Dünya mirası Assos’ta neler oluyor?

Assos Antik Kenti yakınlarında bulunan kayaların ıslah edilmesi çalışmaları sırasında ortaya çıkan görüntüler büyük tepkilere neden oldu. CHP'li Erkek, Soylu’ya sordu; “Assos’ta neler oluyor?”

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE -Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü’nde bulunan ve binlerce yıllık tarihi ile bir dünya mirası olan Assos Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar tepkilere neden oluyor. Devasa iş makineleri ile yapılan çalışmalar ve tahribat görüntüleri çevredekileri tedirgin ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Assos Antik Liman Mevkii'nde yapılan çalışmalardaki özensiz tutuma dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. “Binlerce yıllık tarihi bölgenin üzerinde iş makineleri önlem almadan gezinmekte, büyük bir özensizlik sergilenmektedir” diyen Erkek, “Bölge halkı tarafından da büyük tepkilere yol açan inşaat bu koşullarda devam edecek midir? Durdurulması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Pandemi koşulları da göz önüne alındığında, büyük bir dar boğazın içine giren ve üstelik turizm sezonunda tasfiye edilen otel, pansiyon, restoran ve benzeri toplamda 19 tesis için bir yardım planınız bulunmakta mıdır? Çalışmayı gerçekleştirilen firma ile yapılan sözleşmede tarihi dokunun bozulmaması için ne gibi önlemler söz konusudur? Sorumsuz ve özensiz davranışlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Yetkililerle ilgili herhangi bir yaptırımda bulunulacak mıdır?” diye sordu.

'BU HUNHARCA ÇALIŞMA DURDURULMALI'

Assos Dostları Grubu da konuyla ilgili girişimlere başlamaya hazırlanıyor. CİMER ve resmi kurumlar üzerinden çalışmaların durdurulması ve bugüne kadar yapılan faaliyetlerin incelenmesini talep eden Assos Dostları, “Hasarın rehabilite edilmesi için uluslararası bir seferberlik başlatılmasına ve sorumluların cezalandırılmasına çağrı yapıyoruz. Birinci derece arkeolojik ve doğal koruma alanı olan bölgede yapılan çalışmaları denizden görüntüledik. Yapılan çalışma gevşek taş ve kayaların kopmasını, yuvarlanmasını önlemenin çok daha ötesinde, yeryüzü şeklini, haritaları değiştirecek ölçekteydi. UNESCO Kültür Mirası'na aday Assos'ta yapılan bu çalışmanın müellifleri kimlerdir bilemiyoruz. Geçmişte Türkiye'de ya da dünyanın başka neresinde birinci derece arkeolojik ve doğal koruma alanında bu tür bur çalışma yapmışlardır? Emanetçisi, güvenliğinden sorumlu olduğumuz bu uygarlık ve doğa mirasını yok eden projenin mimarı kimdir? Projesini kim biliyor? Var mı? Koruma kurulu bu yapılan işi onayladı mı? Farkında mı?” açıklamasında bulundu.

'ASSOS’TA KATLİAM VAR'

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan ise, “Assos Antik Liman mevkiinde kaya ıslahı çalışmaları doğrultusunda, kamuoyuna verilen güvenceler yerine getirilmemiş; tüm endişelerimiz ne yazık ki haklı çıkmıştır” dedi.

“Bilimsel yöntemlerle, yörenin kendine özgü yapısına zarar vermeyecek, arazi modelini bozmayacak çalışmaların yürütülmesi gerektiği konusundaki uyarılarımıza karşılık, sürdürülen çalışmalarda ortaya çıkan sonuç gözler önündedir” diyen Pehlivan, “Bu memlekette vicdanları yakmadan, içimizi sızlatmadan, canımızı acıtmadan tek bir çivi bile çakamadınız. Ortaya koyduğunuz her faaliyette ya adalet ahlakını ya alın terimizi ya toprağımızı ya ekmeğimizi ağlattınız” ifadelerine yer verdi.

'ARKEOLOJİK KALINTILAR HAFRİYAT ALANI İÇİNDE KALDI'

“Assos Antik Kenti SİT alanında neler oluyor?” diye soran Prof. Dr. Doğan Perinçek ise, “Söz konusu alanı son bir yıl içinde özellikle olmak üzere, yıllarca jeoarkeoloji çalışması yapan ve jeoarkeoloji dersi anlatan bir kişi olarak gezdim” dedi. “Assos alanın birinci derecede SİT alanı olduğunu sağır sultan bile bilir” diyen Perinçek; “Soruyorum; Alanda gözlemlediğim, arkeolojik kalıntılar (buluntular) hafriyat yapılan alan içinde kalmaktadır. Söz konusu arkeolojik buluntular kazı sırasında yok edilmiş midir? Bu hafriyat işlemi yapılırken Çanakkale Müze Müdürlüğü denetiminden bir arkeolog gözlemci olarak alanda bulunulmuş mudur? Ya da Assos SİT alanında kazı yapan ÇOMÜ ekibinden bir kimse alana gözlemci olarak çağrılmış mıdır? Bölgede sınırlı bir kaya temizlemesi yapılması yeterli iken; neden çok geniş bir alanda hafriyat yapılıp, alanda yerleşime uygun sekiler oluşturulmuştur?” dedi.