Duvar Arkası: Erdoğan Kahraman'a Ayasofya için 'bekle' demiş!

TBMM Başkanı Kahraman'ın 'Ayasofya'da namaz' hayali... CHP'den İstanbul için ilk aday! AK Parti'de referandum faturası kimlere kesiliyor? MHP'li muhalifler 'dönüşümlü' parti mi kuracak? Ankara'da konuşulanlar Duvar Arkası'nda...

Abone ol

MECLİS BAŞKANI AYASOFYA’DA NAMAZ KILACAK!

TBMM’nin açılışının yıl dönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için törenlerin ilki dün her zamanki gibi önce Meclis’te, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı, devlet erkânı daha sonra Anıtkabir’e gitti. Bu iki törene de Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın ev sahipliği yaptı. Kahraman’ın nerede olduğunu sormak için aradığımız AK Partililer’den, 77 yaşındaki Meclis Başkanı’nın açık havadaki törenlere kar yağışı nedeniyle katılmadığını öğrendik. Ancak aynı zamanda Kahraman’ın çok konuşulacak bir planından da haberdar olduk.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman 1967 yılında MTTB (Milli Türk Talebe Birliği) Başkanı’ydı. Papa 6’ıncı Paul’ün, Türkiye ziyareti sırasında, ibadete kapalı Ayasofya’yı gezerken dua etmesine tepki gösteren İslamcılar, Ayasofya’nın cami olduğunu savunarak Kahraman’ın öncülüğünde Ayasofya’da namaz kılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti’nin kurucularının “Ağabey” diye hitap ettiği, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin isim babası da olan Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Ölmeden önce mutlaka yapacağım’ dediği bir hayali varmış meğer, Ayasofya’da cuma namazı kılmak… Meclis Başkanı’na yakın isimlerin söylediğine göre, ‘Kahraman’ın bu planını gerçekleştirmek için gönlünden geçen tarih TBMM’nin kuruluş yıl dönümü olan 23 Nisan 2017 idi ama o gün pazara denk geldiğinden Kahraman 21 Nisan’ı düşündü.’ Meclis Başkanı’nın bu planını Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da paylaştığı, hatta selayı Cumhurbaşkanı’ndan vermesini istediği, Cumhurbaşkanı’nın Kahraman’a “Ağabey bunu biraz erteleyelim” dediği de konuşulanlar arasında.

Önce AB ile yaşanan kriz ve arkasından referandum tartışmaları sebebiyle planını ertelemeye ikna olan Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Ayasofya’da kılmayı planladığı cuma namazı için şimdi 2 Haziran 2017’yi beklediği konuşuluyor. Bu tarihin önemine gelince… 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya’da ilk cuma namazını kıldığı tarih 1 Haziran 1453’tü. İsmail Kahraman o tarihin yıldönümünde Ayasofya’da namaz kılmayı planlıyor. Meclis kulislerinde konuşulanlara göre 1 Haziran, perşembe gününe denk geldiği için plan 2 Haziran Cuma günü için yapılıyor.

Duvar Arkası: HDP'de yeni eşbaşkan kim olacak?

Mahmut Tanal

‘İSTANBUL’A KANAL DEĞİL TANAL LAZIM!’

Büyükşehirlerde AK Parti’nin oy kaybı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yeni aday senaryolarını da beraberinde getirdi. İstanbul Büyükşehir’in AK Partili Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir sonraki seçimde aday olmayacağını açıkladı. İstanbul için siyasi kulislerde Başbakan Binali Yıldırım’ın adı dillendiriliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı içinse Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki konuşulan isimler arasında. Ana muhalefet partisinden de büyükşehir belediye başkanlığını düşünenler var. CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal şimdiden kendisine slogan da bulmuş: İstanbul’a kanal değil Tanal lazım!

‘İŞİNİ YAPMAK YERİNE SİYASETE SOYUNAN REKTÖRLER’

AK Parti’de, kanun hükmünde kararnamelerle ihraçların oy kaybında ne kadar etkisi olduğuna ilişkin yapılan bir değerlendirmede, partililerin ifadesiyle ‘Kendi işini yapmak yerine siyasete soyunan rektörler’ de gündeme geldi. ‘AK Partiliden çok Ak Partili’ benzetmesi yapılan rektörlerden söz edilirken aralarında kaymakamlarla valilerin bulunduğu bazı kamu yöneticileri de konuşuldu.

Duvar Arkası: AK Parti'de 'hatalar' konuşuluyor!

FATURA ODA BAŞKANLARINA MI KESİLECEK?

Büyükşehirlerdeki oy kaybının faturasının kimlere kesileceği merakla beklenirken AK Parti Genel Merkezi’nde bu başarısızlıkta belediye başkanları kadar o kentlerin sanayi ve ticaret oda başkanlarının da payı olduğu dillendiriliyor. Oda başkanları ile ilgili, ‘referandum kampanyasında bizi yalnız bıraktılar’ yorumu yapılırken “rektörler kendi işini yapsın diyorsunuz ama oda başkanlarından siyasette destek bekliyorsunuz, burada çelişki yok mu?’ sorumuza tatmin edici bir yanıt alamadık.

.

'BİR PARTİ KURARSAK BİRLİKTE KURARIZ”'

1 Kasım 2015 seçiminin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye bayrak açan muhaliflerin referandumun ardından nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu. Referandum sürecinde “Hayır” için Türkiye’yi dolaşan Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan birlikte hareket edebilecek mi? Tabandan gelen “yeni parti kurun” çağrılarına nasıl yanıt verilecek?

YSK’nın referandum sonucuna gölge düşürdüğünü söyleyen muhalifler görüşmelerimizde bundan sonrasına dair planlarını anlattılar. “Ne olacak?” sorumuza bir genel başkan adayı şu yanıtı verdi, “MHP tabanı başta olmak üzere AK Parti ve CHP tabanında yarattığımız etki, gücünü 4 kişinin birlikteliğinin sinerjisinden alıyor. Bir parti kurarsak birlikte kurarız, birlikte kurmalıyız.”

Peki bu mümkün mü? Her biri genel başkan adayı olan 4 isim yeni bir parti oluşumunda yan yana durabilir mi? Bu süreçte ihraç edilmeyen iki isim var. Biri, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘aralarındaki tek ülkücü’ olarak nitelendirdiği Koray Aydın. Aydın, yeni parti süreciyle ilgili tavrını “MHP baba ocağı” diyerek partiden yana koydu. Koray Aydın’ın hedefi MHP içinde bir genel başkanlık mücadelesi olacak gibi görünüyor. Muhalif cepheden olmasına karşın bu grupla hareket etmeyen eski Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya da ayrı duruşunu sürdürmeye niyetli. Bu durumda geriye Akşener, Özdağ ve Oğan ile onları destekleyen milletvekilleri kalıyor. Bu üçlünün birlikte bir parti kurması sürpriz olmayacak. Kulislerde liderlik için, “dönüşümlü genel başkanlık” gibi formüller dillendirilmeye başladı bile.