Duvar Arkası: Türkiye'nin korona raporu geliyor
Korona virüsü salgını ülkeden ülkeye farklılıklar gösteriyor, Türkiye'deki durum 'vaka analizi raporu' ile ortaya çıkacak... “Çocuklara cinsel istismar suçlarına af getirileceği” şeklinde kamuoyuna yansıyan taslak AK Parti'nin gündeminden düşmüyor... Meclis'te nöbetleşe korona mesaisi: Virüste dokunulmazlık yok! Tatil kararı TBMM çalışanlarını sevindirdi... Hepsi Duvar Arkası'nda...
TÜRKİYE COVİD-19 VAKA ANALİZİ YAYINLAYACAK
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği Covid-19 hastalığına karşı mücadele sürüyor. Tüm ülkeler çeşitli tedbirlerle hastalanan kişi sayısını en aza indirerek salgını durdurmaya çalışsa da aşı ortaya çıkmadan bu mücadelenin tam anlamıyla başarıya ulaşması mümkün görünmüyor. Bu açıdan Covid-19 hastalığına neden olan yeni tip korona virüsüyle ilgili bilimsel çalışmalar da büyük önem taşıyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalar virüs ile ilgili birçok sorunun yanıtlanmasını sağladı ama virüsün ülkelerin sosyo-ekonomik durumu, toplumsal yapısının, sosyal ilişkilerinin özelliklerine göre etkileri de farklı oluyor. Temasın yoğun olduğu Akdeniz ülkelerinde yayılma hızı Japonya gibi ülkelerde daha sınırlı olabiliyor. Yine bazı ülkelerde hastalığın ağır seyretmesine yol açan hipertansiyon bir başka ülkede yerini KOAH’a bırakabiliyor. Nüfusun yaş ortalaması da virüsün etkisini ülkeden ülkeye değiştirebiliyor. Tüm bunlar bilim insanları için önemli veriler. Türkiye’de de yaklaşık 40 günlük salgın sürecindeki ilk veriler toplandı ve bilim insanları tarafından önümüzdeki günlerde bir ön raporla açıklanması bekleniyor. Türkiye’deki korona virüsü salgın sürecini binlerce vakayı tarayarak analiz edecek rapor bilim çevreleri açısından büyük önem taşıyor.
AK PARTİ VAZGEÇMİYOR: 'ALLAH’IN İZNİYLE BUNU YAPACAĞIZ!'
“Çocuklara cinsel istismar suçlarına af getirileceği” iddiası geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. İnfaz indirimi getiren kanunun görüşmelerinin sonuna doğru AK Parti’nin hazırladığı iddia edilen bir önerge sosyal medyada paylaşılınca kadın örgütleri ayağa kalktı. Sosyal medyada bir eyleme dönüşen tepki neredeyse 2 gün sürdü. Söz konusu önerge genel çerçevesi ile doğruydu. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, infaz kanunu teklifi Meclis’e sunulduktan sonra Meclis’te grubu bulunan bütün siyasi partileri ziyaret etmiş, bu konuda 264 kişiyi içeren bir düzenleme yapma niyetinde olduklarını söylemiş, gruplardan destek istemişti. Yapılan görüşmelerde partilere yazılı bir çalışma sunulmadı ama teklifin çerçevesi paylaşılan önergeye yakındı. CHP, HDP ve İYİ Parti grupları AK Parti’nin talebini genel başkanlar düzeyinde ve partinin yetkili organlarında değerlendirdi ve buna kesinlikle destek olmayacaklarını AK Parti’ye ilettiler. Bunun üzerine AK Parti de böyle bir düzenlemeyi pakete eklemekten vazgeçti. Ama bu uzun sürmeyecek görünüyor. AK Partili bir yönetici bu konuda çok ciddi bir mağduriyet olduğunu belirterek, “Allah’ın izniyle bunu yapacağız” dedi. Meclis alınan karar gereği haziran ayına kadar çalışmalarına ara verecek ama görünen o ki önümüzdeki çalışma döneminde de bu konu gündemden düşmeyecek.
VEKİLLERİN VİRÜSE KARŞI DOKUNULMAZLIĞI YOK!
Korona virüsü salgınında Meclis üst üste birçok yasa görüşmesi yaptı. En son infaz kanunu görüşmeleri kimi günler 16 saat olmak üzere kesintisiz 7 gün sürdü. Korona virüsü salgını nedeniyle gruplar anlaşarak görüşmeleri sınırlı sayıda milletvekili ile yaptı. Tüm partiler gruplar halinde bir nöbet sistemi ile çalıştı. İleri yaştaki milletvekilleri ve kronik rahatsızlığı olan ya da hasta olan milletvekilleri büyük ölçüde Meclis çalışmalarına katılmadı. Ancak bu kontrollü ve sınırlı katılım özellikle toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren infaz yasa teklifi görüşmeleri ve oylaması açısından tepkiyle karşılandı. Milletvekillerinin neden tam kadro oylamada bulunmadığı yönünde eleştiriler yapıldı. Bunu “haksızlık” olarak değerlendiren bir parti yöneticisi, “Birçok konuda dokunulmazlığımız olabilir ama vekillerin dokunulmazlığı virüse karşı değil. Vekillerin virüse dokunulmazlığı yok” dedi.
MECLİS’İN TATİL KARARI ÇALIŞANLARI SEVİNDİRDİ
Meclis’in korona virüsü salgını gerekçesiyle AK Parti’nin teklifiyle haziran ayı başına kadar çalışmama kararı muhalefetin tepkisine yol açtı. Milli Mücadele’de bile Meclis’in çalıştığına dikkat çeken siyasetçiler karara tepki gösterdi. Ancak aynı kararın Meclis çalışanlarını memnun ettiğini söylemek mümkün. Korona virüsü salgını dolayısıyla ziyaretçi yasağı, maske takma zorunluluğu gibi bir dizi tedbirin alındığı Meclis’te çalışan sayısı da yüzde 30-35’e düşürüldü. Ancak bu oranda düşüş dahi Meclis Genel Kurulu’nun çalışması için yaklaşık 2 bin 500 kişinin mutlaka görev yapması anlamına geliyor. Şimdi Genel Kurul’un ara verme kararı ile çalışan sayısının binlere kadar gerilemesinin önü açılmış oldu.