Dünya Romanlar Günü kutlanıyor: Meriç'e çiçek bıraktılar

8 Nisan'ın Dünya Romanlar Günü olarak kutlanması kararının ardından Edirne’de etkinlik yapıldı. Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın katıldığı etkinlikte Meriç Nehri'ne çiçek bırakıldı.

Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Resmi Gazete'de yayınlanan kararla 8 Nisan'ın resmi olarak Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmasına başlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı'nın katılımıyla Meriç Nehri'ne 'özgürlük, huzur ve milletin sağlığı için' Meriç Nehri’ne çiçek bırakıldı. Etkinliğe siyasi partilerin temsilcileri katılarak destek verdi.

Programda konuşan Recep Gürkan, ‘Roman kardeşlerimizin gününü kutluyorum" diyerek, herkesin kendini bir etnik kökene ait hissetmesinin doğal bir durum olduğunu söyledi. Gürkan, hangi etnik kökene ait olursa olsun sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin, zengini, fakiri, eğitimlisi, eğitimsizi bu büyük milletin bir parçası olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu, gururlu ve eşit bir yurttaşı olduğunu söyledi. Gürkan, “Edirne kendini roman olarak ifade eden vatandaşlarımızın belki de nüfusa oranla en yoğun yaşadığı illerden birisidir. Arkadaşlarımızın ifadesi ile nüfusumuzun 7’de 1’i yani yaklaşık yüzde 13-15’inin Roman olduğu söylenmektedir. Bununla ilgili resmi bir çalışma yoktur. Çünkü bu anlamda bir çalışma ırk ayrımcılığına girer ama bir insan kendini ben Roman’ım, ben Kürt’üm, ben Türk'üm, diye ifade ediyorsa ona da elbette saygımız, hürmetimiz, sevgimiz var. Hiç kimseyi inancı, teninin rengiyle, diliyle, ırkıyla bugüne kadar ayırmadık. Bundan sonra da bu ayrımcılık asla ve asla olmayacak" diye konuştu.

'BELEDİYEDE ROMAN ORANI YÜZDE 23'

Diğer taraftan Edirne Belediyesi'nin Türkiye’de en çok Roman çalışanın istihdam edildiği kurum olduğunu dile getiren Gürkan, “Belediyemizde ben Roman'ım diyen, kendini Roman olarak, ifade eden arkadaşlarımızın çalışanlarımız arasındaki oranı yüzde 23’dür. Bu rakam hiçbir kurum ve kuruluşta Türkiye’de olmayan bir orandır. Yüzde 23 gerçekten nüfusun yüzde 15’ine denk geldiğini söyleyen roman kardeşlerimizin toplum içerisindeki popülasyonlarından da daha yüksek bir orandır. Biz birlikte mutluyuz. Birlikte doğduk birçok arkadaşımla, birlikte büyüdük, birlikte yaşamaya, birlikte çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. Şimdi barış için, özgürlük için, huzur için ve milletimizin sağlığı için çiçeklerimizi Meriç nehrimizin sularına bırakacağız" dedi.

'TENLERİMİZİN RENGİ FARKLI OLSA DA GÖZYAŞLARIMIZIN RENGİ BİR'

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı ise gazeteciler okuduğu basın açıklamasında Romanca yazdığı “8 april e romange bahxtalo movel” ile Dünya Romanlar Gününü kutladı. 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün sosyo-ekonomik/kültürel farklılığı ile diğer bireyler arasında var olmanın haykırışı olduğunu dile getiren Şallı, anma günlerinin sadece eğlence ile kalmaması gerektiğini ifade etti. Romanların sosyal sorunları çözüme odaklı fikirler geliştirilerek tartışılması gerektiğini vurgulayan Şallı, “Ülkemizde Roman vatandaşlarımıza yönelik olumlu gayretler olsa da yetersizliğini korumaktadır. Özellikle istihdam içinde yetersizliğimiz sorunların temel kaynağını oluşturmaktadır. Roman vatandaşlarımızın sosyal eşitliğe, temel haklar içinde insanca yaşam beklentisi vardır. Dilimizin sesi; ayrımcılıktan uzak, sevginin, kardeşliğin sesi olsun. Tenlerimizin rengi farklı olsa da akan gözyaşlarımızın renginin bir olduğunu unutmamak gerekir" diye konuştu.