Dünyanın en eski kütüphanesi açılıyor

859 yılında Fatıma el Fihriye'nin kurduğu dünyanın en eski üniversite ve kütüphanesi yeniden halka açılıyor. Üniversitede dört bin nadir eser ve el yazması bulunuyor.

Abone ol

DUVAR - Tunus doğumlu Fatima el-Fihriye tarafından Fas'ın Fes şehrinde kurulan Karaviyyin Üniversitesi'nin restorasyon çalışmaları geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Üniversitenin kuruluş öyküsü, Fatıma el Fihriye'nin kocası ve kardeşleri öldükten sonra kız kardeşi Meryem'le beraber toplum için hayırlı bir iş yapmaya karar vermesiyle başlar. İki kardeş ilk olarak merkezinde cami olan bir külliye inşa etmeye karar verirler. Meryem, Endülüs camisini inşa ederken Fatıma da Karaviyyin Camii'ni kademeli olarak bir üniversiteye dönüştürür.

Cami bugün Kuzey Afrika'nın en büyük camilerinden biri olarak anılırken üniversite ise dünyanın en eski üniversitesi olarak biliniyor.

YARALARIMIZI TEDAVİ EDİYORUZ

Karaviyyin Üniversitesi'ne günümüzde yine bir kadın eli değiyor. Üniversitenin restorasyonunu yapan Fas asıllı Kanadalı mimar Aziza Chaouni, "Yaralarımızı tedavi ediyoruz adeta. Umarım bu kütüphane Fes halkının ikinci evi olur" diye konuşuyor.

İBN HALDUN'DAN AFRICANUS'A

Üniversitenin ilk mezunları arasında Müslüman düşünür İbn Haldun, Endülüslü diplomat Leo Africanuıs ve Yahudi filozof Musa İbn Meymun gibi isimler bulunuyor. Kütüphanede dört bin nadir eser ve el yazması yer alıyor. En değerli nadir eserlerden biri 9. yüzyılda deve derisi üzerine bezemeli kufi yazıyla yazılmış olan Kuran-ı Kerim kopyası.