Duvar Kitap Dergi sayı 56: Pınar Öğünç'ün gözünden 'Beterotu'
Pınar Öğünç uzun yıllardır köşe yazılarını, haberlerini takip ettiğimiz bir gazeteci... Öğünç, hayatı gazeteciliğinin dışında edebiyatla da kavramaya çalışan bir yazar da aynı zamanda... Onun yazdıklarında kimi zaman dip bucak kalmış meslekleri, kimi zaman sinema dünyasının önemli olaylarını kimi zaman da günümüz Türkiyesi'nin sorunlarını irdeleyen karakterleri görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Beterotu da yazarın ikinci öykü toplamı. Neoliberal politikalarla sınıf kavgasının en üst noktaya ulaştığı çağı ele alıyor Öğünç. Korkmuyor, çekinmiyor, gözünü budaktan sakınmıyor.
Pınar Öğünç, Beterotu’nda günlük güneşlik bir dünya anlatmıyor; hem son yılları hem de hayatın tüm ayrıntılarıyla şimdiyi anlatıyor. Gündelik hayatın boğuculuğu, vahşi kapitalist çağda insani olanın yitirilişi, kendisinden başka olana yaşam hakkı tanımayanların yolunu bulduğu, hayata dair olanın yıkımla karşılaştığı, bir dünya hikâye edilmeye çalışılan... Emek Erez imzasıyla...
Iraz İnanç Demir ise Pınar Öğünç için şunları söylüyor: İnsan manzaralarına gazeteci titizliğiyle yaklaşırken, bunları hayranlık uyandıran bir dile dökme hüneriyle edebi bir forma dönüştürüyor. Bugünün söylencelerinin nasıl sosyal medyadan doğduğuna; ülkenin, özellikle son dönemde içine düştüğü sinir harbine, bu gergin ortamın gün geçtikçe daha da besleyip büyüttüğü linç kültürüne; öde öde borçları bir türlü bitmeyen yolları çamurlu TOKİ evlerine; “erkeklik” patlamalarına; iş cinayetlerine; beton yığınları arasında nefes almak için umutsuzca aranan yeşil alanlara olan ihtiyaca odaklanıyor.
Edebiyat metni elbette yazarın aynasıdır. Soner Sert'e konuşan Öğünç, orta üst sınıf eleştirisinin odağında gezinen Beterotu için, "Emeği, sermayeyi, çelişkilerini; bu sistemin insandan hayvana, kentlerden ev içlerine dönüştürdüklerini anlatabilmek gibi bir derdim var. Uğraşını verdiğim de bunu iyi bir edebiyatla yapabilmek. İncelikle, duru bir biçimde" diyor.
Kültigin Kağan Akbulut, Ömer Çiftçi ve Funda Cantek bu sayımıza katkıda bulunan diğer isimler oldu.
Marifet iltifata tabidir.
İyi okumalar.