Duvar Arkası: Meclis Genel Kurulu dijitalleşiyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından uzun süre tadilat ve yenileme çalışmaları yapılan Meclis’teki yenilikler ne olacak?.. 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü şu günlerde, en büyük ilgi nereye?.. Emine Erdoğan'ın "himayelerinde" hangi proje yürütülüyor?.. Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

MECLİS GENEL KURULUNA DİJİTAL KÜRSÜ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından uzun süre tadilat ve yenileme çalışmaları yapılan Meclis’te, şimdi de Genel Kurul salonu için projeler gündemde. Yasama ve denetim faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesine destek amacıyla Genel Kurul’un elektronik alt yapısının güçlendirilmesi kapsamında ekonomik ömürlerini tamamlayan ses, kayıt ve kamera sistemlerinin yenilenmesi, oylama-yoklama sistemi için teknik altyapının iyileştirilmesi planlanıyor. Genel Kurul’da asıl yenilik ise Meclis kürsüsü için düşünülüyor. Edinilen bilgiye göre, elektronik bir mekanizma ile yukarı ve aşağı yönlü hareket ederek konuşmacının boyuna göre ayarlanabilir dijital bir kürsü alımı gündemde. Engelli milletvekillerinin de kürsü konuşmalarını rahat yapabilmeleri için gündeme gelen yeni kürsüde konuşan milletvekilinin isminin yazacağı elektronik bir sistem de olması isteniyor. Ayrıca Meclis açılış konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı Bakanların dışarıdan getirdikleri prompter sisteminin de bundan sonra Meclis Genel Kurulu için satın alınarak tüm milletvekillerinin kullanımına sunulması hedefleniyor. Meclis Genel Kurul salonu için bir başka proje de çağın gereği olarak milletvekillerinin masalarına sabit bir bilgisayar yerleştirilmesi. Bunun hem yasa görüşmelerini milletvekilleri için kolaylaştıracağı hem de milletvekillerinin diğer işlerini yapmasına olanak sunacağı ifade ediliyor.

BÜTÇEDE EN BÜYÜK İLGİ SAĞLIĞA

Meclis’in ana gündemi 2020 yılı bütçesi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Kasım’da başlayan, ay sonuna kadar devam edecek görüşmelerde 10 gün geride kaldı. Geçen 10 günde Ekonomi, Ticaret, Çevre ve Şehircilik, Sağlık, Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm, Milli Eğitim Bakanlığı ile TBMM bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmelerinde Plan Bütçe Komisyonu’nun üyesi milletvekillerinin yanı sıra o bütçeyle ilgili konuşmak isteyen milletvekillerine de "misafir üye" olarak söz veriliyor. Şu ana kadar görüşülen bütçeler içinde en büyük ilgi Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bütçelerine gösterildi. Komisyon Başkanı Lütfü Elvan’ın paylaştığı bilgiye göre konuşmacı rekoru Sağlık bütçesinde kırıldı. Sağlık Bakanlığı bütçesinde 20’si Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, 46’sı misafir üye olmak toplam 66 milletvekili söz alarak konuşma yaptı.

'DÜNYA LİDERİNİN EŞİNİN HİMAYESİ İŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR!'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde tartışma konusu oldu. Bakan Murat Kurum sunumunda projeye geniş yer ayırdı, bugün için 25 bin kurum binasında uygulamaya başlanan proje kapsamında bugüne kadar 4 milyon tonun üzerinde değerlendirilebilir atığın toplanıp geri dönüşüme kazandırıldığını anlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, konunun çok önemli olduğunu belirterek, “Bu, himayeyle yürüyecek bir iş değil. Dünyada birçok ülke bu konuda ciddi mesafeler aldı, biz hâlâ işin başındayız ve bunu toplumun geneline yayıp geniş bir şekilde değerlendirmek durumundayız” dedi. CHP Milletvekili Sibel Özdemir de “Bu bir kişinin himayesi değil, devletin, kurumsal, sürdürülebilir önemli bir politikası hâline gelmelidir” dedi. Bakan Kurum’un bu sözlere yanıtı ise, “Burada bir himaye olması, bakanlığımız adına, ülkemiz adına sevindirici bir durumdur. Bir dünya liderinin eşinin böyle bir projeye, bir çevre projesine sahip çıkması bizim işimizi kolaylaştırmaktadır. Biz Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye hassaten şükranlarımızı arz ediyoruz” oldu. İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın “Emine Erdoğan Hanımefendi bu projeyi hangi sıfatla himaye ediyor Beyefendi?” sorusu ise yanıtsız kaldı.