Duvar Arkası: Albayrak'tan 'kilolu bürokrat' yorumu

CHP'de yeni lider arayanları eski isimler... Hayır'cıların 2019 adayı arayışında yanıt arayan sorular... Berat Albayrak'tan 'kilo alan bürokrat' yorumu... Erdoğan'ı bekleyen TBMM'de 'aç-kapat'... Trump Otel'de özel sektör randevusu... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

BERAT ALBAYRAK’IN KİLOLU BÜROKRATLARLA İLGİLİ YORUMU

Enerji Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz günlerde bakanlıkta karşılaştığı bir bürokratına, “Kilo mu aldınız?” diye sordu. Enerji Bakanlığı’nda anlatılanlara göre Bakan Berat Albayrak’ın kilo alan bürokratlarla ilgili yorumu epey farklı. Bakan Albayrak’ın, “Kilo alan bürokrat çok çalışıyor demektir. Yani gezmiyor, masasında oturuyor, işini yapıyor” dediği konuşuluyor.

‘YENİ LİDER’ ARAYAN ‘ESKİ’ İSİMLER

Referandumun 'ilk'lerinden biri de Kürt seçmenle MHP’li seçmeni ‘hayır’da buluşturmasıydı. Yani herkesin bildiği üzere yüzde 49’luk ‘hayır’ cephesi yekpare bir yapı değil. Referandum sonuçlarının 'şaibeli' olduğu iddiaları henüz yanıt bulamamışken, meşruiyet tartışmaları sonuçlanmamışken CHP’de başlayan ‘iç çekişmeler’ parti tabanında ve seçmende rahatsızlık yaratmışa benziyor. CHP’nin referandum kampanyası sürecinde başarılı bir sınav verdiğini hatırlatan partililer -Kemal Kılıçdaroğlu’nu kıyasıya eleştirenler dahi- Türkiye’ye sistem değişikliğinin dayatıldığı böyle bir dönemde tartışmayı açanlara dikkat çekiyorlar ve “Yeni lider arayanlara bir bakın! Hepsi eski, denenmiş isimler” diyor.

HAYIR’CILARIN 2019’A ADAY ARAYIŞI

CHP kulislerinde delegelerden il başkanlarına, milletvekillerinden parti yöneticilerine geniş bir kesim, 2019’da ‘hayır’ cephesini temsil edecek cumhurbaşkanı adayının kim olabileceğine kafa yoruyor. Bir yandan parti içinde Deniz Baykal’ın fitilini ateşlediği kazan da kaynamaya devam ediyor. Peki referandumdan bu yana ana muhalefet partisi kulislerinde neler konuşuluyor?

- CHP içinde ciddi bir yarılma var. Referandumdan yüzde 49 hayır çıkmasını Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na yakın isimler şöyle yorumluyorlar, “Tüm itirazlara, sola kaymalıyız eleştirilerine rağmen bu sonucun elde edilmesi Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahsi başarısıdır.” Diğer grubun yorumu ise “Bu başarı, Kemal Kılıçdaroğlu’na rağmen elde edilmiştir!” şeklinde.

- Referandumun hemen ardından Deniz Baykal’ın başlattığı, “2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı kim olacak?” tartışmasının çok erken olduğunu düşünenler de var, “Baykal’ı samimi bulmasam da tartışmayı açmakla iyi yaptı” diyenler de.

- Parti içindeki klikler iyice gün yüzüne çıkmış görünüyor. Üçer beşerli gruplar halinde ayrışmış parti yöneticileri safları daha da sıklaştırıyor.

- Kurt politikacı Deniz Baykal’ın, parti tabanında göreceği tepkiyi de göze alarak ‘Abdullah Gül yüzde 49’un adayı olabilir’ açıklamasını yapmasının nedeninin, ‘Gül’ü sıkıştırmak, yıpratmak, olası bir adayı ekarte etmek’ olduğu yorumu yapılıyor.

- Hayır’cıların 2019 Cumhurbaşkanı adayının CHP, HDP ve MHP seçmeninden oy alabilmesi gerekiyor. Böyle bir ismi bulmanın zor olduğunu söyleyenler Fransa’yı örnek vererek, “Irkçı Le Pen’in karşısına merkez sağcı Macron’u çıkartarak başarılı oldular. Biz de genç ve yıpranmamış böyle bir isim bulabiliriz” diyorlar.

- CHP’lilerin akıllarına gelen adayların çoğunlukla merkez sağa yakın isimler olması dikkat çekiyor.

- Sermayenin desteğini almanın şart olduğunu söyleyenler, sermayenin temsilcisi liberal bir ismin Kürt seçmenden de oy alabileceğine işaret ediyor.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden yaptığı, “Demokrasi ortak paydasında önümüzdeki dönem yeni ittifak olasılıkları şekillenebilir. Siyaset kurumu buna açık olmak zorundadır” açıklaması şimdilik CHP’de karşılık bulmuş görünmüyor.

- Meral Akşener’in temaslarını ve açıklamalarını yakından takip eden CHP’liler, Akşener’in merkez sağı birleştirmesi halinde dahi Kürt seçmenden oy almasının çok zor olduğuna dikkat çekiyorlar.

MECLİS, ERDOĞAN’I BEKLERKEN AÇ-KAPA YAPACAK

Referandum sonrası gözler uyum yasaları için Meclis’e çevriliydi. Bir yandan 7 kanunda yapılması gereken 144 değişiklik, diğer yandan seçim ve siyasi partiler kanunları ile içtüzük değişikliği… Meclis’in yoğun bir tempoyla çalışması beklenirken öyle olmadı. Meclis hafta boyunca 3-4 saat çalıştı. Birkaç uluslararası sözleşme dışında görüşme yapılmadı. Bunun nedeninin Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı uyum yasalarının henüz bitirilmemiş olması gösteriliyor. Oysa asıl neden farklı; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden genel başkanlık koltuğuna oturacağı 21 Mayıs’taki kongre bekleniyor. AK Parti’nin olağanüstü kongresinin ardından tüm bu kritik kararların, görüşmelerin yapılacağı süreci Erdoğan bizzat yönetecek. Bu nedenle Meclis 21 Mayıs’a kadar rölantide çalışacak. Bu süre Meclis Genel Kurulu’nun belki de tek önemli işi, anayasa değişikliği ile yeniden yapılandırılan Hâkim ve Savcılar Kurulu’na 7 üye seçmek olacak.

ABD VE TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖRÜ TRUMP OTEL’DE BULUŞACAK

Amerikan-Türk Konseyi (ATC) ile Türk Amerikan İş Konseyi(TAİK)’nin yıllık geleneksel toplantısı 21-23 Mayıs tarihlerinde Vaşington’da yapılacak. Bu yılki toplantıyı diğerlerinden farklı kılan ise buluşma adresi. Geçen senelerden farklı olarak toplantı bu yıl Trump Otel’de gerçekleştirilecek.

1987 yılında TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından kurulan DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), 2014 yılında bir torba yasayla bir gecede kamuya geçirilmişti. Türkiye’deki özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek amacıyla kurulan DEİK’e bağlı olan TAİK’in başına iktidar partisi tarafından getirilen isim Ekim Alptekin oldu. Ekim Alptekin, Trump’ın görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn’e 500 bin dolar para ödemesiyle gündeme gelmişti.