Dünyada ilk: Finlandiya, kuş gribine karşı insanları aşılayacak

Finlandiya, işleri ya da diğer koşullar sebebiyle kuş gribine yakalanma riski yüksek olan kişilere önleyici aşılama yapmaya hazırlanıyor. Aşılamanın en erken gelecek hafta başlaması bekleniyor.

Abone ol

DUVAR - Finlandiya, gelecek hafta itibarıyla, hayvanlarla temas halinde çalışan işçileri kuş gribine karşı aşılamaya hazırlanıyor. Finlandiya, bu uygulamayı yapan ilk ülke olacak.

Reuters'ın aktardığına göre, Finlandiya, 10 bin kişi için iki enjeksiyondan oluşan kuş gribi aşısı satın aldı. Söz konusu satın alma, Avrupa Birliği'nin (AB) 15 ülke için CSL Seqirus CSL.AX şirketinden 40 milyon doz aşı satın alınmasına yönelik ortak tedariki kapsamında yapıldı. Ajansa açıklama yapan Avustralya merkezli şirket, Finlandiya'nın aşılamaya başlayacak ilk ülke olacağını söyledi. Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL) konuya ilişkin açıklamasında, "Aşı, işleri ya da diğer koşullar sebebiyle kuş gribine yakalanma riski fazla olan 18 yaş ve üzerindeki kişilere uygulanacak" ifadelerini kullandı. 

'FİNLANDİYA'DAKİ KOŞULLAR ÇOK FARKLI'

Kuş gribinin H5N1 türü, son yıllarda dünya çapında çok sayıda hayvanın ölümüne ya da öldürülmesine yol açtı. Son aylarda ABD'de aralarında ineklerin de olduğu memelilerde tespit edilen virüs, bazı vakalarda insanlarda da görüldü. THL, kuş gribi virüsünün Finlandiya'da insanlarda tespit edilmediğini bildirdi. Ancak ülke, kürk çiftliklerinin teşkil ettiği bulaş riskini de göz önünde bulundurarak aşılama yapma kararı aldı. 

THL'den Hanna Nohynek, "Finlandiya'daki koşullar çok farklı çünkü hayvanların vahşi yaşamla temasa geçebileceği kürk çiftliklerimiz bulunuyor" dedi. THL Sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, aşılama işlemlerinin, ülkenin en azından bazı bölgelerinde en erken gelecek hafta başlayacağını ifade etti. Yabani kuşların bulunduğu barınaklar, hayvan çiftlikleri ya da buraların temizliğinde çalışan kişilere de aşılama yapılabilecek.

Açıklamaya göre, ülkede kuş gribine yakalanan ya da yakalandığından şüphelenilen herhangi bir kişi olursa temaslı kişiler de kuş gribine karşı aşılanabilecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)