Dünya Sağlık Örgütü'nden kızamık uyarısı: 40 milyon çocuk tehlikede

Pandemiden dolayı kızamık aşılamalarının sekteye uğradığını vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü, 40 milyon çocuğun tehdit altında olduğunu belirtti.

Abone ol

DUVAR- Dünya Sağlık Örgütü (WHO), korona virüsü salgını nedeniyle 2021 yılı içerisinde 25 milyon çocuğun kızamık aşılarında ilk dozlarını, 14,7 milyon çocuğun ise ikinci dozlarını yaptıramadığını açıkladı. Bu durumun kızamığı bitirme savaşında büyük bir gerileme olduğunu belirten WHO, bunun bir salgına gidebileceğini belirtti.

WHO’nun sunduğu verilere göre, 2021 yılında 9 milyon kızamık vakası ve 128 bin ölüm gerçekleşti. 22 ülkede büyük çapta salgınlar olduğuna, kızamık takiplerinin zayıfladığına ve aşı sağlanmasında sorunlar olduğuna dikkat çekilirken kızamığın yakın bir tehdit olmayı sürdürdüğü ifade edildi.

PANDEMİNİN PARADOKSU 

WHO Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, son sürecin etkilerini şu şekilde yorumladı: "Pandeminin paradoksu, Covid-19'a karşı aşılar tarihin en büyük aşılama kampanyasında rekor sürelerde üretilip dağıtıma çıkarılmışken, rutin bağışıklık programlarının kötü bir şekilde kesintiye uğraması ve milyonlarca çocuğun kızamık gibi ölümcül hastalıklara karşı hayat kurtarıcı aşılardan mahrum kalmasıdır."

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞININ ÖNEMİ 

Kızamığın en bulaşıcı virüslerden biri olduğuna ancak aşılamayla tamamen engellenebildiğine dikkat çekilen raporda yüzde 95 ve daha fazla sayıda insanın 2 doz aşılanmasının sürü bağışıklığı kazanılmasında ve kızamığın sona erdirilmesinde büyük rol oynadığı, ancak dünyada genelinde çocukların ancak yüzde 71’i ikinci dozunu alabildiği bilgisi paylaşıldı.

ACİL KÜRESEL HAREKET ÇAĞRISI 

Uzmanlar, kızamık tehdidinin tüm ülkelerde arttığını ve gelecek dönemde daha büyük salgınlar görülmesinin beklendiğini belirtiyor. Ghebreyesus, “Aşı programlarını normale döndürmek çok önemli hale geldi. Her istatistiğe göre çocukların önlenebilir bir hastalıktan ölme olasılığı görülüyor” dedi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) direktörü Dr. Rochelle P. Walensky, her ne kadar bu salgınların programlardaki zayıflığı gösterdiğini ortaya koysa da sağlık çalışanlarının bu verileri toparlayıp tanımlamalar için kullanarak, bölgesel çözümlerle aşının herkese mevcut olmasını sağlayabileceklerini dile getirdi. 
CDC ve WHO bütün partnerlerini, aşılanmamış çocukların bulunması ve bağışıklık kazandırılması için harekete geçmeye çağırdı.

2021 yılında 61 milyon aşı, Covid-19 yüzünden sekteye uğramış, en son Mumbai, Hindistan'daki salgında 12 çocuk ölmüştü.  (DIŞ HABERLER)