Dünyanın ilk dijital grevi iklim krizi için

Bu yıl beşinci kez düzenlenen Küresel İklim Grevi, evlerden sesleniyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle dijital ortamda gerçekleştirilecek olan grev, hükümetleri “iklim acil durumu” ilan etmeye çağırıyor.

Abone ol

DUVAR - İklim aktivistleri ve çevre örgütleri iklim krizine dair taleplerini yinelemek için dünyanın ilk dijital grevinde bir araya geliyor. Bu sene beşinci kez düzenlenen küresel iklim grevinin Türkiye ayağı Gelecek İçin Cumalar (Fridays For Future) ve Sıfır Gelecek platformları tarafından düzenleniyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle dijital ortamda gerçekleştirilecek olan grev, saat 16.00’da başlayacak.

İsveçli Greta Thunberg’in başlattığı iklim grevi, tüm dünyaya yayılarak küreselleşmiş ve Eylül 2019’da düzenlenen eylemlere dünyada 4 milyon, Türkiye’de ise 10 bin kişi katılmıştı. Bu sene Covid-19 salgını nedeniyle dijital ortama taşınan Küresel İklim Grevi, “Bu evde grev var” sloganıyla gerçekleşiyor.

İklim aktivistleri bu yıl da bir kez daha politika yapıcıları göreve çağırıyor ve “iklim acil durumu” ilan edilmesi gerektiğini yineliyor. Aktivistlerin ortaklaştığı en önemli talep ise, Türkiye’nin 2030’a kadar fosil yakıt tüketimini ve üretiminin sıfırlayarak yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmesi ve Paris İklim Anlaşmasına taraf olması.

Grevin Türkiye ayağını örgütleyen Sıfır Gelecek kampanyasından Raşide Tuğba ve Gelecek İçin Cumalar ekibinden Bilge Yerli, Baha Kesici ve Selin Gören Gazete Duvar’a konuştu.

'GÜNÜ DEĞİL DÜNYAYI KURTARMAMIZ LAZIM'

Artık bireysel kurtuluşların söz konusu olmadığı bir döneme giriyoruz. Bu üretim ve tüketim sistemlerini değiştirmezsek, doğanın dengesine bu kadar müdahale edersek karşı karşıya kalacağımız sorun bugün virüs olacak, yarın başka bir şey. Turbalıklarda bir buzul eriyip metan gazı açığa çıktığında “Benim Sibirya’yla ne alakam olabilir?” demek maalesef olamıyor. Atmosfer herkes 1,5 derece daha ısındığında hepimiz için çok geç olacak. Korona virüsü salgınıyla gördük ki doğada bir aksama olduğunda bütün hayatı alt üst oluyor. Çin’de kıpırdayan bir yaprak ya da kanat çırpan bir kelebekle buradaki ağaç devrildi. Günü değil dünyayı kurtarmamız lazım.

Raşide Tuğba/Sıfır Gelecek

‘PARİS ANLAŞMASI’NDA ISRARCIYIZ’

Taleplerimiz değişmedi. Koronayla ya da koronasız, iklim krizinin arz ettiği önemle ele alınmasını yani bir kriz olarak görülmesini talep ediyoruz. Paris İklim Anlaşması’nda ısrarcıyız; anlaşma meclisten geçirilmeli ve yürürlüğe girmelidir! Covid-19 ne iklim krizini göz ardı etmek için bir sebep, ne de doğa yıkımı, koruma altındaki alanların imara açılımı için bir kılıftır. Ben 3 Nisan iklim grevine katılıyorum çünkü birlikte fark yarattığımıza inanmak, gençler olarak sesimizin bir değeri olduğunu görebilmek istiyorum.

Bilge Yerli (18), Gelecek İçin Cumalar Ankara

‘KARAR ALICILARA SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ’

İnsanlığın sonunu getirmeye kadar gidecek olan büyük problemler zincirinin kırılması gerekiyor. Biz bunun farkına varmış bir topluluk olarak neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Bunun için de en uygun yollardan birinin iklim grevleri olduğunu düşünüyoruz ve karar alıcılara, bürokratlara sesimizi duyurmak istiyoruz. En azından iklim değişikliğine sebep olan çevre kirliliğinin azaltılması konusundaki mücadeleleri başlatabileceğimizi ve farkındalık yaratabileceğimizi düşünüyoruz.

Baha Kesici, Gelecek İçin Cumalar Bilecik

'İKLİM GREVİ, BİR UMUT IŞIĞI'

Dünyaca çok zorlu zamanlardan geçiyoruz ve aslında bir acil durum yaşıyoruz. Bu acil durumu, bilimin bize önerdiği şekilde çözmeye çalışıyoruz. Hepimiz evde kalıyoruz ve bilim insanlarını dinliyoruz. Aslında iklim krizi için de bilim insanlarının bize yıllardır söylediği şeyler var. Örneğin karbon emisyonlarını azaltmak, yeşil teknolojilere geçiş yapmak, döngüsel bir ekonomi modeli benimsemek... Gençler olarak geleceğimizi savunmak istiyoruz. Şimdiden, karar alıcıların bu konuda önlem almasını talep ediyoruz. Bu kadar umutsuz bir zamanda, durumda iklim grevi bir umut ışığı. Orman yangını üzerine bir damla su taşıyarak bir sinek kuşu misali elimden gelenin en iyisini yapıp kendi üzerime düşeni yapmak için ben de greve katılıyorum.

Selin Gören, Gelecek İçin Cumalar, İstanbul

Zoom uygulaması üzerinden düzenlenecek olan dijital grev, saat 16.00’da basın açıklaması ile başlayacak. Oyuncu Mert Fırat ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin de bir konuşma yaparak etkinliğe destek verecek. Program saat 17.00’de iklim aktivistleri buluşmasıyla devam edecek.

Dijital İklim Grevi’ne aşağıdaki bağlantı üzerinden katılım sağlanabilecek.

https://350org.zoom.us/j/784030848