Duvar Arkası: Sarraf davasına yedek bankayla hazırlık
Rıza Sarraf soruşturmada adı en çok geçen banka kapatılarak tüm varlığı başka bir bankaya mı aktarılacak... Meral Akşener, Türkan Elçi'yi takip ediyor... Şike Davası, Yargıtay'daki seçimi nasıl etkiledi? Hepsi Duvar Arkası’nda…
TASFİYE EDİLECEK BANKALAR LİSTESİ SARRAF DAVASI YÜZÜNDEN Mİ DEĞİŞTİ?
Hem siyaset hem de ekonomi gündemi 27 Kasım'da ABD’de görülecek Rıza Sarraf duruşmasına kilitlendi. ABD’ye karşı dolandırıcılık, bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından jüri karşısına çıkacak Sarraf’ın davası 80 milyonun da davası oldu.
Kulislerde davanın sonunda Türkiye’de birden fazla bankaya yaptırım gelebileceği, ceza verilebileceği iddia ediliyor. Yine kulislere bakılırsa hükümetin “millilik, yerlilik, dış güçler, spekülasyon ve ekonomik darbe girişimi” şeklinde son günlerde tedavüle soktuğu söylem de bu sürece hazırlık. Hatta soruşturmada adı en çok geçen bankanın kapatılacağı, tüm varlığının da bir başka bankaya geçirileceği de iddialar arasında. Bu bankanın Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tutuklanmasından yaklaşık 2 ay sonra sürpriz bir düzenleme ile tasfiye edilecek bankalar listesinden çıkarılarak yeniden bankacılık hizmeti imkânı verilen bir dönemin devi bir banka olduğunu hatırlatmakla yetinelim.
AKŞENER’DEN TÜRKAN ELÇİ’YE TAKİP
25 Ekim’de İYİ Parti’nin kuruluşunu ilan eden Meral Akşener yoğun bir tempoda çalışmaya başladı. İl il gezeceğini açıklayan Akşener, partilerine medya ambargosu uygulandığını söylüyor. Bu nedenle sosyal medya hesabını en iyi şekilde kullanmaya çalışan Akşener, önemli birçok mesajını da buradan paylaşıyor. Takipçi sayısı 2 milyona yaklaşan Akşener 830 kişiyi de takip ediyor. Akşener’in İYİ Parti yöneticilerinin yanı sıra başta CHP milletvekilleri olmak üzere diğer siyasi partilerden takip ettiği siyasetçiler ve çok sayıda gazeteci bulunuyor. Akşener’in takip ettiği isimler arasında silahlı bir çatışma sırasında öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de bulunuyor.
YARGI KULİSLERİ ŞİKE DAVASINI KONUŞTU
Yargı kulisleri, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası "futbolda şike iddiasıyla kumpas kurmak" soruşturmasına konu olan Şike Davası'nın Yargıtay'daki seçimi nasıl etkilediğini konuşuyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da yargılandığı "Şike Davası"nda Yıldırım'ın, ''teşvik primi, birden fazla maçta şike yapmak ve örgüt kurmak'' suçlamasından aldığı 6 yıl 3 aylık hapis cezası ile rekor para cezasını onayan Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nde bu hafta başkanlık seçimi yapıldı. Tek aday olan Başkan Bahri Demirel, yeterli oyu alamadı ve seçilemedi. Demirel, Şike Davası cezaları onandığında da bu dairenin başkanıydı. Hatta dairenin üyeleri, FETÖ'nün "futbolda şike" soruşturmasında "kumpas" kurduğu iddiasıyla yargılanan isimler arasında bulunuyor. FETÖ davası sanığı bir hâkimin etkin pişmanlıktan yararlanarak verdiği ifadede Demirel hakkında da iddialar vardı. Yargıtay'daki 5. Ceza Dairesi Başkanlığı'na Şakir Aktı atandı.
SÜLEYMAN SOYLU ANKARA’YA MI HAZIRLANIYOR?
AK Parti’de 6 büyükşehir Belediye Başkanının görevden alınması süreci sancılı geçti ama tamamlandı. “İstifa” eden belediye başkanlarının koltuğuna oturan yeni başkanlara “geçiş dönemi başkanı” olarak bakılıyor. 2019 martında yapılacak yerel seçimler için İstanbul’da Başbakan Binali Yıldırım’ın aday gösterileceği çok konuşuldu. Başbakan da iddialara “koltuk dolu, burada iyi kötü işimiz var” diye yanıt verdi ama “Olmaz” demedi. AK Parti’nin büyükşehir belediyeleri arasında kimi aday göstereceği merak konusu olan bir diğer şehir ise başkent Ankara. Gökçek’in istifa süreci ve sonrasında yürütülen çalışmalara dayanılarak kulislerde konuşulanlara baktığımızda Ankara için de bir bakan hazırlanıyor. Konuşulan bakan yerel yönetimlerle ilgili yetkileri olan, teftiş süreçlerini yürüten, belediyeleri bilen bir bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. Seçimlere daha çok var ama Ankara için Soylu’nun adının kulislerde dile getirildiğini buraya not düşelim.
SAĞLIK İÇİN 'SIHHİYE', ÇALIŞMA İÇİN 'İŞ' BAKANLIĞI ÖNERİSİ
Bütçe görüşmeleri nedeniyle yoğun bir tempoda çalışmalarını sürdüren Plan Bütçe Komisyonu renkli tartışmalara da sahne oluyor. AK Partili Komisyon üyesi İbrahim Aydemir Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmesinde, sıhhatin sağlıklı hali ifade ettiğini, Bakanlığın adının da daha önce olduğu gibi Sıhhiye Bakanlığı olarak değiştirilebileceğini söyledi. Aydemir’in Bakanlık isimleriyle ilgili değerlendirmesi bununla sınırlı kalmadı. Aydemir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda geçen “Çalış-ma”nın olumsuzluk ifade ettiğini belirterek “bir değişime tabi tutsak nasıl olur?” dedi, “iş ve sosyal” önerisinde bulundu. Aydemir’in sözlerine Komisyon Başkanı “Sizin söylediğiniz “çalışma-ma” yanıtı verirken CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ise “Beğendiremedik sana bakanlık. Sağlık Bakanlığını değiştiriyorsun, bunu değiştiriyorsun, beğendiremedik” diye tepki gösterdi.
KOMİSYON TOPLANIYOR, ZANA’DA SONA DOĞRU
HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde bu hafta bir adım daha atılacak. Zana hakkında kurulan Hazırlık Komisyonu’nun 1 aylık çalışma süresi doldu. HDP dışında tüm partilerin “devamsızlıktan düşürmeye tamam” dediği alt Komisyon raporu 21 Kasım Salı günü Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nda ele alınacak. Zana’nın savunma yapmaya gelmeyeceği biliniyor. Zana adına HDP’li bir üyenin savunma yapacağı Komisyon’da hazırlanan son rapor Meclis Başkanlığı’na oradan Genel Kurul’a gönderilecek. Son karar Genel Kurul’un olacak. Zana’nın milletvekilliği de düşürüldüğünde HDP’nin düşürülen milletvekili sayısı 6’ya çıkacak.
AK PARTİ - MHP İTTİFAKINA KÜRT SEÇMEN NE DİYECEK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar dönüşü yaptığı MHP ile ittifak açıklaması siyasi kulisleri hareketlendirdi. İlk kez açık ve net "Bir seçim öncesi ittifak düşünülebilir" diyen Erdoğan'ın şu ifadesi dikkat çekiciydi, "Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığım dönemi içinde yerli ve milli olarak vatanseverlik konusundaki tüm yaklaşımlarını aynen paylaşıyorum."
Erdoğan'ın bu sözlerinin zaten uzun süredir fiili ittifakı olan AK Parti ve MHP'nin yola adı konulmuş bir ittifakla devam edeceğinin ilanıydı. Ancak merak edilen AK Parti'nin MHP'yle yaptığı bir ittifakın Kürt oylarına nasıl talip olacağı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararı ile başlayan süreçte Erdoğan'ın Barzani'yi hedef alan sözlerinin özellikle AK Parti'ye oy veren Kürt seçmeni olumsuz etkilediği konuşuluyordu. Bu seçmenin nasıl geri kazanılacağını hesapları düşünülürken, MHP ile olası bir ittifak Kürt oylarının uzaklaşmasına sebep olacak. AK Parti'nin buna nasıl bir formül bulacağı merak konusu.