Duvar Arkası: Kılıçdaroğlu'nun 'aday' sınavı zor geçecek!

Kemal Kılıçdaroğlu'nu belediye başkan adaylarını belirlerken bekleyen zor sınav... Ömer Faruk Gergerlioğlu da televizyonculuğa başladı... Göreve başlatılamayan vekil danışmanları... 'Vişneli Tayfır' menüye dönebilecek mi? TBMM personeli Binali Yıldırım'dan neden çekiniyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

CHP PM KILIÇDAROĞLU’NU TERLETECEK

CHP’de kurultaydan sonra partinin en yüksek karar organı olan Parti Meclisi (PM) yerel seçim öncesi kilit konuma geldi. 60 üyeli PM yerel seçimlerde adayların hangi il ve ilçede (önseçim, aday yoklaması, merkez yoklaması) nasıl bir yöntemle belirleneceğine karar verecek. Merkez yoklaması tercihlerinde adaylar PM tarafından saptanacak. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçildiği kurultayda listeyi delen çok sayıda isim olmuştu. Ayrıca 24 Haziran seçimleri sonrası yaşanan olağanüstü kurultay tartışmasında da yeni parti yönetimi ile çok sayıda PM üyesinin arası açıldı. Son PM toplantısında ihraç edilmiş bir üyenin bağışlanma talebi, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ısrarına rağmen 18’e karşı 19 oyla reddedildi. Partililer bu sonucun Kılıçdaroğlu’nun tartışma yaratacak bazı belediye başkan adaylarını kolay kolay Parti Meclisi’nden geçiremeyeceğinin işareti olarak yorumluyor. Bu arada yerel seçim yaklaşırken belediye başkanlığına çok sayıda milletvekili de göz kırpmaya başladı. Ancak son PM toplantısında karar alınmadı ancak milletvekillerinin aday gösterilmemesi yönünde genel bir görüş birliğine varıldı. Bu çerçevede belediye başkan adayı olacak milletvekillerinin de PM’den geçmeyebileceği konuşuluyor. Sonuç olarak iç tartışmalar şimdilik yerel seçim sonrasına ertelenmiş görünüyor ama aday belirleme süreçlerinde Parti Meclisi Kılıçdaroğlu’nu zorlayacak gibi görünüyor.

YENİ BAŞKAN ÇOK TEKNİK! ZOR SORULAR SORUYOR...

Yeni yasama dönemine hazırlanan Meclis’te inşaat sürüyor. Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması nedeniyle yeni 50 odanın yapıldığı Meclis’te, Genel Kurul salonu da yeni sisteme uyum için yenileniyor. Meclis’teki tüm tadilat ve onarım çalışmalarını yeni başkan Binali Yıldırım da yakından takip ediyor. Ancak gemi mühendisliği bölümü mezunu olan, başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere uzun yıllar teknik, icracı alanlarda görevler üstlenen Yıldırım’ın sorduğu sorular çalışanları ve yöneticileri zorluyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre, AK Parti iktidarında Meclis Başkanlığı yapan önceki altı meclis başkanının da hukukçu olmasına alışan personel Yıldırım’ın sorduğu teknik sorular karşısında terliyor! Bir yönetici, “Yeni başkan çok teknik. Öyle detay sorular yöneltiyor ve alışık olmadığımız öyle ifadeler kullanıyor ki anlamakta zorlanıyoruz. Bazı arkadaşlarımız “soru soracak da yanıt veremeyiz” diye endişe ediyor” dedi.

MTS VE ŞEKER TV’YE RAKİP GELDİ: ÖFG TV

Merkez medyada kendilerine yer bulamadıkları için alternatif medya arayışına giren bazı muhalefet milletvekilleri periscope üzerinden yayınlar yapmaya başladılar. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun adının başharflerini verdiği “MTSTV” 2 yılı geride bıraktı. Anayasa görüşmelerini canlı yayınlamasıyla dikkat çeken CHP Milletvekili Ali Şeker de patentini de aldığı Şeker TV ile periscope üzerinden yayın yapmayı sürdürüyor. Medya ambargosunu kendi yayınları ile kırmaya çalıştıklarını anlatan bu milletvekillerine yeni bir isim daha eklendi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, adının baş harflerinden oluşan ÖFG TV ile yayın hayatına başladı. Her salı saat 21.00’de periscope üzerinde yayın yapmaya başlayan Gergerlioğlu, kendisine ulaşan hak ihlallerini anlattığı yaklaşık yarım saat süren programında gündemdeki gelişmelerle ilgili görüşlerini de paylaşacak.

.

MİLLETVEKİLİ OLDUK AMA DANIŞMAN YAPMAZLAR!

Milletvekilerine yasama faaliyetleri başta olmak üzere Meclis’teki çalışmalarına yardımcı olan danışmanlar “güvenlik soruşturması”na takılıyor. HDP’de 30’un üzerinde, CHP’de ise 10’un üzerinde danışman “istihbarat raporları kötü geldi” denilerek göreve başlatılmadı. Kimi sosyal medya hesabındaki bir paylaşımı, kimi yıllar önce yaşanmış bir gözaltı nedeniyle görevlere başlatılmayan bu danışmanlarla ilgili CHP ve HDP milletvekillerinin itirazları henüz sonuçlanmadı. Danışmanı güvenlik soruşturmasına takılan bir milletvekili, “Ben seçilerek gelmiş bir milletvekiliyim. Ama şu güvenlik soruşturması kriterlerine bakarsak danışman olmak istesem olamam, vekil olmak daha kolaymış” dedi.

VİŞNELİ TAYFIR DÖNECEK Mİ?

Sadece Meclis restoranlarında yapıldığı için Meclis’le özdeşleşen “Vişneli Tayfır” tatlısı eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, “Bu nasıl tatlı ismi. Bizim baklavamız, aşuremiz, sütlacımız var” tepkisi üzerine menüden çıkarılmıştı. Vişneli Tayfır’ın menüden çıkarılmasının ardından Meclis menüsünde sıklıkla “Laz böreği tatlısı” yer almaya başladı. Laz böreği tatlısının Karadenizli olan Kahraman’ın talebi üzerine menüye eklendiği konuşulurken yeni Meclis Başkanı Binali Yıldırım döneminde ne olacağı merak konusu oldu. Meclis kulislerinde konuşulanlara göre personelin çok sevdiği Vişneli Tayfır yeni yasama döneminde menüye eklenecek. Ancak Kahraman’ın kararını da çiğnememek için isminin değiştirileceği konuşuluyor. Vanilyalı puding, vişne suyu, petibör bisküvi, irmik, süt ve şekerden yapılan tatlıya ne isim verilir bilinmez ama Meclis personeli tatlının dönme ihtimalini sevinçle karşılıyor.