Ebabil kuşu TGS Diyarbakır temsilciliğinde dinlendi

Ömürlerinin yüzde 90'ını havada geçiren ve çok nadir görülen ebabil kuşlarından biri TGS Diyarbakır Temsilciliği’ne kondu. Kuş karnı doyurulup su içirildikten sonra doğaya bırakıldı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Ender görülen bir tür olan ebabil kuşu Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Diyarbakır Temsilciliği’ne kondu. Burada bir süre dinlenen ve su için kuş, daha sonra doğaya bırakıldı.

Yorgun olduğu düşünülen kuşa su ve yiyecek veren TGS Diyarbakır temsilcisi Mahmut Oral, daha sonra Kırklardağı’nda kuşu gökyüzüne uçurdu. Balkonda ebabil kuşunu gördükten sonra bir süre, “Bu kuşu uçurmak mı yetkililere teslim etmek mi gerekir” diye düşündüğünü belirten Mahmut Oral, yaptığı araştırmalardan sonra kuşu doğaya bırakmaya karar verdiğini söyledi.

Oral, TGS Diyarbakır Temsilciliğinde bir süre dinlenen ebabil kuşunu doğaya salmak için Kırklardağı’na gittiğini ve kuşu burada özgür bıraktığını anlattı. Oral, “Yaptığımız araştırmaya göre kuşu yüksek bir yerden bırakmamız gerekiyormuş. Biz de Kırklardağı’na götürüp uçurduk kuşu. Havaya fırlattıktan sonra Dicle nehrine daha sonra Hevsel Bahçeleri’ne doğru uçup gözden kayboldu” dedi.

Bu arada bir ebabil kuşunun daha Diyarbakır’ın Peyas semtinde görüldüğü ve vatandaşlar tarafından korumaya alındığı belirtildi.

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ebabili Kırklardağı'nda özgür bıraktı.
.

Hayatı gökyüzünde geçiyor

Çoğu zaman kırlangıçlarla karıştırılan ancak çok daha ender görülen ebabil kuşları, gece-gündüz havada kalabilen bir tür. Geceleri de görme yeteneğine sahiptir. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.

Boyu yaklaşık 17 santim olan ebabil (Apus apus), sağangiller (Apodidae) familyasından gelmektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuna benzediği için zaman zaman karıştırılıyor. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90’ını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır. Türkiye’de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bunlar göçmen kuşlar arasında yer alır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye’ye gelirler. Yaz aylarında burada üreyen kuşlar, sonbaharda tekrar göç ederler.

Ebabil kuşlarının ortalama ömürleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar. Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler. Ana rengi kahverengi olarak bilinen ebabil gökyüzünde siyah renge bürünür. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar ve çok hızlı hareket ederler. Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmek çok nadir mümkün olur.

Uzmanlar, hayatlarının büyük kısmını gökyüzünde geçiren ancak bazen yönlerini şaşırarak ya da yoruldukları için yere düşen ebabil kuşlarını bulanların, herhangi bir şey yapmadan hayvanın bir süre dinlenmesini sağladıktan sonra açık alanda gökyüzüne salmasını öneriyor çünkü hayvan bu sayede hayatta kalabiliyor.

FİL ORDUSUNU YENEN KUŞ

Ebabil kuşları Kuran-Kerim’de de geçer. Fil Suresi'nde, ebabillerin Kabe’yi yıkmak için gelen Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilgiye uğratmaları anlatılır. Ebabil ismi Kuran-ı Kerim'de geçen nadir kuşlardandır ve bu nedenle kutsal kabul edilirler.