Duvar Arkası: Türkiye iki müttefik arasında!

"Katar-Suudi gerilimi Türkiye'yi hırpalayabilir" endişesi... Baydemir'in tutuklanması durumunda bir isteği var... HDP'nin vekillikleri nereye kadar düşürülecek? Erdoğan'ın 'alarm' veren bel sorunu... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Abone ol

KATAR-SUUDİ ARABİSTAN GERİLİMİ TÜRKİYE’YE NASIL YANSIYACAK?

Son günlerde Dışişleri mensuplarının gündeminde Körfezin iki komşu ülkesi Suudi Arabistan ile Katar arasındaki gerilim var. Tecrübeli diplomatlar, bu süreçte Türkiye’nin, 'iki müttefiki arasında kalarak hırpalanabileceği' yorumunu yapıyorlar. Bir tarafta El Arabiya diğer tarafta El Cezire, yayınlarını bu krize ayırmış durumda. Riyad-Doha gerilimi, Katar Emiri’nin İran’la ilgili olumlu açıklamasıyla daha da tırmandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm dünyada yankı bulan Suudi Arabistan ziyaretinin akabinde bölge ülkeleri yeni ittifaklar ve yeni düşmanlıklarla kurgulanan bambaşka senaryoları konuşuyor. İki ülkenin birbirine yönelik suçlamaları ve son günlerde Suudi Arabistan ile ABD medyasında daha fazla yer bulan, Katar’ın Müslüman Kardeşler’e verdiği desteğe ilişkin haberlerin sonunun nereye varacağı merakla izleniyor.

.

OSMAN BAYDEMİR: TUTUKLANIRSAM KEŞKE SELAHATTİN BEY’LE KALSAM

Diyarbakır’da katıldığı Tahir Elçi anmasının ardından polislerce gözaltına alınarak ifade veren ve daha sonra serbest bırakılan Osman Baydemir kendisine adliyede eşlik edenlere şu espriyi yaptı, “Tutuklanacaksam Edirne’de, Selahattin Bey’in odasında kalmak isterim. O bana saz çalmayı öğretir, ben de ona Kurmanci.” HDP yönetiminin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile temaslarında Demirtaş’a Baydemir tercümanlık yapmış, medyada Demirtaş’ın Kürtçe bilmediği yönünde haberler çıkınca Demirtaş, “Ben Zazayım, Zazaca biliyorum. Kürtçe ve Soranice'yi de biliyorum ama siyasal değerlendirme yapmakta zorlanıyorum. Bundan dolayı Türkçe değerlendirme yapıyorum. Evet, bu bir ayıptır ama bu benim değil Türk devletinin ayıbıdır” demişti.

.

HDP İLE MHP’NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI EŞİTLENİRSE

HDP Eş Başkanları ve milletvekillerinin tutukluluğunda 7 ay geride kaldı. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurular hâlâ gündeme alınmadı. Kesinleşen cezalar nedeniyle de milletvekillikleri düşüyor. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği düşürülmüştü. Geçtiğimiz hafta da yurt dışında bulunan iki milletvekilinin devamsızlık nedeniyle Meclis dışına çıkarılmasının ilk adımı atıldı. Bir ay dolmadan bu iki siyasetçinin de milletvekilliklerinin düşürülmesi sürpriz olmayacak. Peki bu nereye kadar gidecek? HDP kulislerine göre bu "siyasi hesaplaşma" HDP'nin milletvekili sayısı MHP'nin milletvekili sayısına eşitlenene kadar devam edecek. HDP Meclis’e 59 milletvekili ile girmişti, bugün sandalye sayısı 57. MHP ise 40 milletvekili ile girdiği Meclis’te bugün 36 sandalyeye sahip.

 

ERDOĞAN’IN BEL YASTIĞI

.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliğinin ardından genel başkanlık koltuğuna oturduğu AK Parti'nin Meclis'teki grubunda ilk konuşmasını geçtiğimiz salı günü yaptı. Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı olarak ilk kez Meclis'e gelen Erdoğan'ın nasıl, kim tarafından karşılanacağı, Cumhurbaşkanlığı forsunun nerede-nasıl kullanılacağı merak konusuydu. Bu nedenle gazeteciler devlet protokolünün fiili olarak yeniden yazıldığı süreci yakından izledi.

Erdoğan'ın gelişi, karşılanması, korumaların pozisyon alışı derken gözlerden kaçmayan bir ayrıntı daha vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanlığı'na doğru yürürken jet hızıyla araçlardan birinin bagaj kapağı açıldı, Cumhurbaşkanlığı koruması şeffaf bir çantayı alarak hızla Erdoğan'ın arkasından içeri girdi. Şeffaf plastik çantanın içinde bel sorunu yaşayanların sandalye ve koltuklarda otururken sıklıkla kullandığı destek yastığı vardı. Referandum sürecinde çok sık yelek giyen ve bunun nedeni olarak "Soğuk havalarda iyi, faydalı oluyor" diyen Cumhurbaşkanının bel sorunun artık alarm veren bir düzeye geldiği yorumu yapıldı. Erdoğan daha önce de bel fıtığı haberleriyle gündeme gelmişti.