Duvar Arkası: HDP yok, AK Parti de yok!

HDP'siz mecliste iktidar koltukları da boş kaldı... AK Partili vekillerin 'fotoğraf' tedirginliği... Siyasi kulislerde iktidarın MHP ile başkanlık hamleleri birinci gündem... İlker Başbuğ'un vekillerle diyaloğları ve HDP’ye yöneik kullanılan 'dil' de gündemin diğer başlıkları arasında... Duvar Arkası, siyasetin perde arkasını yazıyor.

Abone ol

HDP’SİZ MECLİS

Eş genel başkanlar da dâhil toplam 10 milletvekili tutuklanan HDP, Meclis’in yasama faaliyetlerine katılmayacağını açıkladı. Bu durum HDP’nin artık parlamentoda 'görünmez' olacağı şeklinde de yorumlandı ancak pek de öyle olmayacak gibi... Çünkü HDP milletvekilleri sık sık basın açıklaması yaparak yaşananlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirirken HDP grubu da toplantısını yaptı.

‘HDP’lilerin Genel Kurul’a girmemesi milletvekilliklerinin düşmesi anlamını taşır mı?’ sorusu tartışılırken HDP’siz ilk Genel Kurul’da sadece HDP’nin değil iktidar partisinin sıralarının da boş olduğu dikkatlerden kaçmadı. HDP ve AK Parti’nin dışında da Genel Kurul’a ilgi gösteren milletvekili sayısı çok azdı.

AK PARTİLİLER’DE 'FOTOĞRAF' KORKUSU

Meclis’in her salı günü grup toplantıları nedeniyle yüzlerce ziyaretçisi oluyor. Grup toplantılarını izleyen ziyaretçiler bölge milletvekilleriyle veya Meclis’in ünlü yüzleriyle fotoğraf çektirmek için adeta sıraya giriyorlar.

Darbe girişimi öncesi bu durum çok sıradan karşılanırdı. 15 Temmuz sonrasındaysa AK Partili milletvekilleri tanımadıkları insanlarla fotoğraf çektirmekten endişe duyuyorlar ve fotoğraflardan kaçmak için uğraşıyorlar! AK Partililer’deki bu fotoğraf alerjisinin sebebi ise belli, ‘Fotoğraf çektirdiğim kişi ya FETÖ’cüyse? Sonra derdimi kimseye anlatamam’...

BAŞKANLIK İÇİN İZLENECEK YOL…

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesi bittikten sonra iki taraftan da hiçbir bilgi sızmazken Bahçeli’nin Twitter hesabından açıklamalar yapması, siyasetçiler tarafından, “Bahçeli ön alıyor” diye yorumlandı. Ardından Başbakan Binali Yıldırım da olumlu mesajlar verdi. Tüm bu iyimser havaya rağmen deneyimli siyasetçilere göre iki parti henüz bir anlaşmaya varmış değil. Hatta en temel mesele olan başkanlık modeli konusunda bile henüz mesafe katedilemedi ve AK Parti ile MHP bir anlamda ‘satranç oynuyorlar’. Üzerinde uzlaşılmış bir model ve metin yok ama izlenecek yol haritası belli.

AK Parti’nin hazırladığı teklifin önce MHP’ye sunulacağı açıklanmıştı. AK Parti teklifini sunduktan sonra MHP’de hızlı bir değerlendirme süreci başlayacak. Daha sonra iki partinin hukukçularından oluşan bir komisyon kurulması bekleniyor.

Kulislere göre, Başbakan Binali Yıldırım yeni bir anayasa önermedi. İlk 4 madde, 'vatandaşlık tanımı' ve 'üniter yapı' gibi konularda MHP’nin kırmızı çizgilerinde değişiklik olmayacağını gösterdi.  AK Parti, Anayasa'nın 101’inci maddesinden başlayan “yürütme” bölümünde düzenleme istiyor. Son ana kadar parlamenter sistemi savunacak MHP’nin Meclis’i devre dışı bırakan bir modele 'evet' demeyeceği sürekli vurgulanıyor.

'NEYE GÖRE FİRARİ, KİME GÖRE KAÇAK?'

‘Firari’ sözcüğünü son zamanlarda sık duymaya başladık. Geçtiğimiz hafta Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HDP’li 3 milletvekilinin 'firari' olduğunu söyledi ve HDP milletvekili Nihat Akdoğan’ın Hakkari’de polisler tarafından ‘yakalandığını’ ifade etti. HDP’liler bu açıklamaya tepkililer çünkü Nihat Akdoğan kaçak olmadığı halde kendisi için ‘yakalandı’ ifadesinin bilinçli olarak kullanıldığını düşünüyorlar. Ayrıca milletvekillerinin ‘firari’ olmadıklarını belirterek soruyorlar, “Neye göre, kime göre firari?”

BAŞBUĞ MİLLETVEKİLLERİNE REST ÇEKTİ

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 3 Kasım günü Meclis Darbe Komisyonu’ndaydı. Başbuğ’un tavırları ve sert tutumu komisyon üyesi milletvekillerini şaşırttı.

Başbuğ, komisyon toplantısı başlarken Başkan Reşat Petek’e bir not gönderdi. Petek o notu milletvekilleriyle şu sözlerle paylaştı, “Saat 12.00 için Sayın İlker Başbuğ’a randevu verdik. Saatinde alınmazsa beklemeyi düşünmüyorum şeklinde bir bilgi ulaştı Sayın İlker Başbuğ’dan."

Milletvekilleri Başbuğ’un ‘Toplantı vaktinde başlamazsa çeker giderim’ restinin ciddiyetini toplantı sırasında kendisinin yanında birbirleriyle tartışırken anladılar. Kendi aralarında tartışan milletvekillerine tepkisini, "Sayın Başkan, benim olduğum yerde lütfen böyle tartışmalar olmasın! Yoksa ben tahammül edemem, müsaadenizi... Mahkemeyi bile terk etmişimdir yani!" sözleriyle dile getiren Başbuğ, komisyonda soğuk rüzgârların esmesine neden oldu.

Komisyonda bugüne kadar konuklara sunum yapmaları için 20 dakika veriliyordu. Başbuğ 2 saatlik bir sunum yaptı. Milletvekilleri, katı tutumuyla şaşkınlık yaratan Başbuğ’u sözünü hiç kesmeden dinlediler.