Dünyanın en büyük yolsuzluk skandalı: Malezya'da eski başbakan Necip suçlu bulundu

Malezya yargısı, dünyanın en büyük yolsuzluk davalarından birinde eski başbakan Necip Rezak'ı suçlu buldu. İktidarı kaybetmesi sonrasında kapattığı yolsuzluk soruşturmaları yeniden açılan Necip, kalkınmayı teşvik etme amaçlı 1MDB isimli fondan milyarlarca doları zimmetine geçirmekle yargılandığı davada suçlu bulundu.

Abone ol

DUVAR - Malezya'nın eski başbakanı Necip Rezak, Malezya Kamu Kalkınma Fonu'na (1MDB) ilişkin milyarlarca dolarlık yolsuzluk soruşturması kapsamında yargılandığı ilk davada, hakkındaki yedi suçun tamamından suçlu bulundu. Ülke için bir dönüm noktası sayılan davanın sonucunda, Rezak'ın on yıllar boyu hapiste kalabileceği belirtiliyor.

Yargıç Mohd Nazlan Mohd Gazali, Necip'in söz konusu fona ait parayı zimmetine geçirdiğinin kanıtlandığını belirtti. Yargıç, Necip'in zimmetine geçirdiği parayı fona iade etmek için bir teşebbüste bulunmadığını ve avukatlarının da suçlamalara karşı geçerli bir delil sunamadığını ekledi.

BEŞ AYRI DAVA DAHA VAR

Necip söz konusu davada, fondan 42 milyon Malezya ringgitini (67 milyon lira) zimmetine geçirmek suçlamasıyla yargılanıyordu. Eski başbakan hakkında aynı yolsuzluk soruşturmasından beş ayrı dava daha bulunuyor. Bu davalardaki hükümlerin de bugün gün içinde açıklanması bekleniyor.

SUÇLAMALAR NE YÖNDE?

1MDB skandalı Malezya siyasetinde büyük bir sarsıntı yaratmış, Necip'in partisi Umno 61 yıl sonra bu yolsuzluk sonucunda iktidarı kaybetmişti. Dava kapsamında birçok başka ülkede de soruşturmalar başlatılmıştı. İlk olarak, fondan 681 milyon doları zimmetine geçirmekle suçlanan Necip, bu paranın dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz'in talimatıyla yapılan bağış olduğunu savunmuştu. Sonrasında ise İsviçre hükümeti 2016'da yaptığı incelemede, 1MDB'den toplam 4,5 milyar dolar para kaçırıldığını öne sürmüştü.

SAVCIYI GÖREVDEN ALIP 'AKLANMIŞTI'

Necip aynı yıl davayı soruşturan başsavcıyı görevden almış ve hakkında açılan yolsuzluk davasından 'aklanmıştı'. Soruşturmalara 2017'de ABD Adalet Bakanlığı da dahil olmuş ve yolsuzluğa karıştığı öne sürülen Çin asıllı Malezyalı iş adamı Low Taek Jho'ya dava açmıştı.

Mahathir Muhammed'in liderliğindeki Umut İttifakı koalisyonunun Mayıs 2018'de genel seçimleri kazanmasının ardından 1MDB soruşturmaları yeniden başlamış, Necip ve ailesine ülkeden çıkış yasağı getirilmişti. Yolsuzluk soruşturması kapsamında eski Başbakan, 42 ayrı suçtan yargılanıyor. (DIŞ HABERLER)

Malezya'da eski başbakan bir günde 800 bin dolarlık mücevher almış

Eski Malezya başbakanının eşine para aklama suçlaması

Eski başbakanın evinden 273 milyon dolarlık mücevher çıktı!

Eski first lady 46 milyon dolar rüşvetten yargılanıyor

Eski başbakanın konutlarından 28 milyon dolar çıktı!