Duvar Kitap Dergi sayı 101: Sándor Márai’nin gözünden toplum: Sadakat ve yalan arasında
Merhaba,
Bu sayımızda Sándor Márai’ni kapağımıza taşıdık. İşin Aslı, Judit ve Sonrası romanı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Üç bölüme ayrılan romanda Márai, sadakat ve yalanı, gerçeği ve arzulananı, toplumsal ilişkilerdeki dürüstlüğü anlatıyor. Soner Sert yazdı.
John Berger ve oğlu Yves Berger'in bazen yaşama dair, çoğu zaman da sanat üzerine mektuplarla muhabbet ettiği metin "Top Sende 'Sanat Üzerine Yazışmalar'" Metis Yayıncılık tarafından yayımlandı. "Top Sende ‘Sanat Üzerine Yazışmalar’", sanat üzerinden, gerçekçilik, adlandırma, direnme, umut ve zaman gibi konularda düşünmemizi sağlıyor. Emek Erez kaleme aldı.
Silsile, 12 Eylül sonrasının bölünmüş ailelerinin trajedilerine odaklanan bir roman. Bu dönemle ilgili okurun çok da şaşırmayacağı bir hikayesi var. Zaten Eren Aysan da okuru şaşırtmaya yönelmiyor. Aile sırrı okur için muammaya dönüşmüyor. Daha ilk bölümden Elâ’nın yaşamının değişeceğini anlıyorsunuz, dahası aile sırrının ne olduğunu da tahmin edebiliyorsunuz. Aysan, okuru Elâ’nın duygusal karmaşasının içine sürüklüyor. Roman karakteriyle empati kurmaya, onun yaşadığını anlamaya yönlendiriliyor okur. Doğuş Sarpkaya inceledi.
Bu zor günlerde Duvar Kitap okurlarına özel bir sürprizimiz var. Orhan Pamuk'un dört yıldır yazmakta olduğu Veba Geceleri adlı romanının 27. bölümünü yayımlıyoruz.
Olaylar 1901 yılında Ege'de hayali bir Osmanlı adası olan Minger'de geçer. Adanın nüfusunun yarısı Ortodoks, yarısı Müslümandır. Çin'den ve Hindistan'dan geldiğine inanılan, Asya'da milyonlarca kişiyi öldüren ve tarihte Üçüncü Veba Pandemisi diye bilinen veba salgınının Minger adasına varmasıyla Vali Sami Paşa karantina tedbirleri almaya başlar...
Marifet iltifata tabidir.
İyi okumalar...