Duvar Arkası: AK Parti kaldırdığı yoklamayı kendi yapmaya başladı!

TBMM İçtüzüğü'nde muhalefetin itirazına rağmen değişiklik yapıldı ancak AK Parti kaldırdığı yönteme kendisi geri dönmek durumunda kaldı... Özel sohbetlerde 'Reis'in ajanları' endişesi... Barış Akademisyenleri 'savunma' hazırlıklarına başladı... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

MECLİS’TE ELDEN YOKLAMA DÖNEMİ!

Muhalefetin yoğun tepkisine rağmen değiştirilen Meclis İçtüzüğü asıl AK Parti’yi zora soktu! İçtüzük değişikliği öncesi muhalefet partileri, AK Parti milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu’nda bulunmasını sağlamak için sık sık yoklama talebinde bulunuyordu. Bu hak, İçtüzük değişikliği ile sınırlandı. Böyle olunca AK Parti milletvekilleri Genel Kurul’a hiç gelmez oldu. Önceki uygulamada Meclis’te toplantı yeter sayısı için gerekli olan 184 milletvekilinin Genel Kurul’da bulunması sağlanırken bu hak kısıtlanınca Meclis’te karar yeter sayısı için gerekli olan 139 milletvekili zor bulunur hale geldi. Sayı yetersizliği nedeniyle Genel Kurul bir hafta içinde 7 kez ara vermek zorunda kaldı. Sorun devam edince AK Parti kaldırdığı yoklamayı bu kez kendisi yapmaya başladı. Hafta boyunca Meclis Genel Kurulu’na katılan AK Parti milletvekillerinden elde kâğıt, liste, imza toplandı. Gelmeyen milletvekillerine mesaj atıldı.

'REİS’İN AJANLARI'

Siyaset, medya, sermaye çevrelerinin önemli aktörleri kendi aralarında dahi rahatça sohbet edemez halde. Son zamanlarda herkesi “Reis’in ajanları” korkusu sarmış halde. AK Parti’nin önemli isimlerinden bazıları veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olduğu bilinen kimi isimler özel sohbetlerinde Erdoğan’ın icraatlarını kıyasıya eleştiriyorlar. İstanbul iş çevrelerinden önemli birkaç ismin de tanık olduğu bu sohbetlerden rahatsızlık duyduğunu öğrendik. Rahatsızlık, sohbetin samimiyetine olan güvensizlikten kaynaklanıyor. Çünkü bu kişilerin Erdoğan aleyhinde sohbet başlatıp duyduklarını doğrudan Saray’a aktaran “görevliler” olduğundan şüpheleniliyor. Ne diyelim, ya korku dağları bürümüş ya da Bizans’ta oyun bitmiyor!

BARIŞ AKADEMİSYENLERİ SAVUNMA HAZIRLIĞINDA

Barış bildirisini imzalayan akademisyenlere tek tek açılan davalar 5 Aralık’ta görülmeye başlanacak. Yargılaması başlayacak imzacı hocalar şimdilik İstanbul, Marmara, Yıldız, İstanbul Teknik ve Galatasaray üniversitelerinde görev yapmış akademisyenler. Yargı süreci için gerek Eğitim Sen gerekse barış imzacısı akademisyenler bir dizi hazırlık yaptı. Davaların birleştirilmesi öncelikli talep ancak bu talep reddedilirse aynı gün farklı mahkemelerde birden fazla duruşma olacak. Bütün bunların takibinin iyi yapılması, avukatların eşgüdümlü çalışması, STK’ların yargılanan akademisyenleri yalnız bırakmaması için çalışmalar sürüyor. Eğitim Sen, 4 Aralık’ta İstanbul’da bir ifade özgürlüğü paneli düzenleyecek. Panelde bir imzacı akademisyen bir de ifade özgürlüğünden yana olan ama barış bildirisine imza atmamış akademisyen konuşacak. Panele katılması için uluslararası örgütlere de çağrı yapıldı. Eğitim Sen’in üyesi olduğu, Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü ETUCE hem paneli hem de duruşmaları izlemek üzere Türkiye’ye gelecek.