Dünyanın bütün davulcu kadınları birleşiyor

Dünyada 10 yıldır farklı ülkelerde düzenlenen ve sadece davulcu kadınların katılımına açık olan HLAG, ilk kez Türkiye’de düzenlenecek. Ülkemizde sayıları hiç de azımsanmayacak rakamlara ulaşan davulcu kadınları bir araya getiren organizasyonun Türkiye temsilcisi Leyan Senay, “Belki bu toplumsal gelişimi görmeye ömürlerimiz yetmeyecek ama ileride bu topraklarda yetişecek kadın davulculara çok değerli bir miras bırakmış olacağız. Belki onlara artık sadece ‘davulcu’ diye hitap edilecek” dedi.

Abone ol

DUVAR - Leyan Senay, 27 yaşında ve bağımsız bir davulcu olarak birçok tür ve projede yer alıyor. Aynı zamanda davul eğitimleri veren ve düzenli olarak video içerikleri üreten Senay, bir yandan da Hit Like A Girl (HLAG) yarışmasının Türkiye temsilciliği ve organizatörlüğünü yapıyor.

Senay ile davul tutkusunu ve yarışmayı konuştuk.

Leyan Senay, bağımsız bir davulcu olarak birçok tür ve projede yer alıyor. Aynı zamanda davul eğitimleri veriyor.

Davul çalmaya nasıl başladınız?

Davul dersi almaya ilk lise yıllarında başladım. 9-10 yıl olmuştur. Ama bu tarihi başlangıç olarak almamayı tercih ediyorum. Çünkü son beş yıldır kendi stüdyomu kurmamla beraber kendimi davulcu olarak geliştirmeye ciddi emek ve zaman harcıyorum diyebilirim.

‘ATAERKİL BİR TOPLUMDA MÜCADELE EDEN KADINLARA KARŞI ÖNYARGILAR ASLA BİTMEYECEK’

Sahnede kadın olmak zor mu? Ne tür önyargılarla karşılaşıyorsunuz?

Sahnede kadın olmak zor değil, onun backstage’inde daha fazla zorluk var. Ataerkil bir toplumda ne istediğini bilen ve bunun için kendini eğiten, mücadele eden kadınlara karşı önyargılar asla bitmeyecektir. İlk sahneye çıktığım yıllarda bir şey denmese dahi bakışlar her şeyi anlatır nitelikteydi. Hep bir sınavdaymış ve kendimi birilerine kanıtlamak zorundaymış hissi vardı. Yanlış anlaşılmasın, bu müzisyen olduğum için değil, ne yazık ki sadece kadın olduğum içindi.

AYNI ZAMANDA DAYANIŞMA TOPLULUĞU

Dünyadaki bütün kadın davulcuların, sizin de Türkiye temsilciliğini yaptığınız ortak bir platformu var ve her yıl yarışma düzenleniyor. Bu organizasyon hakkında bilgi verir misiniz?

Hit Like A Girl (HLAG), 10 yıldır uluslararası düzenlenen davulcu kadınların katıldığı bir yarışma. Amacı daha fazla kadına ilham verip, daha çok kadını müziğe ve davula teşvik etmek... Türkiye’de yapılması için bana bir teklif sunuldu ve seve seve kabul ettim. Çünkü benimle benzer zorlukları yaşayan davulcu kadın arkadaşlarımla beraber kocaman bir aile olma fikri inanılmaz heyecan verici geldi. Ve her şeyden önemlisi bizim yaşadığımız bu zorlukları belki tohumlarını attığımız bu oluşum sayesinde 50 yıl sonraki genç kızlarımızın yaşamayacak olma ihtimali... Bu yüzden yarışma organizatörü olarak aynı zamanda bir dayanışma topluluğu da kurdum. Bu birliktelik bugünden sonra hep devam edecektir. Pandemi sonrası reel hayatta da çeşitli etkinlikler planlıyorum. Yarışmaya gelecek olursak, bu online bir yarışma. 1 Mart-12 Nisan tarihleri arasında videolar yollanacak. Bu videolar jürilerimiz Volkan Öktem, Lale Kardeş ve Alp Doğan Türeci tarafından değerlendirilecek ve kazananlar belli olacak. +18 ve -18 olmak üzere iki kategorimiz var. HLAG TR yarışmasına katılan her yarışmacı aynı zamanda ana yarışmaya da katılmış sayılıyor. Yani katılımcılar bir videoyla iki yarışmada birden şansını denemiş olacak.

Türkiye’den nasıl bir ilgi oldu?

Şu an sayımız 150’ye yakın. Ben dahi bu kadar çok kişiye ulaşacağımı bilmiyordum, çok şaşkın ve inanılmaz mutluyum!

HLAG TR organizasyonuna ilgi duyan kadınların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Şimdilik toplantılar internet üzerinden yapılıyor.

‘MÜZİĞİN VE EĞİTİMİN CİNSİYETİ YOKTUR’

Peki, sadece davulcu kadınlara hitap eden bir organizasyonda, kazanana ödül olarak davul dersini neden bir erkeğin vermesini tercih ettiniz?

Öncelikle ödüllerimizi seçerken en çok dikkat ettiğim şey eğitimdi ve kazanan yarışmacıların eğitimine katkı sağlayacak materyallerin ödüllerimize dâhil olmasıydı. Bu soruda düzeltmek istediğim bir nokta var çünkü eşitliği savunan biri olarak, ödül davul kampı dağıtımında da hassas davranmaya çalıştık ve bir kadın, bir erkek eğitmenden ödüller koyduk. +18 kategorisinde sevgili Özgürcan Öney bir aylık davul kampı verirken, -18 kategorisinde de ben veriyorum. Ve unutmamalıyız ki bu bir davulcu kadınlar yarışması olsa da bunu tüm müzik piyasasının cinsiyet ayırt edilmeksizin desteklemesi çok önemli. Müziğin ve eğitimin cinsiyeti yoktur. Bir farkındalık yaratacaksak bunu sadece kadınlar olarak değil hep beraber yapacağız.

'HAYALLERİMİZE KOŞARKEN ÖNÜMÜZE ÇIKAN ENGELLERİ BERABER AŞACAĞIZ'

O zaman biraz daha bu işin felsefesini açmanızı istesem.

Bu oluşum tohumlarını benim attığım ama hepimize ait kocaman bir çatı, bir yuva. HLAG TR, 2021 yılından itibaren başlayıp bizler var oldukça yaşamaya devam edecektir. Yarışma bir etkinlik, eğlence... Ama bu oluşumun felsefesi çok daha derin, özellikle bizim toplumumuz adına. Ülkemizde kendi hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıp hayatını başka şeylere adamak zorunda kalan, kendini unutan, ötekileştirilen, ruhen hırpalanan onca kadın varken biz burada “Dur!” diyeceğiz. Hayallerimize koşarken önümüze çıkan engelleri beraber aşacağız, maskülen diye tanımlanan bir enstrümana hayatımızı adamaktan gurur duyarken birbirimizi de her zaman koruyup kollayacağız, cesaretlendireceğiz. Ve bu şekilde ailemiz her geçen yıl daha çok büyüyecek. Belki bu toplumsal gelişimi görmeye ömürlerimiz yetmeyecek ama ileride bu topraklarda yetişecek davulcu kadınlara çok değerli bir miras bırakmış olacağız. Belki onlara artık sadece “davulcu” diye hitap edilecek. Ve bunu hep birlikte başaracağız!

İnternet Sitesi: https://hitlikeagirlcontest.com/

HLAG Türkiye Instagram Hesabı: hitlikeagirltr