Duvar Arkası: MHP kızınca geçmiş değişiyor!

AK Parti geçmişi eleştirirken söz MHP dönemine geldi: Hiçbir sorumluluğunuz yoktur desek uygun mu? Sosyal medyada 'donan' MHP'nin gözü AK Parti'de... CHP'nin pandemi döneminde kurultay yapmasının gerekçesi: Kayyım! TBMM komisyonlarını canlı yayınlayan CHP Milletvekili Ali Şeker yayınları sayesinde 'koruyucu hekimlik hizmeti de vermiş oldu... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

AK PARTİ-MHP ARASINDA AKIN ÖZTÜRK ATIŞMASI: SINIRIN AŞILMAMASI LAZIM!

AK Parti ve MHP arasındaki ortaklığın geleceği konusunda her iki parti yetkilileri de sürekli olumlu mesajlar veriyor ancak bu mesajlar zaman zaman geçmişten gelen tartışmalara engel olamıyor. Böylesi durumlarda geri adım atan da genellikle AK Parti tarafı oluyor ve kendisinden önceki yönetimleri eleştirirken bugünkü ortağını ayırıyor. Son örnek Meclis Genel Kurulu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda değişiklik öngören teklifin görüşmelerinde yaşandı. 15 Temmuz askeri darbe girişimi yönetim kadrosunda bulunmakla suçlanan eski Hava Kuvveleri Komutanı Akın Öztürk, AK Parti ile MHP arasında gerilime neden oldu. CHP Milletvekili Teoman Sancar, “Sizin bir numaralı paşanızdı, prensinizdi. Aralardan, derelerden açtınız kadroları, koca koca komutanları karakollarda gezdirirken Akın Öztürk'ü Türk Silahlı Kuvvetlerinin neredeyse en üstündeki kişisi yaptınız” dedi.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ise Akın Öztürk’ün 2000 yılında general yapıldığını söyledi, “AK Parti var mı Allah için? Yani biraz önce 'sizin paşanız' derken, 2000'de kim iktidardaysa, Akın Öztürk'ü albaylıktan paşalığa getiren o, öncelikle onu suçlamak gerekir” dedi. Yılmaz’ın dikkat çektiği 2000 yılında iktidarda DSP-MHP koalisyonu vardı. Bu sözler üzerine MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay söz aldı, “2000 yılında tuğgeneral olduğunu söylediniz ve "Suçlayacaksanız onları suçlayın" dediniz. Bunu doğru bulmayız, Milliyetçi Hareket Partisi o zaman hem koalisyon ortağıdır hem de aynı zamanda, biliyorsunuz, Millî Savunma Bakanı da Sayın Sabahattin Çakmakoğlu'dur. O zaman Başbakan Yardımcısı olan Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli de zaten Askerî Şûra'da değildir. Bu konuda gerekli tavzihi yapmanızı bekliyorum” dedi.

Akçay’ın sözleri üzerine Komisyon Başkanı Yılmaz, “Muhterem Başkanım, Akın Öztürk'ün paşa olmasında Milliyetçi Hareket Partisinin hiçbir sorumluluğu yoktur. Uygun mudur?” dedi. Akçay’ın uyarısının ardından Yılmaz’ın bu açıklaması üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Dikkat etmesi lazım, sınırı aşmaması lazım” dedi.

MHP'DEN AK PARTİ’YE SOSYAL MEDYA MARKAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya düzenlemesi ile ilgili açıklamasına en büyük destek Cumhur İttifakı ortağı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, kanuni düzenleme yapılana kadar ne Twitter ne de Facebook hesaplarını kullanacağını söyledi. Bahçeli’nin bu açıklamasının hemen ardından tüm MHP milletvekilleri ve yöneticileri de mecburen hesaplarını dondurdu. 12 gündür sosyal medya hesaplarını kullanamayan MHP’lilerin gözü kulağı şimdi AK Parti’nin hazırlayacağı teklifte. Bu konuyla ilgili AK Parti’den gelen açıklamaları takip eden MHP’liler, AK Partilileri de kanuni düzenleme yapılması için yakın markaja almış durumda. MHP acil düzenleme beklerken AK Parti yetkilileri ise halen çalışmanın sürdüğünü söylüyor, bir takvim de vermiyor. Düzenlemenin ekim ayında açılacak Meclis gündemine bırakılması durumunda, MHP’liler 3 ay sosyal medya dışında kalmış olacak.

CHP KURULTAY KARARINDA KAYYIM ENDİŞESİ

Pandemi nedeniyle ertelenen CHP kurultayının normalleşme adımlarının hemen ardından 25-26 Temmuz’da yapılması kararı parti içi muhalefetin tepkisini çekti. “Her gün binin üzerinde vaka görülürken, LGS, YKS gibi sınavların yapılmasına karşı çıkılırken, pandemide kurultay şart mı” diye soruldu. Seyircisiz, açık havada yapılacak kurultayın ancak “Genişletilmiş bir grup toplantısı” olacağı eleştirileri getirildi. CHP yönetimi ise bu eleştirilere, sonbaharda yaşanabilecek olası bir ikinci dalga ihtimali ile yanıt verdi, temmuz ayında yapılmazsa kurultayın 2021 yılının nisan-mayıs ayına kalabileceği ifade edildi. Peki, muhalefet bile ertelemeden yana iken yönetim kurultayın gecikmesini neden istemiyor? Bunun cevabını da bir parti yöneticisi verdi.

Siyasi Partiler Kanunu ve CHP Tüzüğü, “Kurultay iki yılda bir toplanır. Bir yıldan fazla ertelenemez” diyor. Bu durumda son kurultayın 3-4 Şubat 2018’de yapıldığı dikkate alındığında yasal sürenin dolma riski bulunuyor. Parti yetkilileri iktidarın CHP’ye dönük tutumuna işaret ederek bunun bir fırsata çevrilme olasılığına dikkat çekiyor. Bir parti yetkilisi, “Kongrenin gelecek yıl nisan-mayıs ayına kalması durumunda bir yıl uzatma hakkı doluyor. Kurultayın yasal süresinde yapılamaması durumunda parti yönetimine kayyım atama dahil tüm hukuki süreçleri işletilebilirler. Bu nedenle hızlıca yapma kararı aldık” diyor.

ŞEKER TV’DEN VEKİLLERE 'KORUYUCU HEKİMLİK' HİZMETİ!

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getiren 2017 yılındaki anayasa görüşmelerinden bu yana Meclis’teki kritik görüşmeleri “Şeker TV” adını verdiği periscope yayını ile canlı olarak yayınlıyor. Ali Şeker en son “çoklu baro” teklifinin 5 gün süren Adalet Komisyonu görüşmelerini canlı yayınladı. Bu yayınlar 500 bine yakın kişi tarafından izlenirken tüm milletvekilleri de bundan memnun oldu. Farklı partilerden çok sayıda milletvekili Şeker TV aracılığı ile komisyon toplantılarını odalarından izleme fırsatı buldular, konuşma sıralarını takip ettiler. Bu sayede pandemi koşullarında küçük komisyon odasında saatlerce beklemek zorunda kalmadılar. Asıl mesleği hekimlik olan Ali Şeker, “Şeker TV sayesinde bir de koruyucu hekimlik hizmeti verdik” değerlendirmesinde bulundu.