Duvar Kitap Dergi sayı 40: 70'ler... Umudun ve özgürlüğün yılları
Peter Wollen’ın Metis Yayınları’ndan çıkan, 1968’te kaleme aldığı “Sinemada Göstergeler ve Anlam” kitabı hala güncelliğini koruyor. Bugün sinema estetiği ve göstergeler farklı anlamlar taşısa ve barındırsa da, sinema ve hayat üzerine tartışma yaratmaya çalışan bu kitabın değeri aynı kaldı. Soner Sert imzasıyla...
Martin Cohen’in, Ayrıntı Yayınları tarafından, Selin Akkuytun ve Mustafa Yalçınkaya çevirisi ile basılan, “Felsefi Masallar” adlı kitap, pek çok felsefeciden biraz “alaycı” bir üslupla bahsederken, kafamızda epey soru oluşturuyor. Tüm bu soruların yanıtları Emek Erez’in yazısında...
Hêvî LGBTİ Derneği’nin kolektif çalışması olan “Türkiye’den HIV Hikâyeleri (Ji Tirkiyê Çîrokên HIVê- HIV Stories From Turkey)”, önyargıların aksine HIV virüsünün tokalaşmakla, aynı masada yemek yemekle, aynı odada bulunmakla, aynı sandalyeyi kullanmakla (…) geçmediğini anlatıyor. HIV ile yaşayanların ve yakınlarının deneyimlerinin yer aldığı kitapta sosyal izolasyon gözler önüne seriliyor. Filiz Gazi, tüm bu yanlış bilinenler etrafında HIV hikâyelerine odaklanıyor.
Derya Bengi’nin kaleme aldığı 70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük – “Görecek günler var daha” Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Cem Erciyes, yazısında tarihe müzikle yolculuk yapıyor.
Talât Sait Halman Çeviri Ödülü açıklandı. Ülker İnce, Gökhan Sarı, Sinan Ceylan ve Sevcan Şahin çeşitli kategorilerdeki ödüllere layık görüldüler.
Enver Topaloğlu bu sayımıza katkıda bulunan diğer isim oldu.
Marifet iltifata tabidir. İyi okumalar!