Duvar Arkası: CHP'nin 95. yıl afişinde Kılıçdaroğlu yok

CHP'nin Genel Başkansız yıldönümü afişleri... Meclis'te en çok çocuk sahibi olan vekil... Bu dönem çok vekil evlenecek! Engelsiz Meclis'i 600 vekil vurdu! İbrahim Kaboğlu'nun 'KHK ek listesinde adı yer aldı', Sait Dede 'ihraç edildi'... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol
.

CHP’DE KURULUŞ YILDÖNÜMÜ AFİŞLERİNE TEPKİ

Türkiye’nin en köklü siyasi partisi CHP bu yıl 95 yaşına giriyor. 9 Eylül 1923'te Atatürk tarafından kurulan CHP, kuruluş yıldönümü etkinlikleri için çok sayıda afiş basarak sokaklara astırdı. CHP logolu "Demokrasi ve özgürlüğün partisi 95 yaşında", "Kula kulluk etmeyenlerin partisi 95 yaşında" gibi sözlerin bulunduğu afişlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun resminin bulunmaması soru işaretlerine yol açtı. Birçok partilinin tepki gösterdiği afişler parti içinde son yaşanan tartışmaların devamı olarak yorumlandı.

19 ÇOCUKLU MİLLETVEKİLİ!

24 Haziran seçimlerinin ardından oluşan 27’inci Yasama Dönemi, milletvekillerinin özgeçmişlerinin bulunduğu "Meclis Albümü" yayınlandı. Milletvekillerinin eğitim, iş ve siyasi geçmişleriyle ilgili bilgilerin yer aldığı albümde medeni durumları ve çocuk sayıları da bulunuyor. Büyük kısmı 2 ya da 3 çocuklu olan milletvekilleri içinde en dikkat çeken AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç oldu. 49 yaşındaki Husret Dinç’in 19 çocuğu var. Dinç’in rekoruna yaklaşmak pek  mümkün değil ama bu vesileyle çok çocuklu diğer milletvekillerini de not edelim. AK Partili Ahmet Akay’ın 8, AK Partili Cemal Taşar ile CHP’li Mehmet Bekaroğlu’nun ise 7’şer çocukları bulunuyor.

Husret Dinç, 27. Yasama Dönemi albümünde böyle yer aldı.

BEKÂR VEKİL SAYISI ARTTI, BU DÖNEM ÇOK DÜĞÜN GÖRECEĞİZ!

Milletvekili seçilme yaşının 18’e düşmesi Meclis’i geçmiş dönemlerle kıyaslandığında biraz daha 'gençleştirdi'. Yeni Meclis’te 1981-1990 doğumlu 45, 1991-2000 doğumlu 5 milletvekili bulunuyor. Aralarında öğrenci ve yeni mezun milletvekillerinin de yer aldığı Meclis’te geçen döneme göre daha fazla bekâr milletvekili var. Bekâr milletvekili sayısının 40’ı geçtiği Meclis’te yeni yasama dönemi öncesi düğünler başladı. Geçtiğimiz hafta AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan dünya evine girdi. Bugün de yeni üniversite mezunu olan, 26 yaşındaki Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaman, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun da katılacağı bir  törenle evleniyor. Görünen o ki 27’inci Dönem Parlamentosu'nda daha çok düğün göreceğiz.

600 VEKİL 'ENGELSİZ MECLİS'İ VURDU

Milletvekili sayısı 600’e, siyasi parti sayısı 5’e çıkınca Meclis’te yeni oda ihtiyacını karşılamak için yoğun bir inşaat faaliyeti başladı. Bir lokanta makam odalarına çevrilirken Yeni Halkla İlişkiler binasındaki ortak toplantı salonları da bölünerek komisyonlara tahsis edilmeye başlandı. Neredeyse her boş alanın cam ya da duvarla çevrilerek odaya dönüştürüldüğü Meclis’teki bu durum engelli tuvaletlerini de etkiledi. Yeni Halkla İlişkiler binasında hemen her katta bulunan engelli tuvaletleri, o katlara yapılan yeni komisyon başkanlıklarının kullanımına tahsis edildi. “Engelsiz Meclis” sloganıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olacak bir dizi adım atan Meclis’teki bu tablo tartışma konusu oldu.

KABOĞLU’NDAN İHRAÇ TEPKİSİ

15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra 3 aylığına ilan edilen ama 2 yıl süren Olağanüstü Hal dönemi, yargı kararı olmadan KHK’larla gerçekleştirilen 100 binin üzerinde ihraçla tarihteki yerini aldı. Anayasa profesörü, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da bir gece yarısı KHK’sı ile 43 yıl görev yaptığı üniversiteden çıkarılan akademisyenlerden biriydi. Yargı kararı olmadan yapılan işlemi "ihraç" olarak nitelendirmeyen Kaboğlu yaşadığı durumu sadece, “KHK ek listesinde adının yer alması” diye ifade etmişti. Kaboğlu bu bakışını TBMM’ye verdiği özgeçmiş metni ile de kayıtlara geçirdi. Özgeçmişinde akademik kariyeri, yurt dışında yaptığı görevleri, yabancı dillerde yazdığı 70'i aşkın bilimsel makalesini, anayasa hukuku ve insan hakları alanında yazdığı 25 kitabı anlatan Kaboğlu, üniversiteden KHK ile ihracını ise, “7 Şubat 2017 gecesi yayımlanan KHK/686 ek listesinde adı yer aldı” olarak ifade etti.

Meclis’te OHAL KHK’si ile ihraç edilmiş 10 milletvekili bulunuyor. Tıp doktoru HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de Meclis’in ihraç edilmiş milletvekillerinden biri. Dede’nin özgeçmişinde ise, “Ocak 2017'de çıkarılan KHK ile ihraç edildi” denildi.