rekor seviyedeki yağmurlar yoğun sellere neden oldu. 33 milyon kişiyi etkileyen seller sebebiyle bin 700 kişi yaşamını yitirdi, 8 milyon kişi yerinden oldu. Pakistan için toplam hasar 30 milyar dolara ulaştı. Yıl boyunca tehlikeli iklim ve hava koşullarıyla ilgili yaşananlar, insanların yerinden edilmesine neden olurken halihazırda yerinden edilmiş 95 milyon kişinin yaşam koşullarını kötüleştirdi.

Somali'de yıl boyunca kuraklığın geçim kaynakları üzerindeki etkileri ve yaşanan açlığın da etkisiyle 1,2 milyon kişi ülke içinde yerinden oldu. Bunlardan 60 bini Kenya'ya göç etti.

'100 ÜLKE YETERLİ METEOROLOJİ HİZMETİ ALAMIYOR'

İklim değişikliğinin ekosistem ve çevre için de önemli sonuçları oldu.Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, sera gazı emisyonları artarken ve iklim değişikliği sürerken dünya genelinde insanların aşırı hava ve iklim olaylarından ciddi şekilde etkilenmeye devam ettiğini belirtti.

Taalas, "2022'de Doğu Afrika'daki sürekli kuraklık, Pakistan'da rekor kıran yağışlar ve Çin ile Avrupa'daki yüksek sıcaklar on milyonlarca kişiyi etkiledi, gıda güvensizliğine yol açtı. Bu olaylar toplu göçü artırırken milyarlarca dolarlık kayıp ve hasara neden oldu" dedi.

Taalas, "Şu anda yaklaşık 100 ülke yeterli meteoroloji servisi hizmeti alamıyor. Bu görevi başarmak, gözlem ağlarının iyileştirilmesini, erken uyarı yatırımlarını, hidrolojik ve iklim hizmet kapasitelerini gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER)