Duvar Arkası: Yargıtay üyelerine 'boş çikolata kutusu' sorusu yağdı

Boş çikolata kutusunu, dikiş kutusu yapmak üzere aldığı için 16 yıldır çalıştığı işyerinden tazminatsız işten çıkartılan Emine Arık hakkındaki üst mahkeme kararını onayan Yargıtay hâkimlerine her gün çok sayıda mesaj geliyor. Üniversite hocalarından tanıdıkları hukukçulara kadar birçok kişi, Yargıtay üyelerine “çikolata kutusu kararını nasıl verdiniz?” diye soran mesajlar gönderiyor. Bir üye “O kararın verildiği Genel Kurul'da yer almasak da tanıdıklara anlatamıyoruz. İnsanlar, ‘Yargıtay patronların çıkarlarını mı koruyor?’ diye soruyorlar” dedi ve karara kesinlikle katılmadığını ifade etti...

Abone ol

Bursa’da merkez ilçe belediyesinde taşeron firmaya bağlı çalışan temizlik işçisi 59 yaşındaki Emine Arık, boş çikolata kutusunu aldığı için 16 yıldır çalıştığı kurumdan tazminatsız işten çıkartılınca başlattığı hukuk mücadelesini Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararıyla kaybetti. Yerel iş mahkemesinin kararıyla tazminat davasını kazanan işçi Emine Arık’ın dosyası Yargıtay 22’inci Hukuk Dairesi’ne gitti. Daire, ‘Arık’ın, kimsenin bulunmadığı sırada başkasına ait çikolata kutusunu alarak kendisine mal etmesinin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış niteliğinde olduğu’ gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yerel mahkeme kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na gitti.

İşçi Emine Arık’ın dikiş kutusu yapmak üzere, depo gibi bir yere bırakılan çikolata kutusunu almış olması Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla tazminatsız işten atılma sebebi olarak görüldü. Vicdanları sızlatan bu kararı sormak üzere gittiğimiz Yargıtay’da ilginç bir manzara ile karşılaştık.

Yüksek mahkemenin hâkimleri gün boyunca telefonlarına gelen mesajlara cevap vermek zorunda kaldıklarını söylediler. Üniversite hocalarından tanıdıkları hukukçulara kadar birçok kişi, Yargıtay üyelerine “çikolata kutusu kararını nasıl verdiniz?” diye soran mesajlar göndermişti. Hepsi cep telefonlarına gelen mesajlara cevap vermeye çalışıyordu.

“Oy çokluğuyla bu kararı veren Genel Kurul’un üyelerinden şu anki Genel Kurul’da sadece üç-dört arkadaşımız var” diyen bir hâkim, eylül ayından bu yana sabit Genel Kurul uygulamasına geçildiğini anlattı detaylıca. Bir başka üye ise “O kararın verildiği Genel Kurulda yer almasak da tanıdıklara anlatamıyoruz. İnsanlar, ‘Yargıtay patronların çıkarlarını mı koruyor?’ diye soruyorlar” dedi ve karara kesinlikle katılmadığını ifade ederek, “Şimdi çıkıp size bir şey söylesek arkadaşları rencide etmiş oluruz ama hukuka uygun karar vereceğiz diye böyle bir karara imza atmak yanlış olmuştur” ifadesini kullandı.

Müdür beyin çikolata kutusu

Emine Hanım’ın korkunç suçu

Bursa'da çikolata kutusu yüzünden tazminatsız olarak işten çıkarılan Emine Arık konuştu: Psikolojim bozuldu, sağlığımı kaybettim