Duvar Kitap Dergi sayı 98: Olga Tokarczuk doğaya 'can' katıyor
Bu sayımızda 2018 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Olga Tokarczuk'u kapağımıza taşıdık. Tokarczuk'un son romanı Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde 2006 ve 2016 yıllarında Lehçe çeviride iki önemli ödüle layık görülmüş Neşe Taluy'un çevirisiyle Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.
Tokarczuk, temelde 'meta' olan doğa ve hayvanları, tekrar 'canlı' ve 'özne' konumuna getiren, kiliseye karşı eleştirel bir cümle kurabilen, otoriterinin gözünde yok sayılan Janina'nın yeniden varoluş ve yaşamı anlamlandırma çabası olarak olarak şimdiden modern edebiyatın en özel örneklerinden olacak bir metin olarak okurunu bekliyor. Erhan Yılmaz yazdı.
Tokarczuk, bu romanıyla birlikte okurlarının romandaki her bir ögenin anlamı üzerine bir çevirmen titizliğiyle eğilip semboller, feminist mesajları ve insan odaklı dünya görüşünün batışı üzerine daha çok düşünmesini talep ediyor. Özge Uysal'ın kaleminden...
George Saunders'ın öykü derlemesi olan "Aralığın Onu", sıradan insanın deneyimine odaklanarak kişisel başarısızlıkların, düş kırıklıklarının, baskının ve umutla beslenen sınıfsal kaygıların insanı nasıl bir saplantılar labirentine soktuğunu gösteriyor. Saunders, Amerikan toplumunu ve aile yapısını anlatırken evrensel bir biçimde insana dair olan karanlık tarafı bulup yakalıyor. Bülent Ayyıldız inceledi.
Fransız yazar, şair, oyun yazarı ve oyuncu Antonin Artaud’nun seçilmiş metinleri, şiirleri ve desenlerinin yer aldığı "Ben, Antonin Artaud" Ve Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitap, içinde yer alan metinlerde Artaud'nun kendi benliğiyle, toplumla, yaşamla, bedeniyle, içinin derinleriyle kurduğu ilişkiye Artaud'nun yazısından yükselen haykırışı duyuruyor okura. Emek Erez yazdı.
Bir De Ruhi Su Geçti, Ruhi Su’nun hayatını, müzikal yolculuğunu ve düşüncelerini öğrenmek için bir başlangıç kitabı. Kitap, her başlangıç kitabı gibi eksikler içerse de önemli bir boşluğu doldurmayı başarıyor. Aynı topraklarda doğduğumuz ve nefes aldığımız için gurur duyduğumuz bir sanatçıyla ilgili neredeyse tek kaynak kitap olması ise yayın dünyamızın eksiklerini gözler önüne sermesi açısından manidar. Doğuş Sarpkaya ele aldı.
Hasan Polat ve Gökhan Akçura yazılarıyla bu sayımıza katkıda bulunan diğer isimler oldular.
Marifet iltifata tabidir.
İyi okumalar...