Duvar Kitap Dergi sayı 20: Duyguların sözlükte karşılığı nasıl bulunur?
Emek Erez, Tiffany Watt Smitt'in kaleme aldığı “Duygular Sözlüğü ‘Acımadan Zevk Almaya’” adlı çalışmasını inceledi: Varlığımızı toplumsal, politik, sosyolojik ve felsefi bağlamda etkileyen, adlandırılmış olan ama herkeste aynı karşılığı vermeyen, hislerimizin ifadesi kelimeler, Smith’in çalışmasında karşımıza çıkıp, bizi kendi içinde bulunduğumuz duygunun izini sürmeye götürüyor. Utanmaktan, mutluluğa, yalnızlıktan, yurtsuzluğa kadar pek çok farklı isimleri var onların ve hayatımızın ortasında duruyorlar. Smith’in “Duygular Sözlüğü ‘Acımadan Zevk Almaya’” adlı çalışması da bu duyguları kategorize etme çabasından uzak, anlamalarındaki çoğulluğa işaret ederek, farklı bağlamlarda tartışıyor.
Bodrum’un eski İlköğretim Müdürlerinden Osman Nuri Bilgin’in 1964 ve 1965 yıllarında yayımladığı iki adet kitabı, “BODRUM - Halikarnasos” (1964) ve “Tarihî, Sosyal ve İktisadî Yönleri ile BODRUM” (1965), ve bir türlü yayımlamaya fırsat bulamadığı “Bodrum Havaları ve Düğünleri” tek bir kitapta toplandı. Mehmet Turgut Bayram, dedesini ve 'eski Bodrum'u anlattı.
Patrick Deville’in Türkçeye Orçun Türkay tarafından çevrilen romanı Viva, Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Biri “sürekli devrimci” Troçki, diğeri “sürekli yazar” Malcolm Lowry’nin konu edinildiği hikâye, Meksika’nın odağında olduğu ve geriye dönüşlerin sıkça kullanıldığı bir dizi ânı romanlaştırıyor. Soner Sert, yakın tarihin önemli figürlerinin bir araya geldiği Viva'yı inceledi.
Ersin Toker’in kaleme aldığı Porsuk Durgun Akardı, bir sözlü tarih çalışması esasen. Kitabı, yer yer öykü yer yer roman gibi okumak da mümkün. Hakan Bora, Devrimci-Yol hikâyesini ve Mustafa Çalıkuşu'yu kaleme aldı.
Dersim kültürü ve 1938 Dersim Katliamı’na ilişkin 800’e yakın kişiyle konuşan Cemal Taş, o dönemin tanıklarının anlattıklarını derleyerek büyük bir arşiv oluşturdu. “Dağların Kayıp Anahtarı” kitabının da yazarı olan Taş, Dersim üzerine çalışan herkese arşivini açtı. Taş, arşivleme sürecini ve Dersim tarihini Serkan Alan'a anlattı.
Hamza Celâleddin, Hatice Kapusuz bu sayımızda yazılarıyla yer alan diğer isimler oldu.
Marifet iltifata tabidir... İyi bayramlar!