Dünya: Yeni Zelanda saldırısına karşı dayanışma kazanacak

Yeni Zelanda’da gerçekleşen saldırıda 50’den fazla insan yaşamını yitirdi. Yeni Zelanda hükümeti ve toplumu, yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralı yakınlarıyla büyük bir dayanışma gösterirken dünya liderleri de saldırıya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

ANKARA - Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan saldırı sonucunda 50’den fazla insan yaşamını yitirdi. Saldırının nedenleri ve dünyada yükselen aşırı sağ eğilimlerin etkisi gündemdeki yerini koruyor. Dünya Yeni Zelanda'yı nasıl gördü? Asya Pasifik, Ortadoğu, Avrupa, ABD, Rusya, Pakistan’ın saldırı sonrası açıklamalarına bakalım.

'İNSANLIĞA VE EVRENSEL BARIŞA SALDIRI'

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'nın başbakanı Joko Widodo, Yeni Zelanda'da gerçekleşen saldırıyı kınarken Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, "Endonezya toplumu saldırıda yaşamını yitirenlere başsağlığı diliyor. Saldırıda vatandaşlarımızın olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz" dedi.

Bölgede yoğun Müslüman nüfusa sahip bir diğer ülke olan Malezya'nın üç vatandaşı da saldırıda yaralananlar arasındaydı. Malezya hükümeti, saldırıda yaralanan vatandaşları ile ailelerine yardım etmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Malezya'nın en büyük partisi ve koalisyon ortağı Anwar İbrahim, saldırıyı insanlığı ve evrensel barışı tehdit eden bir trajedi olarak gördüklerini belirtti.

SİNGAPUR’DAN 'YANINIZDAYIZ' MESAJI

Saldırının ardından Yeni Zelanda hükümetine üzüntülerini ileten bir diğer ülke Singapur’du. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong Yeni Zelandalı mevkidaşı Jacinda Ardern’a hitaben yazdığı mektupta, "Masum insanların hayatlarını yitirdiği bu saldırıdan derin üzüntü duyduk. Korku ve nefret yayarak toplumsal birliği hedef alan bu saldırılara ve hedeflerine ulaşmalarına engel olmalıyız, Singapur hükümeti olarak sizin yanınızdayız ve yardıma hazırız” ifadelerini kullandı. Başbakan Lee, Yeni Zelanda’nın Başbakanı Arden gibi başarılı liderlerin bu tür saldırıları boşa çıkarabileceğini de sözlerine ekledi.

Müslüman olan Singapur Başkanı Halimah Yacob da, Yeni Zelanda Başbakanı’na yazdığı mektupta “Singapur halkı adına, en derin taziyemizi mağdur ailelerine aktarıyorum ve yaralananların derhal iyileşmesini diliyorum. Düşüncelerimiz ve dualarımız bu zor zamanlarda Yeni Zelanda'yla” dedi.

TRUMP SALDIRIYI KINAMADAN KENDİNİ SAVUNDU

ABD Başkanı Donald Trump'ın, kendi ülkesindeki ırkçı söylemleri, kadınlara, siyahlara dönük dışlayıcı dili, beyazları onurlandıran tavrı ABD medyasının gündeminde. Nitekim Trump, saldırıyı kınamadan önce kendisini savunmaya girişti. Trump, “sahte basının" yalan haberlerle kendisini Yeni Zelanda’daki saldırılardan sorumlu tutulduğunu ifade etti. ABD Başkanı, kendini uzun uzun savunmasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Yeni Zelanda’daki saldırıyı kınadı ve ABD olarak yardıma hazır olduklarını belirtti. Trump’ın saldırıyı soykırım olarak nitelemesi de dikkat çekti.

ABD adına ikinci açıklama Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan geldi. Pompeo, basın toplantısında saldırıdan derin üzüntü duyduklarını, ABD halkının Yeni Zelanda halkı ve hükümetinin yanında olduğunu ifade etti.

PUTİN: HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALMALILAR

Saldırının hemen ardından açıklama yapan bir diğer ülke de Rusya oldu. Yeni Zelanda Başbakanı’na yayınladığı mesajla üzüntüsünü ileten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Dua için toplanan sivillere yönelik acımasız ve alaycı bir saldırıydı. Bu suça katılanların hak ettikleri cezayı alacağını umuyorum” dedi. Putin, Rusya halkının var gücüyle Yeni Zelanda halkının yanında olduğunu da sözlerine ekledi.

BM: TERÖRİZM ULUSLARARASI GÜVENLİĞE EN BÜYÜK TEHDİT

Birleşmiş Milletler (BM) adına ilk açıklama uluslararası barış ve güvenlikten sorumlu organ Güvenlik Konseyi’nden geldi. Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesini temsilen yapılan açıklamada, terörizmin her türlü şekli ve tezahürü ile uluslararası barış ve güvenlik için en ciddi tehditlerden biri olduğu ifade edildi.

Örgüt adına ikinci açıklama BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ın sözcüsü tarafından yapıldı. Açıklamada, BM’nin tüm insanları "İslamofobiye karşı durmak, hoşgörüsüzlüğü ve şiddet içeren aşırılığı ortadan kaldırmak" için dayanışmaya çağırdığının altı çizildi.

AVRUPA TEK SES: KINIYORUZ ,YANINIZDAYIZ

Avrupa’da Fransa, Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika gibi pek çok ülke son yıllarda terörist grupların intihar saldırılarına maruz kalıyor. Söz konusu Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı saldırıyı kınadı. Bu tarz nefret dolu saldırılar karşında yan yana durmak zorunda olduklarını söyleyen Avrupa ülkeleri, hedef alınanların camide barışçıl şekilde dua eden masum insanlar olduğunu belirtti.

ORTADOĞU: ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI

Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu Ortadoğu’da Mısır, Lübnan, Ürdün, Katar ve İslam İşbirliği Örgütü kınama açıklamaları yayınlandı.

Saldırıya tepki gösteren ve birlik çağrısı yapan Mısır, saldırıyı insanlığın tüm ilkelerine aykırı olmaya, terörizme, şiddete ve aşırılığa mücadelede bir hatırlatıcı olarak ele aldı.

Saldırıda bir vatandaşı hayatını kaybeden ve beş vatandaşı yaralanan Ürdün adına ise Kral Abdullah açıklama yaptı. Katliamın korkunç bir terör suçu olduğunu belirten Kral Abdullah, aşırıcılık, nefret ve terörizm karşında birlik olmak gerektiğini belirtti.

Lübnan'ın açıklamasında kınamanın yanında uyarı da vardı. Lübnan adına açıklama Dışişleri Bakanı Jubran Bassil’den geldi. Bassil açıklamasında Batı’daki aşırılıkçıların yükselişine dikkate çekerken, toplulukların büyük bir risk altına olduğu, bunun savaş gibi bir belaya neden olabileceği konusunda uyarılarını sıraladı.

Ortadoğu’da Suudi Arabistan ile yaşadığı anlaşmazlıkla gündeme gelen Katar da terörizmi ve bu tür aşırılıkları kınadığını ifade etti.

İSLAM İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ: MÜSLÜMANLAR KORUNMALI

Devletlerin yanı sıra Yeni Zelanda saldırısını bazı örgütler de kınadı. Bunlardan biri de İslam İşbirliği Örgütü oldu. Örgüt adına açıklama Genel Sekreter Youssef al-Othaimeen’den geldi. El-Othaimeen, Yeni Zelanda hükümetini Müslüman azınlıklarını daha iyi korunması için acil önlem almaya çağırdı.

PAKİSTAN: TERÖRİZMİN DİNİ YOK

Saldırıya dönük açıklama yapan bir diğer ülke Pakistan’dı. Pakistan Başbakanı İmran Han, Twitter hesabından saldırıyı kınadı ve terörizmin dininin olmadığını vurguladı.

Han’ın bu açıklamasına karşın Pakistan bölgede terör örgütlerine destek vermekle eleştiriliyor. Şubat ayında Hindistan’a dönük terörist saldırıda 40’tan fazla insan yaşamını yitirmişti. Yeni Delhi, bu saldırıdan Pakistan ve destek olduğu örgütleri suçluyor. Söz konusu saldırıyı Pakistan’da güçlü olan İslam Ordusu Örgütü üstlenmişti.