Duvar Arkası: 'Çok Marksist' hocanın KHK'larla imtihanı!

Kendisini 'sosyalist', 'Marksist' olarak tanıtan hocanın KHK'larla imtihanı... Meclis'e 'yürüyen bant' öneren vekil... KHK ile ihraç edilenlere 'sicilini temizlemeyi' vaat eden çete... KHK'lar nasıl boşanmaları artırdı? MHP'li hayır'cıların salon hassasiyeti... Ayşenur Arslan'dan ihraç edilen akademisyenlere için moderatörlük... Duvar Arkası kulisleri aktarmaya devam ediyor...

Abone ol

'ÇOK MARKSİST' HOCANIN KHK’LARLA TRAJİK İMTİHANI!

İhraç edilen hocalar vakur bir edayla seslerini duyurmaya çalışsalar da bugüne kadar en büyük yarayı, yıllarca yan yana odalarda çalıştıkları meslektaşlarından aldıklarını öğrencileri bile görüyor, konuşuyor.

Türkiye’nin saygın bir üniversitesinin yine saygın bir fakültesinde kendisini her platformda 'solcu', 'sosyalist', 'Marksist' vb. sıfatlarla tanıtan bir hocasının derste yaptıkları kulaktan kulağa yayılıyor. Öğrencilerine, “Bu ülkede nasıl solcu olunur size göstereceğim” diyerek tahtaya doğru yürüyen hoca, elindeki kalemle tahtaya bir imza atıyor ve öğrencilerine dönerek, “İşte bu kadar basit. Bir imza atarak solcu oluyorsunuz” diyor. Sonra öğrencilerin şaşkın bakışları altında dersini anlatmaya devam ediyor. 'Şaşkın bakışlar' arasında, çünkü o hocanın ihraç edilen meslektaşlarının ardından fakülte adına yapılması planlanan yazılı açıklamanın tartışıldığı akademik kurul toplantısında, “Bugüne kadar selamlaşmadığım insanlar için neden imza atayım?” dediği de kulaktan kulağa anlatılıyor! Meslektaşları yerlerde sürüklenirken kapıya bile çıkmayıp, sosyal medyadan duygusal paylaşımlarla 'tepki' gösterdiği de...

KHK İADELERİ İÇİN KURULAN ÇETELER

Ankara kulislerinde bazı kurumlarda çalışan kişilerin, kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilenlerden ‘sicilini temizleme ve kamuya geri dönme’ vaadiyle yüklü miktarda para aldığı konuşuluyor. İşin ilginç yanı ise bu çetelerin verdiği sözü, eğer kişi hakkında açılmış bir soruşturma veya dava yoksa tutabilmesi!

Devletin bazı önemli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan veya yasama-yürütme-yargıda ya da sicilin temizlenebildiği kritik kurumlarda hatırı sayılır tanıdıkları bulunan bu kişiler, birçok kişinin göreve dönmesini sağladıklarını da rahat rahat anlatıyorlar!

KHK’LAR BOŞANMA VE VELAYET DAVALARINI NASIL ARTIRDI?

OHAL kanun hükmünde kararnameleri (KHK) ile kamu hizmetinden ihraç edilen onbinlerce kişinin mağduriyeti konuşulurken gözden kaçan önemli bir gerçek var. O da KHK’ların boşanma ve velayet davalarını rekor oranda artırdığı.

KHK ile ihraç edilenlerin çocuklarının yaşadığı mağduriyet olağanüstü bir hal aldı. 15 Temmuz sonrası aile mahkemelerine başvurular anormal arttı. Evli çiftlerden birinin KHK ile meslekten ihraç edilmesi durumunda çiftler, çocuklarının mağdur olmaması, mal varlıklarının korunması vb. sebeplerle anlaşmalı boşanma yoluna gidiyor.

Boşanmış ve çocuğu bulunan ebeveynlerden, çocuğun velayetine sahip ebeveynin KHK ile ihracı durumunda yine anlaşmalı velayet davası açılıyor ve çocuğun velayetini diğer ebeveyn alıyor. Aile mahkemelerinin üyeleri, kimi çiftlerin bütün bu süreçte birbirinden gerçekten koptuğunu ve çocukların velayet davalarının çok büyük kavgalarla geçtiğini anlatıyorlar.

AK PARTİ, MECLİS BASIN KORİDORUNU TAŞIMAKTA KARARLI

Uzun zamandır parlamento muhabirlerini tedirgin eden Meclis basın koridorunun taşınacağı iddiaları bu kez de AK Partili bir milletvekili tarafından dillendirildi.

Basın koridorunda dolaşan o milletvekiline gazeteciler hal hatır sormak isteyince, “Burayı taşıyacağız, onun için inceliyorum” yanıtını aldı.

AK Parti milletvekili gazetecilere basın koridorunun, yıkılan eski Halkla İlişkiler Binası yerine yapılacak yeni binaya taşınacağını söyledi. Gazeteciler, “Biz buradayken Genel Kurul’da biri sesini yükseltse duyup koşarak içeri giriyoruz. Karşı binada olursak burada ne olup bittiğini göremeyiz!” diye itiraz edince milletvekili şöyle cevap verdi, “O kadar güzel odalar yapacağız ki, buraya gelmek istemeyeceksiniz!” Milletvekili, gazetecilere eski Halkla İlişkiler Binası ile Meclis Ana Bina arasında bulunan alt geçidin içine 'yürüyen bantlar' yapılabileceğini de söyledi. Gazeteciler bu önerinin gerçek mi yoksa şaka mı olduğunu anlayamadı.

MHP’NİN HAYIR’CILARININ ÜLKÜ OCAKLARI HASSASİYETİ

Ankara’da, MHP’nin, partiden ihraç edilen Meral Akşener, Ümit Özdağ gibi isimlerinin de aralarında bulunduğu ‘hayır’cılarından oluşan “Türk Milliyetçileri Hayır Diyor Platformu”nun buluşma adresi konuşuluyordu.

Toplantı için tercih edilen ilk adres Ankara Balgat’taki Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’ydu. Toplantıya kısa bir süre kala platformun içinden bazı isimler yanlış yerin seçildiğini söyleyerek adresi hatırlattılar: Türkocağı Caddesi’nde bulunan salon, Ülkü Ocakları Genel Merkezi’ne 5-10 dakikalık yürüme mesafesindeydi!

İçinde Ülkü Ocakları’nın eski başkanlarının da bulunduğu platformun üyeleri olası bir provokasyonda partinin ‘hayır’cıları ile ‘evet’çilerinin karşı karşıya gelmemesi için buluşma yerini değiştirdiler. Yeni bulunan yer, tıpkı Çankaya Belediyesi sınırları içinde bulunan Ahmet Taner Kışlalı Salonu gibi yine bir CHP’li belediyeye aitti. MHP’nin ‘hayır’cıları bu kez CHP’li Yenimahalle Belediyesi’nin Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ni seçti, toplantı böylece Ülkü Ocakları'nın uzağına çekildi.

AYŞENUR ARSLAN’DAN AKADEMİSYENLERE DESTEK

Birlikte program yaptığı meslektaşı Hüsnü Mahalli’nin tutuklanmasının ardından, “Hüsnü Mahalli cezaevindeyken burada hiçbir şey yokmuş gibi konuşamam” diyerek bir süre televizyon programı yapmayacağını söyleyen, Hüsnü Mahalli’nin serbest bırakılmasının ardından davet edildiği programlara katılmaya özen gösteren tecrübeli gazeteci Ayşenur Arslan’ın ihraç edilen hocalara bir sürprizi var. Arslan önümüzdeki hafta sonu Ankara’da, üniversitelerden ihraçların konuşulacağı bir programın moderatörlüğünü yapacak.

Türkiye’nin dört bir yanından ihraç edilen akademisyenlerin davet edileceği programa, onlara destek veren siyasetçiler ile sivil toplum örgütü mensupları veya dileyen herkes katılabilecek. Programın sürpriz konukları da olacak. Bir televizyon kanalı tarafından canlı yayınlanması planlanan ve serbest kürsü biçiminde kurgulanan programı dileyen tüm katılımcılar sosyal medya üzerinden canlı yayınlayabilecek.