Duvar Arkası: Hükümet Gülmen ve Özakça'ya ne diyecek?

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için hükümet yetkililerinin değerlendirmeleri ne? CHP'nin yeni Genel Başkan Yardımcısı'nın 'görünmeyen ekibinde KHK ile atılan akademisyenler de olacak... AK Parti Grup Toplantısı'ndaki 'Kahramançorum'lu... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

AÇLIK GREVi KOMiSYONA HAVALE

OHAL KHK’sı ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevinde tehlike çanları çalıyor. İki gencin hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı sorun hafta boyunca siyasetin gündemindeydi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun durumu Başbakan Binali Yıldırım’a iletmesi üzerine gözler Hükümet’e çevrildi. CHP’li Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile CHP Milletvekili İlhan Cihaner Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile görüşürken bazı CHP milletvekilleri de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a durumun ciddiyetini ilettiler.

Çağrılar üzerine OHAL Komisyonu’ndan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ilgili kurumlardan Gülmen ile Özakça’nın ihraç dosyalarını talep etti. Bu arada aracı siyasetçiler, aileler ve avukatların oluşturduğu bir heyetin Hükümet yetkilileri ile görüşmesi için de uğraş verildi ama bugüne kadar randevu alınamadı.

Aracı olan siyasetçilerden edinilen bilgiye göre Hükümetin tavrı, ‘ihraç edilenlerin, bir haksızlık olduğunu düşünüyorlarsa itirazlarını Komisyon’a yapmaları’ yönünde. Bir görüşme olursa da bu sadece hak arama kanallarının açık olduğunu, Komisyona başvurmaları durumunda dosyalarına öncelik verileceğini göstermek biçiminde olacak. Ancak bu yaklaşımın, ölümün kıyısındaki gençleri ikna etmesi imkansız görünüyor.

AYKUT ERDOĞDU ‘BACK OFFICE’ HAZIRLIĞINDA

CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu yeni Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun ofisi ve ekibi nasıl çalışacağının da ipuçlarını veren işaretlerle dolu. Dev bir ekran ve büyük bir yazı tahtası bulunan ofiste sık sık sunum yapılacağını belirten Erdoğdu, Hazine Müsteşarlığı’ndan getirdiği bir ekiple birlikte çalışıyor. Hepsi alanında yetkin birer uzman olan bu isimlerin yanı sıra Erdoğdu’nun bir “Back Office kurmaya hazırlandığı” konuşuluyor.

İngilizce ‘back office’ tabiri, ‘göz önünde olmayan ama stratejiyi belirleyen ve asıl işi yapan ekip’ için kullanılıyor. Erdoğdu’nun bu iş için KHK’larla ihraç edilen iktisat hocaları da dahil olmak üzere geniş bir çevreye göz diktiği ve aklına koyduğu isimlerin telefonlarını topladığı da öğrenilen bilgiler arasında.

'BUGÜN ÇOK KAHRAMANÇORUM HİSSEDİYORUM'

Başbakan Binali Yıldırım'ın son kez Genel Başkan olarak konuştuğu salı günü yapılan AK Parti Grup Toplantısı'nda yine farklı il ve ilçelerden gelen partililer dinleyici sıralarını doldurmuştu. Yıldırım'ın gelmesinden önce bekleyiş sırasında hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem gruba giren kendi illerinin vekilleri, hem de geldikleri şehirlerin adlarını söyleyerek tezahüratta bulunuyorlardı. Ankara'ya en yakın illerden Çorum'un kadın kolları üyeleri de salonda kalabalık bir grup olarak yerlerini almışlardı. O sırada yan sıralardan kendilerine doğru başka bir kadın partili seslendi: "Orası Kahramankazan mı?" Çorum'dan gelen kadınlardan biri ayağa fırlayıp yanıtladı: "Yok, Kahramançorum burası..." Yerine oturduğunda da yanındakilere dönüp devam etti: "Bugün kendimi çok Kahramançorumlu hissediyorum..."