Duvar Kitap Dergi sayı 46: İsim isim ‘işçi cinayetleri’!
Türkiye'de isim isim, fotoğraf fotoğraf en az 1923 işçi hayatını kaybetti! İş cinayetlerinin, yaşanan ölümlerin sebebi, sermayenin daha ucuza kâr elde etme çabasıdır ve bunu o ülkenin ekonomik ve dolayısıyla siyasal sistemi ile birlikte yaparak gerçekleştirirler. Sistemle ortaktırlar, alışveriş halindedirler, kârı paylaşmak zorundadırlar! Bir kez daha, isim isim, fotoğraf fotoğraf en az 1923 işçi 'iş cinayetlerinde' hayatını kaybetti! Soner Sert, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yayımlanan 2018 yılı iş cinayetleri raporunu inceledi.
Gazeteci Tolga Şardan, şair Nâzım Hikmet’in izini devletin takip raporlarında sürdü ve ortaya “Komonist Masası’ndaki Nâzım Hikmet” kitabı çıktı. Nâzım’a ilk kez devletin belgelerinden bakan bu kitap gösteriyor ki, sadece Nâzım takip edilmemiş. Ailesi, eşi, çocuğu, arkadaşları, arkadaşlarının arkadaşları, hepsi devlet tarafından yakın takibe alınmış. Şardan, Özlem Akarsu Çelik'in sorularını yanıtladı.
H. Selim Açan’ın “Bitmedi Daha...“ başlıklı kitabı, bitmiş, tamamlanmış, köşeye çekilmiş bir hayattan arda kalanı içermediği gibi, hâlâ devam eden devrimci bir yaşamın 50 yıl içinde edindiği deneyimlerin en başta Türkiye Devrimci Hareketi’ne hediyesidir. Doğan Emrah Zıraman'ın kaleminden...
Kabaca baktığımızda oldukça dünyevîdir Oscar Wilde, temel meselesi Tanrı değildir. İnsanlık hallerinin, insana yaraşmaz gördüğü çirkinliklerin ve varlığı birleştiren ilmeklerin peşindedir. Böyle olunca ahlâkı estetik süzgeçten geçiren ve sürekli güzeli anlatan masalların kırılgan süvarisi olma yazgısını da peşinen kabullenmiş olur. Yüz otuz yıl önce yayınlanan “Mutlu Prens ve Diğer Masallar” kitabının insanlığın en güzel miraslarından biri olmasını planlamamıştır elbette, daha yazarlığa yeni başladığı yıllarda çocukları da gözeterek, gönlünden ve aklından kopan en nadide parçaları bilinir kılmıştır. Adnan Saraçoğlu Oscar Wilde'ı kaleme aldı.
Geçtiğimiz günlerde Kolektif Kitap tarafından, Orçun Türkay çevirisiyle basılan, Bruno Latour’un “Rota ‘Politikada Yönümüzü Nasıl Bulacağız?’” adlı kitabı iklim sorunlarına, toprağın giderek yok oluşuna dikkat çekiyor. Latour’un polemikçi bir üslupla okura seslendiği metin, ekolojik siyaset, sosyalizm ve ekolojinin neden ortaklık kuramadığı, akılcılık, pozitivizm, modernleştirme, küreselleşme, yerelcilik, ilericilik, gericilik gibi kavramları tartışıp, sorunlu bulduğu yönlerini eleştirerek, bize politikada yeni bir yön bulmanın zaruretini hatırlatıyor. Emek Erez imzasıyla...
Süleyman Turna ve Zeynep Gökçen Satık bu sayımıza katkıda bulunan diğer isimler oldu.
Marifet iltifata tabidir. İyi okumalar!